Artikel top billede

Cirkulære: Slut med håbløse statslige it-projekter

Fremover skal alle statens myndigheder lave en business case på it-projekter, der har et budget på over 10 millioner kroner. Det give mere rationelle it-projekter, mener Finansministeriet.

Hvert login på sundhed.dk koster 78 kroner, og hvert besøg på borger.dk koster ni kroner.

Men er projekterne rentable, hvis man medregner besparelser i forhold til for eksempel færre telefonopkald til embedsmændene?

Det spørgsmål skal statslige it-projekter med et budget på over 10 millioner kroner kunne svare på i fremtiden.

Finansministeriet har nemlig udsendt et cirkulære, der siger, at det er et obligatorisk krav at lave en business case til større it-projekter.

"Vi har set eksempler på, at der ikke er blevet lavet business cases, så derfor er det blevet gjort obligatorisk," siger kontorchef Lars Frelle-Petersen fra Finansministeriet.

Værktøj til myndigheder

Han fortæller, at den fælles standard for at lave business cases giver myndighederne mulighed for at sammenligne projekter og i højere grad opbygge kompetencer på området.

Tidligere har det været præget af eksterne konsulenter.

Der er tale om et værktøj for den enkelte myndighed, så der er ikke pligt til at indsende sin business case til Finansministeriet, oplyser Lars Frelle-Petersen.

Målet er at skabe overblik decentralt over de fordele, der måtte være ved at investere i det enkelte it-projekt.

"Det kan både være økonomiske gevinster, men også kvalitative fordele som bedre sagsbehandling," siger han.

ITEK: God idé
Hos ITEK under Dansk Industri roser man ideen.

"Jeg synes, det er rigtigt god idé, at staten nu - omsider - stiller krav om business cases for mellemstore og større it-investeringer," siger direktør Tom Togsverd fra ITEK.

Han forklarer, at langt de fleste private virksomheder gør det allerede.

"Det er simpelthen et kundekrav, at gevinsterne på forhånd kan dokumenteres," siger han.

Direktøren mener, at det er særligt interessant at udarbejde business cases på det offentlige område, fordi mange tidligere undersøgelser har sat spørgsmålstegn ved, om der overhovedet var en gevinst.

"Og navnligt om denne gevinst blev taget hjem - således at frigjort personale kunne overføres til andre områder," siger Tom Togsverd.

"Med et obligatorisk krav om business cases for alle projekter over 10 millioner kroner får vi et skærpet fokus på, hvordan it kan skabe enten serviceforbedringer og/eller effektiviseringer - og dermed mere tilfredse kunder," siger han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere