Norge kræver fri adgang til iTunes-musik

Norges forbrugerombudsmand er parat til at give Apple bøder, fordi musikken fra iTunes kun kan downloades til iPods.

Computerworld News Service: Norges forbrugerombudsmand vil gå rettens vej i forsøget på at tvinge Apple til at gøre iTunes-butikken tilgængelig for brugere af andre bærbare medieafspillere end iPod'en.

"Det er en forbrugerrettighed at kunne overføre og afspille digital indhold, der er købt og downloadet fra internettet til en medieafspiller efter eget valg," siger forbrugerombudsmand Bjørn Erik Thon.

"iTunes gør det umuligt eller i hvert fald besværligt og er således i strid med norsk lovgivning."

Han har lagt pres på Apple i mere end to år for at droppe virksomhedens digital rights management (DRM) fra alle iTunes-numre, så musikken kan overføres til konkurrenters musikafspillere.

"Jeg har generelt været glad for Apples udvikling på andre områder, men ikke i forhold til DRM, som for forbrugerne er det vigtigste emne i denne sammenhæng," udtaler Bjørn Erik Thon.

Han mødtes sidst med Apple i februar, hvor virksomheden fortalte ham, at den delte hans målsætning angående interoperabilitet. Siden da er der ikke sket noget, siger Bjørn Erik Thon.

"Så vi vil ansøge om et forbud mod at musik fra iTunes kun kan afspilles på en iPod," udtaler han.

Kan pålægge bøder
Bjørn Erik Thon håber på at tvinge Apple til at åbne iTunes for andre bærbare mediaafspillere end iPod'en ved at indgive sagen for Norges Markedsråd, som er en retslig instans med magt til at udstede bindende kendelser.

Markedsrådet vil sandsynligvis nå til en afgørelse til næste sommer efter at have indhentet skriftlige sagsresumeer fra begge parter i januar og hørt mundtlige argumenter i marts og april 2009.

Markedsrådet kan pålægge Apple bøder, hvis virksomheden ikke efterkommer dets kendelser.

Bjørn Erik Thon afviser at udspecificere størrelsen af eventuelle bøder, men udtaler, at de sandsynligvis ville sætte norsk rekord.

"Det kommer bestemt an på størrelsen, når det handler om bøder, og Apple er langt den største virksomhed, der har været involveret i en sag hos Markedsrådet," siger han.

"Bøderne bør få en betydelig størrelse, men om det bliver 100.000, 200.000, 300.000 eller 400.000 euro, kan jeg ikke sige."

EU-regler
Det er muligt, at sagen vil gøre indtryk ud over Norges grænser, tilføjer Thon, og bemærker, at forbrugerråd i Finland, Frankrig, Tyskland, Holland og andre Europæiske lande står bag ham. Han udtaler at have til hensigt også at søge støtte fra kolleger fra eksempelvis Sverige og Italien.

"Jeg er ret optimistisk om, at vi vil vinde denne sag, EU vil også kigge på sagen og indføre EU-regler på området," udtaler Thon.

I juli mødtes han med EU's forbrugerkommissær, Meglena Kuneva, som udtrykte interesse i den norske indsats for at få Apple til at åbne for iTunes.

"Jeg følger op hos hende og holder kontakten i de kommende måneder," lovede han.

Apple har dog gjort noget for at frigøre musik købt gennem iTunes fra iPod'en og har blandt andet solgt musik uden DRM siden maj 2007.

Sidste januar bøjede Apple sig for pres fra EU, da virksomheden sænkede prisen på musik fra iTunes i Storbritannien for at udligne til prisen i 16 andre europæiske lande. Som svar droppede EU sin efterforskning om monopolvirksomhed i forhold til Apples prispolitik.

Apple har ikke siden mandag morgen svaret på en forespørgsel om at kommentere.

Oversat af Thomas Bøndergaard
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Fuel your IT with the best-kept secret in IBM

It takes massive computing power to accurately calculate weather forecasts – and to secure that people and businesses are able to access detailed information about whether it is going to rain, shine, storm, or snow. In this seminar, you will have the chance to hear the British Met Office describe how they do exactly that.

28. januar 2021 | Læs mere


Sandheden om Schrems II – erhvervslivets nye Cuba-krise

Konsekvenserne af Schrems II kan meget vel gå hen og blive en af de største udfordringer for danske virksomheder i 2021. Så tjek ind på denne onlinebriefing, hvor den hemmelige Schrems II gæst, ComplyCloud og Datatilsynet giver dig indsigt i, hvad dommen i virkeligheden handler om, og hvilke menneskelige hensyn der ligger bag.

29. januar 2021 | Læs mere


Premium
Tirsdag kårer Microsoft de bedste partnere i Danmark: Proactive og Delegate fører feltet an med flest nomineringer
Landets ypperste Microsoft-partnere bliver tirsdag hædret af Microsofts danske ledelse. 20 virksomheder har fået en indbydelse til det prestigefyldte arrangement. Her er et overblik over, hvem der er blevet nomineret.
Computerworld
Biden sender skjult besked til kode-folket: "Hvis du læser dette, har vi brug for din hjælp”
En stående invitation er blevet opdaget i kildekoden på Det Hvide Hus' hjemmeside. Men den er kun til de eksperter, der selv kan finde den.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
White paper
Ryk SAP-workloads i skyen – og tag alle de kendte fordele med
SAP-kunder verden over har gennem de seneste 15 år draget fordel af løsninger baseret på NetApps ONTAP-data management-platform. Herunder en mere sikker og stabil drift samt forenklet administration, hvilket er afgørende for at gennemføre projekter effektivt og for at reducere deres risikoprofil. Gennem de seneste år er det i høj grad også blevet muligt at rykke SAP-workloads i skyen, og det ønsker mange virksomheder rimeligvis at drage fordel af – men uden at sige farvel til mulighederne med NetApp ONTAP. I dette whitepaper stiller vi skarpt på mulighederne for at indarbejde NetApp Cloud Volumes ONTAP and Azure NetApp Files som del af en SAP-strategi baseret på Microsoft Azure.