Artikel top billede

(Foto: CIO US)

Norsk Datatilsyn: FRA-lov truer demokratiet

Truslen om svensk overvågning truer demokratiet. Det er essensen i en rapport om den svenske FRA-lovs betydning for nordmænd.

Folketinget venter efter et halvt år stadig svar på, hvad den udskældte svenske overvågningslov, FRA-loven betyder for danske interesser.

Loven tillader fra i år den svenske myndighed Försvarets Radioanstalt at følge med i al elektronisk kommunikation, som krydser Sveriges grænser. Det kan betyde overvågning af Folketing, efterretningstjeneste og borgere.

Problemet skyldes, at teleselskabernes kommunikationsnet af rationelle hensyn lader datapakker hoppe på kryds og tværs af landegrænser.

Overvågningstruslen har blandt andet fået Dansk Industri til at udsende en vejledning til danske virksomheder i beskyttelse mod den svenske overvågning. En sag som nuværende justitsminister Brian Mikkelsen er i færd med at følge op på.

I mellemtiden har borgerene i nabolandet Norge allerede i novenber fået officiel information fra myndigheden Datatilsynet, som har udgivet en rapport, der skal afklare den svenske lovs indflydelse på norske interesser.

Datatilsynet skriver i rapporten om den svenske FRA-lovs betydning for persondatabeskyttelsen, at "FRA-loven potentielt kan have en nedkølende effekt på ytringsfriheden, fordi muligheden for at blive overvåget, samt usikkerheden hos borgeren vil medføre, at nogle borgere vil være tilbageholdene med at kommunikere og indhente information."

Dette udgør ifølge Datatilsynet et demokratisk problem, fordi meningsdannelse ifølge myndigheden ikke bare sker i offentlig debat, men også i privatsfæren.

Nordmændenes privatsfære

Og netop den private sfære er ifølge myndigheden en vigtig del af demokratiet, fordi det er i lukkede, private kredse at kritiske tanker, udvikling og holdninger udformes.

"På denne måde er det lukkede rum også en vigtig ressource for en meningsfuld debat i det offentlige rum," skriver Datatilsynet i sin rapport.

Ifølge rapporten handler den potentielle svenske overvågning af norske borgere derfor ikke blot om privatlivets fred for det enkelte individ, men bliver også et spørgsmål om magtfordelingen mellem borgeren og staten.

"Og vilkårene for udvikling af de normer og perspektiver, der udfordrer det bestående i et demokrati," skriver Datatilsynet i rapporten, og henviser til at selve frygten for overvågning kan dæmpe de processer, som historisk har vist sig at være vigtige for samfundets udvikling.

Mens den svenske overvågningsloves trussel mod det norske demokrati således synes klar for det norske Datatilsyn, er det sværere at afklare, hvor kraftigt den enkelte nordmands privatsfære vil blive ramt af loven.

Det vil ifølge rapporten kræve en forskningsbaseret undersøgelse, skriver den norske myndighed.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere