Artikel top billede

EU nærmer sig fælles regler for netmusik

Den franske ophavsrets-organisation SACEM er nu villig til at mindske kravene og dermed vanskelighederne ved at sælge musik over nettet i Europa.

Computerworld News Service: Det blev i tirsdag en hel del lettere at sælge musik over nettet på lovlig vis i Europa, da SACEM (Société des auteurs, compositeurs et éditeurs de musique, red.) principielt indvilligede i at slippe sit tætte greb om forvaltningen af royalties og ophavsret for forfattere og sangskrivere fra Frankrig.

Det er ikke muligt for online-musikforhandlere som Apples iTunes Store at sælge musik på lige vilkår på tværs af de 27 EU-lande, hovedsagligt fordi nationale organisationer som SACEM traditionelt opererer uafhængigt af hinanden.

iTunes er således nødt til at indgå separate aftaler med hver af disse ophavsretsorganisationer, hvilket er en kompliceret affære, og derfor findes iTunes Store ikke i alle 27 EU-lande.

EU's øverste autoritet i monopolsager, Europa-Kommissionen, har i mange år været utilfreds med den måde, som disse ophavsretsorganisationer har drevet forretning på. Kommissionen har beskyldt dem for at drive nationale monopoler, og ved et møde i september med repræsentanter fra musikbranchen advarede konkurrence-kommissær Neelie Kroes, at de skulle ændre deres forretningsmetoder, hvis de ville undgå bøder fra Europa-Kommissionen.

EMI-salg på tværs af Europa

SACEM har ifølge kommissionen tilsyneladende reageret. Organisationen er i princippet villig til at betro andre ophavsretsorganisationer med tværeuropæiske licenser til dens repertoire og til at handle som ikke-eksklusiv forvalter af ophavsrettigheder - såkaldt rights manager - for udgivere og andre ophavsretsorganisationer, oplyser kommissionen.

Et af de største pladeselskaber i verden, EMI, indvilliger også i at sælge sit repertoire af sange på tværs af EU. EMI har fortalt Neelie Kroes, at selskabet er klar til at give forvaltere af ophavsret lov til for første gang at tilbyde dens repertoire i hele det europæiske økonomiske samarbejdsområde (EØS).

Neelie Kroes byder denne udvikling velkommen. Der er en "tydelig vilje" til at takle de mange barrierer "som forhindrer forbrugerne i at drage fuld nytte af de muligheder, som internettet giver," forklarer hun.

Kommissionen vil holde et vågent øje på markedet for online-musiksalg for at sikre sig, at andre følger SACEM's og EMI's eksempel.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere