EU-kommissionen vil nu kæmpe for lavere mobilpriser til forbrugerne.

EU til kamp mod teleselskaberne

Det er den lille mands kamp mod høje mobilpriser, som EU vil tage op med en ny prisregulering på udlandstelefoni. Teleselskaber og forskere advarer mod regulering.

Milliarder af euro bliver årligt tjent af teleselskaber, når man som forbruger ringer fra udlandet. Nu har man i EU besluttet, at teleselskaberne ikke må tjene så mange penge på roaming, udlandstelefoni, som før.

"EU har i 10 år håbet på, at den frie konkurrence på markedet ville skabe lavere priser for forbrugerne. Det har ikke været tilfældet, for de ekstraordinært høje priser, der ikke har nogen relation til omkostningerne, har ikke flyttet sig en meter," siger Martin Selmayr, talsmand for EU-kommissionens industrikomite.

"Vi vil gerne have et marked, hvor teleselskaberne investerer for at give bedre services til forbrugerne, og ikke et marked hvor man ser forbrugerne blive flået, når de krydser en landegrænse. Teleselskaberne har lobbyet for at slippe for lovgivningen, men denne gang slipper de ikke for regulering på markedet."

I en afstemning i Europa-kommissionens industrikomite blev det vedtaget med stemmetallene 21 mod otte at sende loven til endelig afstemning i Europa-Parlamentet engang sidst i april.

Teleselskaberne raser
Det er ikke alle, der er lige glade for den her lov. Telias juridiske direktør i Danmark, Jens Ottosen-Støtt, mener, at loven hæmmer den frie konkurrence.

"Den her regulering sætter en stopper for de frie markedskræfter på området. Reguleringen betyder, at det vil blive uden mening for teleselskaberne at konkurrere på roaming-markedet," siger Jens Ottosen-Støtt.

"Det vil betyde, at der ikke vil komme nær så meget prisudvikling på hele teleområdet. Der var en bevægelse i gang på området, men den har man nu effektivt sat en stopper for."

Tjener to kroner per sms
Ifølge en rapport fra It- og Telestyrelsen på området, er gennemsnitsprisen for en sms, der sendes i udlandet på to kroner og 50 øre. Men omkostninger for teleselskaberne på området beregnes til blot 31 øre.

Det betyder altså, at teleselskaberne i gennemsnit tjener to kroner og 19 øre per sms, der sendes fra udlandet.

Christian Bergqvist, ph.d. og adjunkt ved CBS, er ekspert på EU-konkurrenceret. Han kan se både fordele og ulemper ved den nye regulering.

"Prisregulering er grundlæggende noget hø. Historisk set har de højere roaming og termineringspriser sikret en opbygning af de mobile netværk, så man i modsætning til fastnettet fik en reel konkurrence," siger Christian Bergqvist.

"Desuden bør man ikke være blind for, at mobilselskaberne for 10 år siden blev afkrævet nogle astronomiske beløb for mobillicenserne. Men Europa-Kommissionen har interesseret sig for området siden 90'erne, og påpegede i 2000, at de oppustede afgifter var uforenelige med konkurrencereglerne."

Artiklen fortsætter på næste side...


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett Packard Enterprise ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
Cloud-teknologi sikrede dronningens corona-tale - men DRs CIO Mikkel Müller er slet ikke færdig med cloud endnu
Uden cloud og den rette cloud-strategi havde DR ikke haft samme muligheder eller nye digitale produkter. Det fortæller CIO Mikkel Müller til Computerworld - hvor han også uddyber hvordan han ser resten af it-landskabet bevæge sig mod cloud og hvordan udviklere efterspørger de moderne værktøjer.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Sådan: Giv medarbejderne frit valg og øg arbejdsglæden
Mange virksomheder udleverer stadig samme smartphone, laptop eller tablet til alle medarbejderne. Det kan koste dyrt på produktivitet, effektivitet, arbejdsglæde – og reelt også medføre ressourcespild, massivt øget administration og øgede sikkerhedsrisici. Men det behøver slet ikke at koste ekstra, hvis du giver medarbejderne indflydelse på, hvilke enheder de skal arbejde på. Tværtimod kan du med en gennemtænkt choose-your-own-device-aftale stille præcis det udvalg af enheder og tilbehør til rådighed, som både lever op til medarbejdernes forventninger og virksomhedens sikkerhedskrav.