Claus Olsen, Chef for IT & Telecom i Dansk Røde Kors, på arbejde i felten. Foto: Torben Klint

Mobilitet er nummer et for Røde Kors' it-chef

CIO-portræt: Mobile it-løsninger, der skal fungere i områder uden adgang til telefoni og internet, er den udfordring, Røde Kors it-afdeling står overfor, når den bygger platforme til udsendte medarbejdere.

Når en medarbejder i en virksomhed skal udstyres med mobil adgang til it-systemerne, er det altid en udfordring.

Hvis medarbejderen desuden befinder sig i Zimbabwe, hvor infrastrukturen er nærmest ikke-eksisterende, er det en enorm udfordring.

Sidstnævnte problemstilling står Røde Kors overfor hver dag.

"Mobilitet er altid et at de øverste punkter på vores dagsorden. Der fylder meget i vores arbejde," fortæller Claus Olsen, chef for Dansk Røde Kors' it- og teleafdeling.

"Det er et varmt emne hos os. Det har det været i mange år, og det fortsætter langt ud i fremtiden, fordi det er meget vigtigt at forsyne vores udsendte medarbejdere på de internationale lokationer med mobil adgang til vores systemer. Når vi sender personale til et land som Zimbabwe, skaber man ikke en platform 'ud af boksen'," fortæller Claus Olsen.

Udgang uden internet og telefoni
I en række lande er både tele- og internet-infrastrukturen nærmest ikke-eksisterende, og det sætter for alvor kreativiteten på prøve.

"Det er en kæmpe udfordring at åbne for eksempelvis SharePoint-websteder for vores medarbejdere. Alle områder som sikkerhed, datatransport eller båndbredde skal behandles på en helt anderledes måde, end man normalt ville gøre i en it-afdeling," siger Claus Olsen.

Er det ikke utrolig krævende at få dét til at fungere?

"Jo, for fanden. Adgang til mails og lignende kan vi rimelig nemt løse, men at tilgå de systemer, hvor vi lagrer vores data, er en udfordring - på alle områder."

"Vi bliver hele tiden nødt til at tage specielle hensyn, og det kan eksempelvis være i form af satellit-kommunikationsudstyr. Vi har netop oprettet en løsning til et land, hvor telefonopkald ud og ind af landet er tæt på umulig, og internetadgangen er tilsvarende dårlig."

"Her benytter vi redskaber som ip-telefoni, simuleret quality of service og lignende krumspring for at få et hul igennem," fortæller it-chefen i Røde Kors.

Kommunikation og nødhjælpsarbejde
Røde Kors bruger meget krudt på at få de mobile løsninger på plads.

Kommunikationsteknologi er et område, der er blevet uhyre vigtigt i de operationer, som organisationens medarbejdere sendes ud til.

Når folk sendes ud til kriseområderne, skal der eksempelvis være styr på logistikken.

En stor del af arbejdet består i at holde styr på modtagelse og registrering af alt, hvad der kommer ind af nødhjælpsforsyninger og efterfølgende distribuere dem til de korrekte destinationer.

Samtidig er der behov for, at der kan gives klare tilbagemeldinger hele tiden.

Røde Kors sender cirka 100 personer ud til kriseområder hvert år.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Daxiomatic ApS
Salg, udvikling, implementering og servicering af software til ERP

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Fuel your IT with the best-kept secret in IBM

It takes massive computing power to accurately calculate weather forecasts – and to secure that people and businesses are able to access detailed information about whether it is going to rain, shine, storm, or snow. In this seminar, you will have the chance to hear the British Met Office describe how they do exactly that.

28. januar 2021 | Læs mere


Sandheden om Schrems II – erhvervslivets nye Cuba-krise

Konsekvenserne af Schrems II kan meget vel gå hen og blive en af de største udfordringer for danske virksomheder i 2021. Så tjek ind på denne onlinebriefing, hvor den hemmelige Schrems II gæst, ComplyCloud og Datatilsynet giver dig indsigt i, hvad dommen i virkeligheden handler om, og hvilke menneskelige hensyn der ligger bag.

29. januar 2021 | Læs mere


Premium
Test: Kæmpestort gaming-headset er perfekt til dine lange Teams-møder - men har også nogle besværligheder
Længe før vi andre blev slået hjem til hjemmekontorets endeløse webmøder har gamerne gennemskuet behovet for komfortabelt grej. Så vi tog danske EPOS top gamingheadset med på arbejde. Læs testen her.
Computerworld
Biden sender skjult besked til kode-folket: "Hvis du læser dette, har vi brug for din hjælp”
En stående invitation er blevet opdaget i kildekoden på Det Hvide Hus' hjemmeside. Men den er kun til de eksperter, der selv kan finde den.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
White paper
Fri medarbejdermobilitet - med digital bodyguard
Om at gå fra adgangsstyring på personniveau til adgangsstyring på desktopniveau. I takt med at flere og flere medarbejdere arbejder remote og logger på jeres systemer og netværk uden for virksomhedens sikkerhedsværn, risikerer de at efterlade døren til forretningen på klem. Dermed bliver endpoints som pc’ere, Mac’s og servere et oplagt mål for hackere, som vil ind i virksomhedens infrastruktur. I blandt sker det også, at medarbejdere udnytter deres privilegerede adgangsrettigheder til skadelige formål. Det er derfor mere aktuelt end nogensinde at rette opmærksomheden mod jeres endpoints og de rettigheder, der ligger her.