Tegning: Lene Sekjær

Forening: Politisk flertal for ODF

Beslutningen om hvilket dokumentformat, der skal satses på, udskydes igen. Der tegner sig et flertal for ODF uden om regeringen, siger it-politisk forening. Ingen kommentarer, siger oppositionen.

I fredags blev beslutningen, om det er ODF eller OOXML eller begge formater, der skal være den åbne standard, som Danmark satser på i fremtiden, udsat.

En afgørelse om hvilken eller hvilke åbne standarder, der skal gælde på dokumentområdet, skal ellers være på plads inden 1. november. Det er i hvert fald det mål, videnskabsminister Helge Sander (V) har opstillet.

Som grundlag for fredagens beslutning lå både ekspertudvalgets og Konkurrencestyrelsens rapporter på ministerens og de øvrige it-ordførers borde.

Flertal for ODF
Det manglende resultat skyldes ifølge IT-politisk forening, at der er ved at samle sig et flertal uden om regeringen for at sende Microsofts OOXML ud i kulden og vælge ODF-formatet, der blandt anvendes i kontorpakken OpenOffice.

"Ministerens oplæg var, at begge formater skulle benyttes, men fordi der er ved at tegne sig et flertal for ODF uden om regeringen, har man udskudt beslutningen til efter efterårsferien," siger formanden for IT-politisk forening, Niels Elgaard Larsen

"It-ordførerne kunne ikke blive enige om ministerens oplæg om at følge arbejdsgruppens konklusion og fortsætte med to standarder," siger han.

Oppositionen er dog knap så klar i udmeldingen.

Yildiz Akdogan, it-ordfører for Socialdemokraterne, kan du genkende IT-politisk forenings påstand om, at der er et politisk flertal uden om regeringen for ODF-formatet?

"Jeg må ikke referere fra vores møder, med det er vigtigt for mig, at der er konkurrence mellem formaterne. Oppositionen arbejder derfor videre med B 103-grundlaget," siger hun.

B 103 er forslaget til folketingsbeslutning om anvendelse af åbne standarder for software i det offentlige.

"En af de ting ekspertgruppen har fremført i deres analyser omkring ODF og OOXML er, at der mangler kendskab til dokumentformaterne, og vi (Socialdemokraterne, red.) har foreslået, at der afholdes en international konference, der kan sætte fokus på de internationale erfaringer med åbne standarder og det blev modtaget meget positivt i udvalget," siger Yildiz Akdogan til Computerworld.

Betyder det, at it-ordførerne vil vente med at tage en dansk beslutning, indtil de andre lande har besluttet sig?

"Ikke nødvendigvis, men der har været positive tilbagemeldinger fra de øvrige it-ordfører om, at erfaringer fra andre lande kan gavne beslutningen," siger Yildiz Akdogan.

Er der en dato for næste møde?

"Det bliver efter efterårsferien, men ministeren har ikke sat en fast dato."
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Computerworld A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital How To: Data og AI er fremtiden – men kan man overhovedet lykkes i det nye data-univers uden den rette dataplatform?

Det er svært at spå om fremtiden, men vi kan være sikre på, at den indeholder meget mere data og en langt større anvendelse af kunstig intelligens. På dette webinar sætter vi derfor fokus på, hvordan du som organisation får styr på alle data, og bliver klar til fremtiden.

30. oktober 2020 | Læs mere


IT Security 2020

Strategic IT Security 2020 will focus on the never-ending story about security and cyber-defense, and how you can defend your business and your customer’s data and information. Together with several leading experts and digital executives from all over the Nordic countries, this conference seeks to give you the best input to focus even more on cyber security in the future.

03. november 2020 | Læs mere


Digitaliseringsledelse 2.0: Forretning, innovation og udvikling

På Digitaliseringsledelse kan du derfor en række førende danske CIOs der ærligt fortæller om deres overvejelser, strategier, organisationer og resultater. På dagen får du desuden mulighed for at netværke og reflektere over indholdet i en række korte intensive sessioner samt gå i dialog med dagens stærke oplægsholdere.

05. november 2020 | Læs mere


Computerworld
Det nye MitID er et tigerspring for bedre cybersikkerhed
Klumme: Det nye MitID er en enestående mulighed for et markant løft af it-sikkerheden i danske kommuner. Med baggrund i udfasningen af det nuværende NemID kan de samtidig forbedre og styrke deres it-systemers værn overfor cyberangreb.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Vælg den rigtige løsning til produktion af forretningsdokumenter
ERP-løsninger er fremragende til at give overblik og holde rede på forretningskritiske data – men omvendt notorisk ufleksible og svære at anvende til udformning og tilpasning af rapporter og forretningsdokumenter. I denne hvidbog kan du læse en grundig gennemgang af fordele og ulemper ved de tre dominerende løsninger på markedet, der bygger bro mellem ERP og dokumenthåndtering.