Hospitalernes receptordning er fuldstændig i knæ

Lægerne på hovedstadens hospitaler udskriver nu recepter på papir. It-systemet, der normalt digitaliserer arbejdet, er gået i sort og kommer først i drift sidst på måneden.

Lægerne på de københavnske sygehuse har igen fundet den gamle receptblok frem.

Det digitale system, der står for den elektroniske registrering af medicinordinering er ude af drift.

Sådan har hverdagen været på flere af hovedstadens hospitaler siden 6. oktober, og systemet kommer først til at fungere igen efter efterårsferien.

Ifølge Jan Kold, der er it-direktør i Region Hovedstaden, kender man nu problemet, men ikke årsagen.

"Nedbruddet skyldes 322 ødelagte blokke i en stor Oracle-database. De korrupte blokke blev desværre spejlet, og derved røg vores sikkerhed samtidig," fortæller Jan Kold, der beskriver nedbruddet som en "rigtig møgsag."

"Vi kender endnu ikke grunden til, at fejlen opstod, men det tyder på, at en af vores spejlinger gik ned samtidig med et fiberbrud. En uheldig håndtering i forbindelse med opstarten ser ud til at have skabt problemerne. Vores analyse er dog ikke færdig endnu," siger Jan Kold.

"Vi har ikke oplevet lignende uheld før, og uafhængige eksperter kommer med samme melding," siger han.

Tager tid fra patienterne
It-problemerne omfatter den medicin, som lægerne ordinerer til patienter, der er indlagt på hospitalerne.

"Det har været et stort problem, at lægerne har måttet klare sig uden elektronikken. Vi er gået tilbage til den gammeldags måde at dele medicinen ud på, og vi må foretage de løbende ændringer i ordinationen manuelt," siger lægelig direktør på Rigshospitalet, Jannik Hilsted til Dagens Medicin.

Direktøren siger at papirarbejdet, der er konsekvensen af systemproblemerne, er en nødrutine, og alle nødrutiner tager ekstra tid.

Der er dog ikke tale om en livstruende situation.

"Om det er gået ud over patientsikkerheden, ved vi ikke endnu, men vi har ikke fået nogen meldinger om utilsigtede hændelser," siger Jannik Hilsted.

Ifølge Koncern IT, der står for driften af den elektroniske patientmedicinering i Region Hovedstaden, vil det elektroniske system til notering af medicinordinering først være oppe at køre igen den 21. oktober.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Daxiomatic ApS
Salg, udvikling, implementering og servicering af software til ERP

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Fuel your IT with the best-kept secret in IBM

It takes massive computing power to accurately calculate weather forecasts – and to secure that people and businesses are able to access detailed information about whether it is going to rain, shine, storm, or snow. In this seminar, you will have the chance to hear the British Met Office describe how they do exactly that.

28. januar 2021 | Læs mere


Sandheden om Schrems II – erhvervslivets nye Cuba-krise

Konsekvenserne af Schrems II kan meget vel gå hen og blive en af de største udfordringer for danske virksomheder i 2021. Så tjek ind på denne onlinebriefing, hvor den hemmelige Schrems II gæst, ComplyCloud og Datatilsynet giver dig indsigt i, hvad dommen i virkeligheden handler om, og hvilke menneskelige hensyn der ligger bag.

29. januar 2021 | Læs mere


Premium
Sikkerhedsvirksomhed ramt af "koordineret angreb": Vil ikke svare på om det har rødder i SolarWinds-angrebet
Leverandøren af netværksenheder SonicWall har meldt ud, at virksomheden har været offer for et cyberangreb. Men firmet vil ikke svare på, om det har relation til det store SolarWinds-angreb.
Computerworld
Biden sender skjult besked til kode-folket: "Hvis du læser dette, har vi brug for din hjælp”
En stående invitation er blevet opdaget i kildekoden på Det Hvide Hus' hjemmeside. Men den er kun til de eksperter, der selv kan finde den.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
White paper
Sådan kan du arbejde effektivt uanset tid, sted og type af enhed
Hvad nu hvis dit arbejde, din information, dine processer og teknologien bag ved, var organiseret på en måde så det passede til din organisation – alt sammen guidet af en intelligent udgave af det digitale arbejdsrum? Det er visionen bag Atea og Citrix´s samarbejde med digital workspace – en smartere og mere effektiv måde at arbejde på. I dette whitetpaper kan du derfor læse om, hvordan du kan skabe et mere effektivt og brugervenligt arbejdsrum uanset tid, sted og enhed. En løsning der på en gang er både enkel og som sætter brugeren i centrum.