Tegning: Lene Sekjær

Forening: Politisk flertal for ODF

Beslutningen om hvilket dokumentformat, der skal satses på, udskydes igen. Der tegner sig et flertal for ODF uden om regeringen, siger it-politisk forening. Ingen kommentarer, siger oppositionen.

I fredags blev beslutningen, om det er ODF eller OOXML eller begge formater, der skal være den åbne standard, som Danmark satser på i fremtiden, udsat.

En afgørelse om hvilken eller hvilke åbne standarder, der skal gælde på dokumentområdet, skal ellers være på plads inden 1. november. Det er i hvert fald det mål, videnskabsminister Helge Sander (V) har opstillet.

Som grundlag for fredagens beslutning lå både ekspertudvalgets og Konkurrencestyrelsens rapporter på ministerens og de øvrige it-ordførers borde.

Flertal for ODF
Det manglende resultat skyldes ifølge IT-politisk forening, at der er ved at samle sig et flertal uden om regeringen for at sende Microsofts OOXML ud i kulden og vælge ODF-formatet, der blandt anvendes i kontorpakken OpenOffice.

"Ministerens oplæg var, at begge formater skulle benyttes, men fordi der er ved at tegne sig et flertal for ODF uden om regeringen, har man udskudt beslutningen til efter efterårsferien," siger formanden for IT-politisk forening, Niels Elgaard Larsen

"It-ordførerne kunne ikke blive enige om ministerens oplæg om at følge arbejdsgruppens konklusion og fortsætte med to standarder," siger han.

Oppositionen er dog knap så klar i udmeldingen.

Yildiz Akdogan, it-ordfører for Socialdemokraterne, kan du genkende IT-politisk forenings påstand om, at der er et politisk flertal uden om regeringen for ODF-formatet?

"Jeg må ikke referere fra vores møder, med det er vigtigt for mig, at der er konkurrence mellem formaterne. Oppositionen arbejder derfor videre med B 103-grundlaget," siger hun.

B 103 er forslaget til folketingsbeslutning om anvendelse af åbne standarder for software i det offentlige.

"En af de ting ekspertgruppen har fremført i deres analyser omkring ODF og OOXML er, at der mangler kendskab til dokumentformaterne, og vi (Socialdemokraterne, red.) har foreslået, at der afholdes en international konference, der kan sætte fokus på de internationale erfaringer med åbne standarder og det blev modtaget meget positivt i udvalget," siger Yildiz Akdogan til Computerworld.

Betyder det, at it-ordførerne vil vente med at tage en dansk beslutning, indtil de andre lande har besluttet sig?

"Ikke nødvendigvis, men der har været positive tilbagemeldinger fra de øvrige it-ordfører om, at erfaringer fra andre lande kan gavne beslutningen," siger Yildiz Akdogan.

Er der en dato for næste møde?

"Det bliver efter efterårsferien, men ministeren har ikke sat en fast dato."
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Fuel your IT with the best-kept secret in IBM

It takes massive computing power to accurately calculate weather forecasts – and to secure that people and businesses are able to access detailed information about whether it is going to rain, shine, storm, or snow. In this seminar, you will have the chance to hear the British Met Office describe how they do exactly that.

28. januar 2021 | Læs mere


Sandheden om Schrems II – erhvervslivets nye Cuba-krise

Konsekvenserne af Schrems II kan meget vel gå hen og blive en af de største udfordringer for danske virksomheder i 2021. Så tjek ind på denne onlinebriefing, hvor den hemmelige Schrems II gæst, ComplyCloud og Datatilsynet giver dig indsigt i, hvad dommen i virkeligheden handler om, og hvilke menneskelige hensyn der ligger bag.

29. januar 2021 | Læs mere


Premium
Michael Meister fik et tilbud, han ikke kunne sige nej til: Her er hans plan som ny topchef for Cibicom
Interview:Michael Meister forlader snart IT Relation til fordel for rollen som topchef i danske Cibicom, hvor han skal være med til at sætte fart på væksten. Se hans plan for selskabet her.
Computerworld
Nokia tog afsked med tusindvis af ansatte efter kæmpe nedtur: Sådan går det for dem i dag
Mere end 21.000 forlod Nokia under selskabets nedtur, som også ramte hårdt i Danmark. Nu har forskere undersøgt, hvordan det er gået for de tidligere Nokia-folk.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
White paper
Overser du muligheder for at optimere din Dynamics-investering?
Der er omfattende og ofte oversete muligheder for at understøtte centrale forretningsprocesser med Dynamics 365 Finance & Operations. For eksempel i form af fuld EDI-integration, som optimerer logistik og forsyning. Eller ved at automatisere håndteringen af konsignation eller centrale processer vedrørende elektronisk dokumentflow og dropshipping. Læs mere i dette whitepaper, der også går i dybden med fire konkrete cases.