RIM topchefer betaler 440 millioner i bøde

RIM og flere topchefer må til lommerne og finde 440 millioner kroner, som skal betales i bøde til de canadiske myndigheder, efter en sag om at have dateret aktieoptioner bagud.

Fire af RIM's (Research In Motion) topchefer har indgået forlig med Canadas Ontario Securities Commission (OSC), som griber ind overfor lidt for kreative manøvrer på den canadiske børs, og har indvilliget i at betale 75 millioner dollars, svarende til 440 millioner danske kroner, i bøde.

Engang almen praksis
Årsagen til, at RIM, som står bag den populære smartphone BlackBerry, skal betale den store bøde, er, at ledelsen i perioden 1996 til 2006 daterede aktieoptioner bagud, for at få en lavere pris, og dermed sikrede medarbejderne en større udbetaling, når aktiekursen steg.

De 440 millioner kroner skal gå til kompensation for de forkerte beløb, samt udgifter til efterforskning hos både RIM og OSC.

Metoden med at datere optioner bagud var tidligere almen praksis omkring årtusindeskiftet, hvor jagten på kompetente medarbejdere var stor, og en række it-firmaer er de sidste par år blevet straffet for denne praksis.

De fire topchefer er de to administrerende direktører Mike Lazaridis og Jim Balsillie, som for to år siden trak sig som bestyrelsesformand i forbindelse med sagen, direktør Dennis Kavelman og underdirektør Angelo Loberto.

Ikke kun i Canada
RIM, som er baseret i Waterloo, Ontario, introducerede i 1999 BlackBerry på markedet, og opnåede hurtigt en førerposition på markedet for smartphones, ikke mindst på grund af telefonens krypterede mailløsning. Virksomheden omsætter årligt for små 60 milliarder kroner.

I USA, hvor en tilsvarende sag har stået på mod RIM, har firmaet og dets topchefer foreslået en lignende forligsaftale, men de amerikanske myndigheder (SEC) har endnu ikke meldt ud, at de vil acceptere forslaget.

Det med at indgå forlig er ikke helt fjernt for RIM, som tidligere har været nødsaget til at betale 2,5 milliarder kroner i frivilligt forlig med firmaet NTP, efter at have brudt NTP's patent på trådløs e-mail.
IT-JOB
Se flere it-job hos
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI og machine learning i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Vi kender til kunstig intelligens og machine learning, men hvordan udnytter vi dem i praksis? Hør om de aktuelle erfaringer med AI og machine learning, og bliv endnu klogere på fremtidens mulige tendenser, når det kommer til AI og machine learning.

02. marts 2021 | Læs mere


It-sikkerhedskontroller og -processer (How to)

Flere organisationer end nogensinde før bliver udsat for cyberangreb af hackere, der hele tiden finder nye veje og metoder, som de kan udnytte til at trænge ind i virksomhedernes systemer. På dette event kigger vi nærmere på, hvordan man opsætter de nødvendige it-sikkerhedskontroller og gør god brug af eksempelvis incident response, log management, penetrationstesting, awareness-træning, sikkerhedsopsætning og meget andet.

03. marts 2021 | Læs mere


Roundtable: Start opgøret med kompleksitet og det manglende overblik: Få styr på mulighederne og planen

Overblik og kompleksitet er derfor i fokus på dette digitale roundtable, hvor vi deler erfaringer fra digitale ledere i danske virksomheder. Her kan du blandt andet kan høre om, hvordan du bedst muligt sikrer dig overblik og reducerer kompleksiteten af dine it-systemer.

09. marts 2021 | Læs mere


Computerworld
Trump bønfalder Helle Thorning: Giv mig min Facebook-konto tilbage
Facebooks tilsynsråd, der har Helle Thorning-Schmidt i spidsen, har modtaget en erklæring fra Donald Trump, som ønsker at få genoprettet adgangen til sin Facebook og Instagram-konto.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
Job & Karriere
IBM Danmark trækker tilbud om frivillige fratrædelser tilbage for stort antal ansatte: "IBM har taget røven på sine ansatte"
Som led i IBM Danmarks store fyringsrunde fik 130 ansatte grønt lys til at forlade selskabet på en frivillig fratrædelsesordning. Men nu har IBM Danmark trukket det oprindelige tilbud tilbage for størstedelen af de ansatte.
White paper
Gratis whitepaper: Hvad er EDI, og hvordan kan det styrke min forretning?
Overvejer du EDI, og ønsker du at undersøge, om EDI er den rette investering for din virksomhed? Har en af dine kunder eller leverandører for nyligt bedt dig om at udveksle elektroniske dokumenter (EDI)? Så hent dette whitepaper og få et overblik over, hvad EDI er, og hvilke fordele producenter og grossister som dig kan se frem til, når du investerer i EDI til din forretning.