Norge kræver fri adgang til iTunes-musik

Norges forbrugerombudsmand er parat til at give Apple bøder, fordi musikken fra iTunes kun kan downloades til iPods.

Computerworld News Service: Norges forbrugerombudsmand vil gå rettens vej i forsøget på at tvinge Apple til at gøre iTunes-butikken tilgængelig for brugere af andre bærbare medieafspillere end iPod'en.

"Det er en forbrugerrettighed at kunne overføre og afspille digital indhold, der er købt og downloadet fra internettet til en medieafspiller efter eget valg," siger forbrugerombudsmand Bjørn Erik Thon.

"iTunes gør det umuligt eller i hvert fald besværligt og er således i strid med norsk lovgivning."

Han har lagt pres på Apple i mere end to år for at droppe virksomhedens digital rights management (DRM) fra alle iTunes-numre, så musikken kan overføres til konkurrenters musikafspillere.

"Jeg har generelt været glad for Apples udvikling på andre områder, men ikke i forhold til DRM, som for forbrugerne er det vigtigste emne i denne sammenhæng," udtaler Bjørn Erik Thon.

Han mødtes sidst med Apple i februar, hvor virksomheden fortalte ham, at den delte hans målsætning angående interoperabilitet. Siden da er der ikke sket noget, siger Bjørn Erik Thon.

"Så vi vil ansøge om et forbud mod at musik fra iTunes kun kan afspilles på en iPod," udtaler han.

Kan pålægge bøder
Bjørn Erik Thon håber på at tvinge Apple til at åbne iTunes for andre bærbare mediaafspillere end iPod'en ved at indgive sagen for Norges Markedsråd, som er en retslig instans med magt til at udstede bindende kendelser.

Markedsrådet vil sandsynligvis nå til en afgørelse til næste sommer efter at have indhentet skriftlige sagsresumeer fra begge parter i januar og hørt mundtlige argumenter i marts og april 2009.

Markedsrådet kan pålægge Apple bøder, hvis virksomheden ikke efterkommer dets kendelser.

Bjørn Erik Thon afviser at udspecificere størrelsen af eventuelle bøder, men udtaler, at de sandsynligvis ville sætte norsk rekord.

"Det kommer bestemt an på størrelsen, når det handler om bøder, og Apple er langt den største virksomhed, der har været involveret i en sag hos Markedsrådet," siger han.

"Bøderne bør få en betydelig størrelse, men om det bliver 100.000, 200.000, 300.000 eller 400.000 euro, kan jeg ikke sige."

EU-regler
Det er muligt, at sagen vil gøre indtryk ud over Norges grænser, tilføjer Thon, og bemærker, at forbrugerråd i Finland, Frankrig, Tyskland, Holland og andre Europæiske lande står bag ham. Han udtaler at have til hensigt også at søge støtte fra kolleger fra eksempelvis Sverige og Italien.

"Jeg er ret optimistisk om, at vi vil vinde denne sag, EU vil også kigge på sagen og indføre EU-regler på området," udtaler Thon.

I juli mødtes han med EU's forbrugerkommissær, Meglena Kuneva, som udtrykte interesse i den norske indsats for at få Apple til at åbne for iTunes.

"Jeg følger op hos hende og holder kontakten i de kommende måneder," lovede han.

Apple har dog gjort noget for at frigøre musik købt gennem iTunes fra iPod'en og har blandt andet solgt musik uden DRM siden maj 2007.

Sidste januar bøjede Apple sig for pres fra EU, da virksomheden sænkede prisen på musik fra iTunes i Storbritannien for at udligne til prisen i 16 andre europæiske lande. Som svar droppede EU sin efterforskning om monopolvirksomhed i forhold til Apples prispolitik.

Apple har ikke siden mandag morgen svaret på en forespørgsel om at kommentere.

Oversat af Thomas Bøndergaard


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Seneste artiklerRSS
15:22
14:40
14:00
13:40
13:06
12:55
12:04
11:04

 
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Edgemo A/S
Salg af hardware, software, konsulentydelser og services inden for virtualiseret infrastruktur, cloud, datacenteret og unified communication.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Internet of Things er klar til næste fase: Forretning, teknologi og sikkerhed

Der er blevet talt og skrevet meget om Internet of Things i de senere år. Internet of Things bevæger sig nu ind i en ny fase, hvor løsningerne og anvendelsesmulighederne stiger hastigt i antal samtidig med, at det egentlige potentiale er klar til at blive indfriet. Vi sætter fokus på forretningsmulighederne og på hvordan I kan komme igang samt på udfordringer med sikkerhed, privacy og it-drift.

24. april 2018 | Læs mere


Basware Connect 2018

Kigger du efter nye måder at fremtidssikre og vækste din virksomhed på? Udnytter du den eksplosion af data, som digitaliseringen har ført med sig? Virksomheder der gør brug af data mining, kunstig intelligens og er drevet af data analyse kan bedre forstå deres kunder og deres produkter - og dermed øge deres konkurrencemæssige fordele. Allerede nu er der nemlig masser af muligheder for at automatisere sine indkøbs- og betalingsprocesser og få adgang til data, der bør danne grundlaget for strategien.

25. april 2018 | Læs mere


Digitaliseringskrav, ledelse og fremtidens kommunikationsudfordringer

Hør om håndteringen af digitaliseringskrav, ledelsesudfordringer og effektiv kommunikation og få en smagsprøve på IDG Kurser og Computerworlds nye lederuddannelse til dig som er CIO, IT-chef og/eller digital-leder: It Executive Masterclass.

25. april 2018 | Læs mere


Premium
Tung Atea-dominans på hardware-markedet helt ok, mener SKI: "Hvis en virksomhed vokser sig stor, er det typisk også fordi, den gør et eller andet rigtigt. Der er ikke noget i vejen med at være dominerende"
Der er glimrende konkurrence på markedet for det offentliges hardware-indkøb, selv om Atea lander de fleste ordrer, mener SKI. "Det er min opfattelse, at der er en glimrende og benhård konkurrence på hardwaremarkedet. Det er ikke nemt at være aktør på det marked," siger udbudsdirektør i SKI, Christian Lunding.
Computerworld
Kæmpe-cyberangreb afsløret: Millioner af computere hacket - pilen peger (igen) mod Rusland
Pilen peger entydigt mod Rusland, mener USA og Storbritannien. Se stor advisory om angrebet, der har inficeret millioner af routere, switche og lignende i virksomheder og myndigheder.
CIO
Allersidste opdatering på vej: Om en uge er det slut med stor-version af Windows 10 - skynd dig at opdatere
Om en uge er det slut for altid med den første store udgave af Windows 10, som Microsoft efter 29 måneder ikke længere vil supportere.
Job & Karriere
Klassiske brokere af it-konsulenter står over for kæmpe udfordring - forretningsmodellen er under pres
Klumme: Eksterne konsulenter er populære og en god løsning i en branche i vækst. Men selve forretningsmodellen bag it-konsulenterne er under alvorligt pres.
White paper
Hvilken slags CRM understøtter bedst din forretning?
Hvordan vælger jeg det rigtige CRM-system? Hvad skal jeg prioritere? Denne guide giver dig et solidt grundlag for at vælge det CRM-system, der understøtter netop din virksomhed og jeres processer bedst – og som støtter op om arbejdet med bl.a. salg, marketing og service gennem den samlede kunderejse. Du får også konkrete og brugbare tips til, hvordan du øger sandsynligheden for, at CRM bliver en naturlig og selvfølgelig del af dine medarbejderes dagligdag. Hvilket jo er grundlaget for, at det samlede CRM-projekt bliver til en succes.