Artikel top billede

KMD-salg: Farvel til Kommunedata uden fest

ComputerViews: I al stilhed begravede de danske kommuner i går deres ejerskab af den største danskejede it-arbejdsplads.

ComputerViews: Klokken otte i går morges sendte KMD's ejere i KL en pressemeddelelse ud. KMD solgt til kapitalfond. Og det var så det.

Et kapitel i den danske it-historie ser ud til at være slut. Efter 36 år som kommunernes tro it-væbner er det farvel. Den sidste af de store offentlige datacentraler bliver privat.

Og når man tager i betragtning, at kommunernes formand, Erik Fabrin (V), aldrig har vist synderlig lyst til at sælge it-arvesølvet, og medregner en tidligere statsministers advarsler mod at sælge til en kapitalfond, så taler den afdæmpede annoncering sit tydelige sprog.

Salget var pligtarbejde, som let kunne sættes i et uheldigt lys i den nærliggende sammenligning med kapitalfondsejede TDC. Og KMD-salget fik da heller ikke megen opmærksomhed i skyggen af en historisk stor svindelsag i it-branchen.

Hvad står KMD tilbage med efter på den måde at være blevet listet ud ad bagdøren endda uden virksomhedens sparepenge i form af bygninger for over en milliard kroner?

KMD har en grundlæggende sund forretning og har i de senere år vist tænder på det private marked. Især KMD's driftsikkerhed og efterhånden stærke SAP-kompetencer er også flere gange blevet fremhævet som det guld-æg, der kan gøre KMD endnu større.

KMD's ejere, KL, har haft to meget bestemte mål med salget. Penge og forsyningssikkerhed. KMD udgør rygraden i de danske kommuners administration.
Og de fleste kommuner har ingen alternativer, hvis KMD trak stikket ud på en række vigtige systemer. Derfor var det vigtigt for KL, at en ny ejer ville fortsætte i cirka samme spor som hidtil.

Kan KMD fastholde niveauet?

En overgangsaftale udstikker rammerne, men KL har desuden fundet en ejer, som ikke vil have behov for at fusionere KMD ind i en anden organisation. En ejer, som i hvert fald siger, at det skal være business as usual, indtil endnu et salg og/eller en børsnotering kommer på tale om tre til syv år.

De hidtidige meldinger fra de nye ejere og KMD-direktøren Lars Monrad-Gylling peger på, at KMD fortsat vil forfølge ambitiøse mål. Men når EQT har overtaget KMD, vil fokus uundgåeligt skifte fra den kommunale forretning, som er låst fast i overgangsaftalen og til det private marked, hvor resultaterne skal findes.

Spørgsmålet er, om KMD kan fastholde et højt niveau i forhold til de gamle kunder, som skal serviceres, samtidig med at fokus er på nye kunder i et konkurrencepræget marked? EQT vil have vækst, og konkurrenterne vil nok se KMD gå langt mere aggressivt til værks end hidtil, ikke mindst på det statslige marked.

Finanskrisen påvirker ikke KMD's forretning i samme omfang som hos andre virksomheder. Kommunerne skal stadig have it, og outsourcing er på toppen af dagsordenen i mange brancher. Derfor har der tilsyneladende også været flere bejlere til KMD.
Men i en turbulent finansiel og økonomisk periode, har KL valgt at sælge til et par pengetanke, der kan stå imod det meste.

Ifølge de nye ejere selv er EQT god for godt 90 milliarder danske kroner i forskellige fonde. ATP har samlet ansvaret for omkring 375 milliarder danske pensionskroner.

Med den slags penge i ryggen kan KMD operere frit, så længe væksten buldrer derudad. Det afgørende spørgsmål er måske, om landets borgmestre, der nu får over en halv milliard kroner til at opbygge en ny it-organisation i KL-regi, har gjort sig klart, at de ikke længere kan forlange særbehandling hos KMD.

Og måske er det netop, fordi KL ved det, at salget af KMD, ikke var en festlig dag, men nærmere mindede om en begravelse i stilhed.

ComputerViews er en særlig analyseform, som Computerworld anvender. Læs mere om ideen bag ComputerViews her
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere