Artikel top billede

Ida Brinck-Lund, administrerende direktør for Art of Crime, ser efter, hvilke koncepter der kan bruges i deres onlinespil. Foto: Ming Ou Lü

Spilfirmaer på offentlig støtte

En række nystartede spilfirmaer har bosat sig i Pilestræde i det indre København. Her vil de med offentlige støttekroner forsøge at lave spil, der kan bryde igennem på det frie marked.

De fleste større spilfirmaer i Danmark er lukket eller på vej til en lukning. Men hvad med de mindre spilvirksomheder?

Der er en del, som forsøger sig med nye initiativer. Efter et par år med stor fokus på oplevelsesøkonomi har det offentlige besluttet, at der skal flere penge til spilbranchen, og det kommer de små spiludviklere til gode.

I Pilestræde i det indre København er der samlet en klynge af spiludviklere, der har deler kantine. De håber alle sammen på at kunne bryde ud med det næste store hit.

Ida Brinck-Lund er direktør for firmaet Art of Crime. Firmaet med otte ansatte er i gang med at udvikle og producere et cross media-projekt - herunder et onlinespil-univers for børn i alderen seks til 12 år. Firmaet forventer at lancere online-universet mod slutningen af året i Danmark, Norge og Sverige.

"Jeg tror, tiden er løbet fra de helt store spiltitler. Vi opererer med helt andre forretningsmodeller, hvor vi har en masse små projekter, der finder de nicher, hvor der stadig kan tjenes penge på spilmarkedet," siger Ida Brinck-Lund.

God sparring mellem de små firmaer

Samtidig giver det rigtig meget ifølge virksomhederne selv at sidde op ad hinanden i samme bygning.

"Det er et rigtigt godt samarbejde, vi har i huset, hvor vi tit sparrer med hinanden omkring forretningsideer. Nogle gange bruger vi hinanden professionelt, hvor et firma giver en udviklingsopgave til et andet firma her i huset," fortæller Ida Brinck-Lund.

At de små spilfirmaer virkelig får gavn af hinandens viden, bekræfter de andre.

"En ting, der kan være vigtig, er at få udvekslet fælles erfaringer om hvilke investorer, der for eksempel kunne være interesseret i et muligt projekt," fortæller Rune Malskov Dittmer, administrerende direktør for spilfirmaet Press Play.

Pressplay skal her til efteråret udgive deres første konsolspil til Nintendo Wii.

Offentlig støtte viser vejen for investorerne

Den offentlige interesse for spilfirmaerne i huset på Pilestræde gør, at private investorer også bliver interesseret i spilfirmaerne.

"Vi er rigtig glade for den støtte, vi har fået, for den giver os en blåstempling fra de etablerede i branchen, og det kan forhåbentlig trække nogle flere investorer til. Det kan jo være svært for pengefolkene at vurdere indholdet, så de her ordninger er virkelig vigtige, som jeg ser det," siger Ida Brinck-Lund.

Art of Crime fik 60.000 kroner i støtte i maj 2008 fra New Danish Screen, som er en underafdeling af det Danske Filminstitut. I år fik de 442.000 kroner fra New Danish Screen og 500.000 kroner fra Nordic Game.

Ida Brinck-Lund har siden november rejst fem millioner kroner til Art of Crime fra forskellige investorer.

Pressplay, der tidligere har lavet spil for DR, har også fået støttekroner fra New Danish Screen. De fik 452.563 kroner i 2008 til udvikling.

Limbo Games, hvor Vækstfonden i marts 2009 investerede 11,5 millioner kroner, fik 700.000 kroner af New Danish Screen i 2008.

New Danish Screen er et initiativ under Det Danske Filminstitut, som får penge fra Kulturministeriet.

Nordic Game er støttet af Nordisk Computerspilprogram, der er ejet af Nordisk Ministerråd.

Vækstfonden er en statslig investeringsfond.

Højrisiko vækst

Uden for spilhuset på Pilestræde er der en række nye initiativer på spilområdet, der har endnu mere offentlig støtte end folkene i Pilestræde. Det gør, at de kan køre i et lidt mere voldsomt tempo.

Watagame, der producerer onlinespillet Gosupermodel, har ifølge selskabet selv 1,3 millioner unikke konti i deres spilunivers. Vækstfonden har sammen med Seed Capital investeret i Watagame for over 10 millioner kroner.

Gosupermodel er lanceret i otte forskellige lande, og ifølge Watagame bruger mere end hver anden pige i Danmark mellem 10 og 15 år onlinespillet mindst en gang om måneden. Gosupermodel er blandt andet til at finde på TV2's spilside.

Men den hurtige vækst har krævet et stort årligt underskud på flere millioner kroner. Det er ifølge direktør Henrik Riis ikke noget problem.

"Vi bestemmer sådan set selv, hvornår vi skal 'breake even'. De sidste par år har vi igennem venturekapital formået at vokse rigtigt hurtigt, og derfor har udgifterne været større end omsætningen. Nu dæmper vi ekspansionen en smule og fokuserer på at få et positivt cashflow i forretningen," siger Henrik Riis.

Utroligt vigtigt med investorer

I øjeblikket har Watagame 33 ansatte, og firmaet forventer selv et månedligt overskud i efteråret 2009.

Men siden 2005 har Watagame haft et underskud på over 10 millioner kroner. I regnskabsåret 2007 var underskuddet på næsten otte millioner kroner. Alligevel er investorerne alligevel strømmet til selskabet, som i regnskabsåret 2007 havde en egenkapital på 19 millioner kroner. Amerikanske Accel investerede 15 millioner kroner i selskabet i 2007.

Samme held har spilfirmaet Guppyworks ikke haft med investorerne. Guppyworks lavede et lignende onlinespil målrettet piger. Selskabet gik dog konkurs i marts 2009 på grund af, at en afgørende investor trak sig.

Siden har den tidligere ledelse i firmaet dog ifølge eget udsagn købt de vigtigste dele af selskabet for at kunne drive det i en rekonstrueret form.

"Vi har simpelthen købt firmaet fordi, at der var rigtig stor interesse fra udlandet, for det vi lavede. Det har simpelthen været en finanskrise, der har gjort, at en afgørende investor ikke længere kunne være med i projektet længere," fortæller Per Rosendal, administrerende direktør i Guppy, der er en rekonstruktion af Guppyworks.

Efter at artiklen er trykt, har Henrik Riis, administrerende direktør for Watagame, henvendt sig til Computerworld for at fremvise omsætningen for selskabet. De tal viser en fornuftig omsætning i en virksomhed, der har 33 ansatte. Omsætningen er i de første fem måneder i 2009 steget med 75 procent.

Samtidig fortæller Henrik Riis, at selvom Watagame har haft et underskud på 10 millioner kroner siden 2005, så har det primært været på grund af ekspansioner, som firmaet har kunnet foretage som følge af investeringer fra Vækstfonden og den amerikanske investeringsfond Accel, der for første gang har investeret i et dansk spilfirma.

Læs mere om spilbranchen her.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Keybalance A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere