Norge kræver fri adgang til iTunes-musik

Norges forbrugerombudsmand er parat til at give Apple bøder, fordi musikken fra iTunes kun kan downloades til iPods.

Computerworld News Service: Norges forbrugerombudsmand vil gå rettens vej i forsøget på at tvinge Apple til at gøre iTunes-butikken tilgængelig for brugere af andre bærbare medieafspillere end iPod'en.

"Det er en forbrugerrettighed at kunne overføre og afspille digital indhold, der er købt og downloadet fra internettet til en medieafspiller efter eget valg," siger forbrugerombudsmand Bjørn Erik Thon.

"iTunes gør det umuligt eller i hvert fald besværligt og er således i strid med norsk lovgivning."

Han har lagt pres på Apple i mere end to år for at droppe virksomhedens digital rights management (DRM) fra alle iTunes-numre, så musikken kan overføres til konkurrenters musikafspillere.

"Jeg har generelt været glad for Apples udvikling på andre områder, men ikke i forhold til DRM, som for forbrugerne er det vigtigste emne i denne sammenhæng," udtaler Bjørn Erik Thon.

Han mødtes sidst med Apple i februar, hvor virksomheden fortalte ham, at den delte hans målsætning angående interoperabilitet. Siden da er der ikke sket noget, siger Bjørn Erik Thon.

"Så vi vil ansøge om et forbud mod at musik fra iTunes kun kan afspilles på en iPod," udtaler han.

Kan pålægge bøder
Bjørn Erik Thon håber på at tvinge Apple til at åbne iTunes for andre bærbare mediaafspillere end iPod'en ved at indgive sagen for Norges Markedsråd, som er en retslig instans med magt til at udstede bindende kendelser.

Markedsrådet vil sandsynligvis nå til en afgørelse til næste sommer efter at have indhentet skriftlige sagsresumeer fra begge parter i januar og hørt mundtlige argumenter i marts og april 2009.

Markedsrådet kan pålægge Apple bøder, hvis virksomheden ikke efterkommer dets kendelser.

Bjørn Erik Thon afviser at udspecificere størrelsen af eventuelle bøder, men udtaler, at de sandsynligvis ville sætte norsk rekord.

"Det kommer bestemt an på størrelsen, når det handler om bøder, og Apple er langt den største virksomhed, der har været involveret i en sag hos Markedsrådet," siger han.

"Bøderne bør få en betydelig størrelse, men om det bliver 100.000, 200.000, 300.000 eller 400.000 euro, kan jeg ikke sige."

EU-regler
Det er muligt, at sagen vil gøre indtryk ud over Norges grænser, tilføjer Thon, og bemærker, at forbrugerråd i Finland, Frankrig, Tyskland, Holland og andre Europæiske lande står bag ham. Han udtaler at have til hensigt også at søge støtte fra kolleger fra eksempelvis Sverige og Italien.

"Jeg er ret optimistisk om, at vi vil vinde denne sag, EU vil også kigge på sagen og indføre EU-regler på området," udtaler Thon.

I juli mødtes han med EU's forbrugerkommissær, Meglena Kuneva, som udtrykte interesse i den norske indsats for at få Apple til at åbne for iTunes.

"Jeg følger op hos hende og holder kontakten i de kommende måneder," lovede han.

Apple har dog gjort noget for at frigøre musik købt gennem iTunes fra iPod'en og har blandt andet solgt musik uden DRM siden maj 2007.

Sidste januar bøjede Apple sig for pres fra EU, da virksomheden sænkede prisen på musik fra iTunes i Storbritannien for at udligne til prisen i 16 andre europæiske lande. Som svar droppede EU sin efterforskning om monopolvirksomhed i forhold til Apples prispolitik.

Apple har ikke siden mandag morgen svaret på en forespørgsel om at kommentere.

Oversat af Thomas Bøndergaard


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Bording Data A/S
Udvikling og salg af software til integration, kommunikation og e-handel samt ERP med fokus på detailhandlen, digitale abonnementer og dagblade/magasiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
It-sikkerhed 2018: Dit forsvar mod nye digitale trusler

Trusselsbilledet ændrer sig hele tiden. Flere end nogensinde før bliver udsat for cyberangreb, og hackerne finder konstant nye veje ind i virksomhedernes systemer. Kom og bliv opdateret på den aktuelle sikkerhedssituation. Vi går i dybden med de nyeste tendenser inden for it-kriminalitet, og når dagen er omme, er du klædt på til at styrke din virksomheds digitale selvforsvar.

23. januar 2018 | Læs mere


Få succes med customer experience

Fremtidens kunder skal vindes med den bedste kundeoplevelse. Vi sætter fokus på, hvordan I kommer i gang med at give bedre oplevelser til jeres kunder og brugere. Kom og hør om forretningsmodeller, centrale begreber og værktøjer som brugervenlighed, brugerrejser, betalingsløsninger og alle de andre centrale områder, som du forventes at have styr på, når kunderne skal sikres den nødvendige 5-stjernede oplevelse.

25. januar 2018 | Læs mere


It-sikkerhed 2018: Dit forsvar mod nye digitale trusler

Trusselsbilledet ændrer sig hele tiden. Flere end nogensinde før bliver udsat for cyberangreb, og hackerne finder konstant nye veje ind i virksomhedernes systemer. Kom og bliv opdateret på den aktuelle sikkerhedssituation. Vi går i dybden med de nyeste tendenser inden for it-kriminalitet, og når dagen er omme, er du klædt på til at styrke din virksomheds digitale selvforsvar.

30. januar 2018 | Læs mere


Computerworld
Med ny iOS-opdatering vil du selv kunne slå udskældt batterifunktion fra på din iPhone
Apple har sænket ydeevnen på ældre iPhones for at få batteriet til at holde længere, men nu fortæller Tim Cook, at du i fremtiden selv kan slå funktionen fra.
CIO
Opråb til ERP-leverandørerne: Stram op - I opfører jer uanstændigt
Klumme: Hvorfor kan ERP-projekter ikke leveres til fastpris ligesom andre systemer? Hvordan kan ERP-leverandørerne slippe afsted med at opføre sig uanstændigt? ERP-leverandørerne har et alvorligt problem og er nødt til at gøre det bedre. Se nogle af mine vilde eksempler fra den danske it-branche her.
Comon
LG stopper al udvikling af LG G7: Begynder helt forfra få måneder før lancering
Ifølge et velanset koreansk investormedie har LG’s CEO beordret fuld stop på udviklingen af LG G7 og starte forfra
Job & Karriere
Dansk it-virksomhed indførte fire-dages arbejdsuge: I dag er sygefraværet rekord-lavt og direktøren har tabt sig 13 kilo
Interview: Great Place To Work kategori-vinderen IIH Nordic har indført en fire-dages arbejdsuge og taget et opgør med forstyrrende storrums-kontorer og en frustrerende mailkultur. I dag er medarbejderne gladere end nogensinde før.
White paper
Mobility - her er de aktuelle udfordringer
Hvad med sikkerheden? Mobility-bølgen fejer igennem danske virksomheder, og der er masser af muligheder og faldgruber. Sikkerheden halter, men det kan der gøres noget ved. Produceret af Computerworld.dk i oktober 2014.