Artikel top billede

Videnskabsminister Helge Sander (V) kan ikke garantere, at hans kommende bredbåndskomite er klar med forslag, inden teleselskaberne køber LTE-licenserne via en auktion. (Foto: Torben Klint)

Mobilselskaber efterlyser klar besked fra Sander

De danske teleselskaber skal i årets fjerde kvartal købe en licens til mobilnettet, men først bagefter er videnskabsministerens bredbåndskomite klar med sit udspil til fremtidens infrastruktur.

Senere på året udbyder IT- og Telestyrelsen licenser til fremtidens mobilnetværk baseret på LTE-teknologien, som nogle kalder 4G. Nettet vil tilbyde datahastigheder, der er langt hurtigere end på dagens tilgængelige netværk.

Ifølge telebranchen er det dog uheldigt, at videnskabsminister Helge Sander (V) nu nedsætter en bredbåndskomite, der muligvis først kommer med forslag til en fremtidig kommunikationsinfrastruktur, efter at teleselskaberne har købt LTE-licensen i fjerde kvartal.

De to teleselskaber Telia og TDC melder begge, at de gerne ser de endelige forslag fra bredbåndskomiteen på bordet, inden de byder på LTE-licensen.

Ifølge public affairs chef Anders Thomsen fra TDC er bredbåndskomiteen en af i alt tre knaster, som bør være belyst inden en LTE-auktion. Derfor kan det ifølge ham være fornuftigt at rykke auktionen til 2010 i stedet.

"Man skal passe på med vold og magt at gennemtvinge en tidsplan, hvis det viser sig, at der er nogle usikkerhedsmomenter, der gør det klogere at vente," siger Anders Thomsen.

De tre usikkerhedsfaktorer er ifølge Anders Thomsen omfordelingen af frekvenser på 900 megahertz-båndet, finanskrisen og bredbåndskomiteen.

Telia ønsker også en afklaring fra bredbåndskomiteen, inden selskabet byder på LTE-licensen.

"Jeg har det håb, at hvis man går ud og laver den her auktion i slutningen af 2009, så er man afklaret inden da," fortalte administrerende direktør Jesper Brøckner, Telia, forleden til Computerworld.

Minister bekendt med sagen

Videnskabsminister Helge Sander er bekendt med utilfredsheden hos teleselskaberne.

"Det signal har jeg også modtaget fra flere sider, og det forstår jeg udmærket godt," siger Helge Sander.

Men kommer det også til at blive effektueret sådan?

"Nu vil jeg ikke gå for langt, fordi jeg vil lige have komiteen nedsat," siger ministeren videre.

De Radikale: Komite uden stor betydning

Anders Thomsen fra TDC mener, at det er værd at overveje, om auktionen er placeret rigtigt i årets fjerde kvartal. Tre usikkerhedsmomenter er for mange, fremhæver chefen for public affairs i TDC.

"De tre til sammen gør, at det måske er relevant at være fleksible med tidsplanen, når vi nærmer os. Det er for tidligt at sige nu, om fjerde kvartal er det bedste eller ej," siger Anders Thomsen.

Det er usikkert, om Helge Sander ønsker at tage kritikken fra teleselskaberne til sig, og derfor kunne selskaberne måske håbe på støtte fra den anden side af Folketinget.

Penge i 4G eller ej?

Det virker dog ikke til, at oppositionen ønsker at lægge pres på ministeren for at skabe afklaring inden LTE-auktionen. It- og teleordfører Morten Helveg Petersen fra Radikale Venstre mener, at teleselskaberne ikke skal være alt for bekymrede.

"Det er at tillægge den der komite for stor betydning. Auktionerne finder sted uanset hvad, og det må selskaberne indstille sig på. Jeg synes, at diskussionen om højhastigheds bredbånd skal tages uanset hvad, og selskaberne skal forholde sig til deres forretningsmodeller og vurdere, om der er penge at hente i 4G eller ej," siger Morten Helveg Petersen.

Hos SF ser teleordfører Hanne Agersnap teleselskabernes udmelding som et tegn på, at de ikke ønsker teknologineutralitet.

"Teleindustrien beder os hele tiden om sikre, at den hele tiden kan tjene penge, men jeg synes ikke, at det er helt perspektivrigt. De vil gerne have os til at låse os fast på en teknologi, så selskaberne kan tjene deres penge hjem," siger Hanne Agersnap.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Edgemo A/S
Salg af hardware, software, konsulentydelser og services inden for virtualiseret infrastruktur, cloud, datacenteret og unified communication.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital kundeservice: Kom godt i gang med chatbots

Der er store gevinster at hente med chatbots, som kan håndtere en stor del af kommunikationen med brugere - både de eksterne som kunder og de interne som medarbejdere.Og lige rundt om hjørnet venter næste generation, nemlig de stemme-baserede chatbots, som står på skuldrene af de stemmestyrede home-devices som Amazons Alexa og Google Home.

07. december 2021 | Læs mere


Can AI bring value to your business?

You will learn how AI has been successfully used to enhance an existing business where artificial intelligence is deployed to work complementary to natural intelligence in a complex data process. And you will be presented with a business case where AI provides the possibilities of creating a completely new business platform, that would not otherwise have been possible.

08. december 2021 | Læs mere


Sådan styrker du din forsyningskæde gennem digitalisering

I dette webinar bygger CGI's eksperter bro mellem de overordnede, strategiske aspekter af den digitale værdikæde og mere konkret de nye muligheder, Intelligent Order Management til Microsoft Dynamics 365 FO byder på.

09. december 2021 | Læs mere