Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Jæger-bog godkendt efter spredning på nettet

Wikileaks og Pirate Bay distribuerede den kontroversielle jæger-bog på nettet så hurtigt, at Forsvarets mulighed for at opnå fogedforbud blev skudt i sænk.

Ifølge Politiken vurderer dommer Bodil Toftemann, at bogen "Jæger - I krig med eliten" er farlig for rigets sikkerhed. Men fordi bogen allerede er lækket på nettet og optrykt i dagbladet, får den lov til at udkomme i bogform.

Sagen om den omdiskuterede jægersoldat-bog, som Forsvaret af hensyn til rigets og danske soldaters sikkerhed ville have stoppet med et fogedforbud, viser, at det digitale samfund har et praktisk problem i forhold til lovgivningen.

Det mener Christoffer Badse, som er souschef hos Institut for Menneskerettigheder.

"Når tingene først er på internettet, er det meget svært at tilbagekalde eksemplarer eller information. Så der er helt klart et praktisk problem i forhold til håndhævelsen af sådanne forbud," siger Christoffer Badse.

Problemet er nemlig, at den forudgående spredning af bogen i digital form på nettet påvirker fogedrettens afgørelse af, om forlag og forfatter bør have lov til at offentliggøre jægersoldat-bogen.

"Set med menneskeretlige briller blev det jo væsentligt sværere at argumentere for forbuddet, når nu oplysningerne var tilgængelige," siger Christoffer Badse.

Dermed sætter muligheden for spredning af kontroversiel information på nettet selve fogedretsforbuddet som jurdisk instrument under pres, fordi hastigheden af spredningen foregår langt hurtigere, end fogedretssager kan iværksættes og behandles.

"At tingene har været tilgængelige på nettet gør, at formålet med et fogedforbud blev stærkt minimeret," siger Christoffer Badse.

Nettet overhaler retten

Fogedretssagen begyndte torsdag - dagen efter, at Politiken havde udgivet bogen i et særtillæg. Men først i dag faldt kendelsen. Og der ligger problemet: at hastigheden i det juridiske system ikke kan leve op til det digitale samfunds hurtige informationsspredning.

Forinden havde Christoffer Badse forklaret Computerworld, hvorfor man ikke helt kunne afskrive meningen med et fogedretsforbud mod bogen.

Et fogedforbud i jæger-sagen ville nemlig kunne begrænse, men ikke udelukke adgangen til informationen, vurderede Christoffer Badse.

Ifølge souschefen var det muligt at argumentere for, at fogedforbudet stadig ville have et formål med at forbyde en publikation i at komme til almenhedens kendskab.

Offentliggørelse på The Pirate Bay eller Wikileaks.org er nemlig ikke ensbetydende med, at alle netbrugere læser bogen.

For at finde bogen på nettet, skal man lave en aktiv søgning for at finde informationen, forklarer Christoffer Badse, som dog oplyser, at andet link på en Googlesøgning giver mulighed for at downloade bogen på hans egen computerskærm.

Men Christoffer Badse har svært ved at se en måde, der gør det muligt at stramme op på muligheden for at stoppe spredningen af ting på nettet forud for fogedretsafgørelser indenfor rammerne i et demokratisk samfund.

"Så skal man lave en skærpet fortrolighedsklausul, sådan at de her bøger slet ikke bliver skrevet," siger Christoffer Badse.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere