EU-kommissionen vil nu kæmpe for lavere mobilpriser til forbrugerne.

EU til kamp mod teleselskaberne

Det er den lille mands kamp mod høje mobilpriser, som EU vil tage op med en ny prisregulering på udlandstelefoni. Teleselskaber og forskere advarer mod regulering.

Milliarder af euro bliver årligt tjent af teleselskaber, når man som forbruger ringer fra udlandet. Nu har man i EU besluttet, at teleselskaberne ikke må tjene så mange penge på roaming, udlandstelefoni, som før.

"EU har i 10 år håbet på, at den frie konkurrence på markedet ville skabe lavere priser for forbrugerne. Det har ikke været tilfældet, for de ekstraordinært høje priser, der ikke har nogen relation til omkostningerne, har ikke flyttet sig en meter," siger Martin Selmayr, talsmand for EU-kommissionens industrikomite.

"Vi vil gerne have et marked, hvor teleselskaberne investerer for at give bedre services til forbrugerne, og ikke et marked hvor man ser forbrugerne blive flået, når de krydser en landegrænse. Teleselskaberne har lobbyet for at slippe for lovgivningen, men denne gang slipper de ikke for regulering på markedet."

I en afstemning i Europa-kommissionens industrikomite blev det vedtaget med stemmetallene 21 mod otte at sende loven til endelig afstemning i Europa-Parlamentet engang sidst i april.

Teleselskaberne raser
Det er ikke alle, der er lige glade for den her lov. Telias juridiske direktør i Danmark, Jens Ottosen-Støtt, mener, at loven hæmmer den frie konkurrence.

"Den her regulering sætter en stopper for de frie markedskræfter på området. Reguleringen betyder, at det vil blive uden mening for teleselskaberne at konkurrere på roaming-markedet," siger Jens Ottosen-Støtt.

"Det vil betyde, at der ikke vil komme nær så meget prisudvikling på hele teleområdet. Der var en bevægelse i gang på området, men den har man nu effektivt sat en stopper for."

Tjener to kroner per sms
Ifølge en rapport fra It- og Telestyrelsen på området, er gennemsnitsprisen for en sms, der sendes i udlandet på to kroner og 50 øre. Men omkostninger for teleselskaberne på området beregnes til blot 31 øre.

Det betyder altså, at teleselskaberne i gennemsnit tjener to kroner og 19 øre per sms, der sendes fra udlandet.

Christian Bergqvist, ph.d. og adjunkt ved CBS, er ekspert på EU-konkurrenceret. Han kan se både fordele og ulemper ved den nye regulering.

"Prisregulering er grundlæggende noget hø. Historisk set har de højere roaming og termineringspriser sikret en opbygning af de mobile netværk, så man i modsætning til fastnettet fik en reel konkurrence," siger Christian Bergqvist.

"Desuden bør man ikke være blind for, at mobilselskaberne for 10 år siden blev afkrævet nogle astronomiske beløb for mobillicenserne. Men Europa-Kommissionen har interesseret sig for området siden 90'erne, og påpegede i 2000, at de oppustede afgifter var uforenelige med konkurrencereglerne."

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital How To: Data og AI er fremtiden – men kan man overhovedet lykkes i det nye data-univers uden den rette dataplatform?

Det er svært at spå om fremtiden, men vi kan være sikre på, at den indeholder meget mere data og en langt større anvendelse af kunstig intelligens. På dette webinar sætter vi derfor fokus på, hvordan du som organisation får styr på alle data, og bliver klar til fremtiden.

30. oktober 2020 | Læs mere


Dell Talk: Cybersikkerhed skal gentænkes for at kunne imødegå fremtidige avancerede cybertrusler

Danske virksomheder er nødt til at gentænke cybersikkerheden for at kunne imødegå fremtidige cybertrusler, som vi hele tiden gøres opmærksomme på. I denne talk får du et indspark i, hvordan du som virksomhed kan gentænke cybersikkerheden ud fra både et operationelt og sikkerhedsmæssigt perspektiv.

30. oktober 2020 | Læs mere


IT Security 2020

Strategic IT Security 2020 will focus on the never-ending story about security and cyber-defense, and how you can defend your business and your customer’s data and information. Together with several leading experts and digital executives from all over the Nordic countries, this conference seeks to give you the best input to focus even more on cyber security in the future.

03. november 2020 | Læs mere


Premium
Skal du tage en Pro eller ej? Sådan vælger du imellem iPhone 12 og 12 Pro
Apples to iPhone-nyheder minder overraskende meget om hinanden. Der er dog væsentlige forskelle, som du skal være opmærksom på, når du vælger.
Computerworld
Det nye MitID er et tigerspring for bedre cybersikkerhed
Klumme: Det nye MitID er en enestående mulighed for et markant løft af it-sikkerheden i danske kommuner. Med baggrund i udfasningen af det nuværende NemID kan de samtidig forbedre og styrke deres it-systemers værn overfor cyberangreb.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Gratis whitepaper: Hvad er EDI, og hvordan kan det styrke min forretning?
Overvejer du EDI, og ønsker du at undersøge, om EDI er den rette investering for din virksomhed? Har en af dine kunder eller leverandører for nyligt bedt dig om at udveksle elektroniske dokumenter (EDI)? Så hent dette whitepaper og få et overblik over, hvad EDI er, og hvilke fordele producenter og grossister som dig kan se frem til, når du investerer i EDI til din forretning.