Norsk Datatilsyn: FRA-lov truer demokratiet

Truslen om svensk overvågning truer demokratiet. Det er essensen i en rapport om den svenske FRA-lovs betydning for nordmænd.

Folketinget venter efter et halvt år stadig svar på, hvad den udskældte svenske overvågningslov, FRA-loven betyder for danske interesser.

Loven tillader fra i år den svenske myndighed Försvarets Radioanstalt at følge med i al elektronisk kommunikation, som krydser Sveriges grænser. Det kan betyde overvågning af Folketing, efterretningstjeneste og borgere.

Problemet skyldes, at teleselskabernes kommunikationsnet af rationelle hensyn lader datapakker hoppe på kryds og tværs af landegrænser.

Overvågningstruslen har blandt andet fået Dansk Industri til at udsende en vejledning til danske virksomheder i beskyttelse mod den svenske overvågning. En sag som nuværende justitsminister Brian Mikkelsen er i færd med at følge op på.

I mellemtiden har borgerene i nabolandet Norge allerede i novenber fået officiel information fra myndigheden Datatilsynet, som har udgivet en rapport, der skal afklare den svenske lovs indflydelse på norske interesser.

Datatilsynet skriver i rapporten om den svenske FRA-lovs betydning for persondatabeskyttelsen, at "FRA-loven potentielt kan have en nedkølende effekt på ytringsfriheden, fordi muligheden for at blive overvåget, samt usikkerheden hos borgeren vil medføre, at nogle borgere vil være tilbageholdene med at kommunikere og indhente information."

Dette udgør ifølge Datatilsynet et demokratisk problem, fordi meningsdannelse ifølge myndigheden ikke bare sker i offentlig debat, men også i privatsfæren.

Nordmændenes privatsfære
Og netop den private sfære er ifølge myndigheden en vigtig del af demokratiet, fordi det er i lukkede, private kredse at kritiske tanker, udvikling og holdninger udformes.

"På denne måde er det lukkede rum også en vigtig ressource for en meningsfuld debat i det offentlige rum," skriver Datatilsynet i sin rapport.

Ifølge rapporten handler den potentielle svenske overvågning af norske borgere derfor ikke blot om privatlivets fred for det enkelte individ, men bliver også et spørgsmål om magtfordelingen mellem borgeren og staten.

"Og vilkårene for udvikling af de normer og perspektiver, der udfordrer det bestående i et demokrati," skriver Datatilsynet i rapporten, og henviser til at selve frygten for overvågning kan dæmpe de processer, som historisk har vist sig at være vigtige for samfundets udvikling.

Mens den svenske overvågningsloves trussel mod det norske demokrati således synes klar for det norske Datatilsyn, er det sværere at afklare, hvor kraftigt den enkelte nordmands privatsfære vil blive ramt af loven.

Det vil ifølge rapporten kræve en forskningsbaseret undersøgelse, skriver den norske myndighed.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Roundtable: Start opgøret med kompleksitet og det manglende overblik: Få styr på mulighederne og planen

Overblik og kompleksitet er derfor i fokus på dette digitale roundtable, hvor vi deler erfaringer fra digitale ledere i danske virksomheder. Her kan du blandt andet kan høre om, hvordan du bedst muligt sikrer dig overblik og reducerer kompleksiteten af dine it-systemer.

09. marts 2021 | Læs mere


Inspiration til dit næste skridt med Microsoft Dynamics 365

Med Microsoft Dynamics 365 har Microsoft forsøgt at samle alle de grundlæggende funktioner, som en virksomhed har brug for, og de arbejder sammen ved hjælp af smarte virksomhedsapps og en fælles datamodel.

16. marts 2021 | Læs mere


Computerworld Digital Summit Days 2021: Sæt kursen med de rigtige it-beslutninger

Tre dage med unik viden og inspiration til din digitale organisation. Temaerne er digitalisering, it-sikkerhed og intelligent ERP. Du kan være med, når vi sætter ideerne, eksemplerne og de gode digitale erfaringer i centrum. Det sker gennem interaktive debatpaneler, konkrete erfaringer og oplagte keynotes.

23. marts 2021 | Læs mere


Premium
Coloplasts it-direktør: GDPR har givet de it-kriminelle et nyt værktøj til at angribe os
Interview: Det er ikke kun på plads og kapacitet, at sundhedssektoren lige nu er udfordret. De sikkerhedsansvarlige har også fået en del mere at se til gennem et kaotisk 2020. "Cyberkriminelle har opdaget, at der er en hel masse værdi i denne her datatype. Enten som afpresningsmulighed eller som viden, de kan udnytte til noget," siger CIO i Coloplast, René Rasmussen. Læs første artikel i serien om perspektiver fra sektoren, der er de it-kriminelles nye guldkalv
Computerworld
Bill Gates har en løsning: Sådan undgår vi klimakatastrofen
Klumme: Bill Gates vil gerne redde verden. Intet mindre. Og som alle store it-folk regner han baglæns. Politikerne er mest optaget af, hvad der kan lade sig gøre, og hvad de kan skabe flertal for. Men Bill Gates har set på klimakatastrofen, og hans budskab er klart.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
IBM Danmark trækker tilbud om frivillige fratrædelser tilbage for stort antal ansatte: "IBM har taget røven på sine ansatte"
Som led i IBM Danmarks store fyringsrunde fik 130 ansatte grønt lys til at forlade selskabet på en frivillig fratrædelsesordning. Men nu har IBM Danmark trukket det oprindelige tilbud tilbage for størstedelen af de ansatte.
White paper
Har du både dine applikationer og dit hoved i skyen?
Kan du nikke ja til en eller flere af disse situationer? • I bruger mange cloud-applikationer • I logger ind fra flere lokationer • I logger ind fra flere forskellige typer af devices Så kan du få stort udbytte af at læse dette whitepaper … Hver dag tilgår, navigerer og arbejder jeres medarbejdere i de applikationer, I har liggende i ”skyen”. Antallet af cloud-baserede applikationer stiger eksplosivt, så hvordan sikrer I ADGANGEN til dem og til de data, som applikationerne indeholder? Vel at mærke uden at gå på kompromis med BRUGERVENLIGHEDEN? Løsningen er Access Management, som er hovedtemaet for dette whitepaper.