Norge kræver fri adgang til iTunes-musik

Norges forbrugerombudsmand er parat til at give Apple bøder, fordi musikken fra iTunes kun kan downloades til iPods.

Computerworld News Service: Norges forbrugerombudsmand vil gå rettens vej i forsøget på at tvinge Apple til at gøre iTunes-butikken tilgængelig for brugere af andre bærbare medieafspillere end iPod'en.

"Det er en forbrugerrettighed at kunne overføre og afspille digital indhold, der er købt og downloadet fra internettet til en medieafspiller efter eget valg," siger forbrugerombudsmand Bjørn Erik Thon.

"iTunes gør det umuligt eller i hvert fald besværligt og er således i strid med norsk lovgivning."

Han har lagt pres på Apple i mere end to år for at droppe virksomhedens digital rights management (DRM) fra alle iTunes-numre, så musikken kan overføres til konkurrenters musikafspillere.

"Jeg har generelt været glad for Apples udvikling på andre områder, men ikke i forhold til DRM, som for forbrugerne er det vigtigste emne i denne sammenhæng," udtaler Bjørn Erik Thon.

Han mødtes sidst med Apple i februar, hvor virksomheden fortalte ham, at den delte hans målsætning angående interoperabilitet. Siden da er der ikke sket noget, siger Bjørn Erik Thon.

"Så vi vil ansøge om et forbud mod at musik fra iTunes kun kan afspilles på en iPod," udtaler han.

Kan pålægge bøder
Bjørn Erik Thon håber på at tvinge Apple til at åbne iTunes for andre bærbare mediaafspillere end iPod'en ved at indgive sagen for Norges Markedsråd, som er en retslig instans med magt til at udstede bindende kendelser.

Markedsrådet vil sandsynligvis nå til en afgørelse til næste sommer efter at have indhentet skriftlige sagsresumeer fra begge parter i januar og hørt mundtlige argumenter i marts og april 2009.

Markedsrådet kan pålægge Apple bøder, hvis virksomheden ikke efterkommer dets kendelser.

Bjørn Erik Thon afviser at udspecificere størrelsen af eventuelle bøder, men udtaler, at de sandsynligvis ville sætte norsk rekord.

"Det kommer bestemt an på størrelsen, når det handler om bøder, og Apple er langt den største virksomhed, der har været involveret i en sag hos Markedsrådet," siger han.

"Bøderne bør få en betydelig størrelse, men om det bliver 100.000, 200.000, 300.000 eller 400.000 euro, kan jeg ikke sige."

EU-regler
Det er muligt, at sagen vil gøre indtryk ud over Norges grænser, tilføjer Thon, og bemærker, at forbrugerråd i Finland, Frankrig, Tyskland, Holland og andre Europæiske lande står bag ham. Han udtaler at have til hensigt også at søge støtte fra kolleger fra eksempelvis Sverige og Italien.

"Jeg er ret optimistisk om, at vi vil vinde denne sag, EU vil også kigge på sagen og indføre EU-regler på området," udtaler Thon.

I juli mødtes han med EU's forbrugerkommissær, Meglena Kuneva, som udtrykte interesse i den norske indsats for at få Apple til at åbne for iTunes.

"Jeg følger op hos hende og holder kontakten i de kommende måneder," lovede han.

Apple har dog gjort noget for at frigøre musik købt gennem iTunes fra iPod'en og har blandt andet solgt musik uden DRM siden maj 2007.

Sidste januar bøjede Apple sig for pres fra EU, da virksomheden sænkede prisen på musik fra iTunes i Storbritannien for at udligne til prisen i 16 andre europæiske lande. Som svar droppede EU sin efterforskning om monopolvirksomhed i forhold til Apples prispolitik.

Apple har ikke siden mandag morgen svaret på en forespørgsel om at kommentere.

Oversat af Thomas Bøndergaard


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Business intelligence: Selvbetjening og automatisering styrker din BI-løsning

En ny generation af løsninger inden for business intelligence og analytics skaber helt nye muligheder for, at man kan anvende analyserne mere aktivt i dagligdagen til at styrke forretningen.

21. august 2018 | Læs mere


Content management: Optimér din digitale tilstedeværelse på tværs af platforme

Et velfungerende CMS-system er fundamentet under enhver organisations digitale tilstedeværelse. Med det rigtige CMS kan du øge effektiviteten, få bedre kontakt til dine kunder og medarbejdere og optimere mange processer. På dette formiddagsseminar får du præsenteret nogle af de bedste CMS-løsninger i markedet lige nu.

22. august 2018 | Læs mere


Infrastruktur – on premise, outsourcing eller cloud?

Det er vigtigere end nogensinde at have et stabilt, effektivt og sikkert it-driftsmiljø. Hør om de nyeste teknologier og løsninger. Hør også om de nyeste cloudløsninger der muliggør Infrastruktur as a Service (IaaS), samt mulighederne for outsourcing. På det gratis formiddagsseminar bliver du klædt på til at træffe de afgørende beslutninger om fremtidens infrastruktur i din virksomhed.

23. august 2018 | Læs mere


Premium
Margrethe Vestager ramte ikke Google der, hvor det for alvor gør ondt. Men hun kan nå det endnu
ComputerViews: Googles aktionærer havde blot et skuldertræk til overs for EU's rekordstore bøde på 32 milliarder kroner. Her er en række bud på, hvad EU kan gøre, hvis Google og andre tech-giganter skal rammes, hvor det for alvor gør ondt.
Computerworld
Google svarer igen på Vestagers rekordbøde: Truer med at tage betaling for Android
Google kan begynde at tage penge for Android, der indtil nu har været gratis. Den trussel kommer fra Google i kølvandet på selskabets 32 milliarder-store bøde fra EU.
CIO
Henrik Jeberg om at arbejde i Silicon Valley: "Er du dygtig nok får du tilbud der får en til at falde ned af stolen."
Henrik Jeberg bor i San Francisco og er direktør i Hampleton Partners, der rådgiver om opkøb med særligt fokus på teknologi. Hør ham fortælle om forskellen på Danmark og Silicon Valley - og om nogle af de vilde forhold der hersker i verdens ubestridte tech-hovedstad.
Job & Karriere
KMD opsagde tryghedsaftaler med medarbejderne få måneder før 300 medarbejdere blev outsourcet til IBM
KMD har i løbet af foråret opsagt to såkaldte tryghedsaftaler med en del af selskabets medarbejdere. Når aftalerne stopper ved udgangen af 2018, er de pågældende medarbejdere ikke længere berettiget til særlig godtgørelse. Det kan få konsekvenser, hvis IBM som forventet skærer i antallet af de 300 KMD-medarbejdere, som selskabet overtager.
White paper
11 skridt, der sikrer dig det bedste udbytte af dit CRM-projekt
Dette whitepaper identificerer 11 skridt, som enhver organisation bør gennemgå i forbindelse med CRM-implementering.