Tegning: Lene Sekjær

Forening: Politisk flertal for ODF

Beslutningen om hvilket dokumentformat, der skal satses på, udskydes igen. Der tegner sig et flertal for ODF uden om regeringen, siger it-politisk forening. Ingen kommentarer, siger oppositionen.

I fredags blev beslutningen, om det er ODF eller OOXML eller begge formater, der skal være den åbne standard, som Danmark satser på i fremtiden, udsat.

En afgørelse om hvilken eller hvilke åbne standarder, der skal gælde på dokumentområdet, skal ellers være på plads inden 1. november. Det er i hvert fald det mål, videnskabsminister Helge Sander (V) har opstillet.

Som grundlag for fredagens beslutning lå både ekspertudvalgets og Konkurrencestyrelsens rapporter på ministerens og de øvrige it-ordførers borde.

Flertal for ODF
Det manglende resultat skyldes ifølge IT-politisk forening, at der er ved at samle sig et flertal uden om regeringen for at sende Microsofts OOXML ud i kulden og vælge ODF-formatet, der blandt anvendes i kontorpakken OpenOffice.

"Ministerens oplæg var, at begge formater skulle benyttes, men fordi der er ved at tegne sig et flertal for ODF uden om regeringen, har man udskudt beslutningen til efter efterårsferien," siger formanden for IT-politisk forening, Niels Elgaard Larsen

"It-ordførerne kunne ikke blive enige om ministerens oplæg om at følge arbejdsgruppens konklusion og fortsætte med to standarder," siger han.

Oppositionen er dog knap så klar i udmeldingen.

Yildiz Akdogan, it-ordfører for Socialdemokraterne, kan du genkende IT-politisk forenings påstand om, at der er et politisk flertal uden om regeringen for ODF-formatet?

"Jeg må ikke referere fra vores møder, med det er vigtigt for mig, at der er konkurrence mellem formaterne. Oppositionen arbejder derfor videre med B 103-grundlaget," siger hun.

B 103 er forslaget til folketingsbeslutning om anvendelse af åbne standarder for software i det offentlige.

"En af de ting ekspertgruppen har fremført i deres analyser omkring ODF og OOXML er, at der mangler kendskab til dokumentformaterne, og vi (Socialdemokraterne, red.) har foreslået, at der afholdes en international konference, der kan sætte fokus på de internationale erfaringer med åbne standarder og det blev modtaget meget positivt i udvalget," siger Yildiz Akdogan til Computerworld.

Betyder det, at it-ordførerne vil vente med at tage en dansk beslutning, indtil de andre lande har besluttet sig?

"Ikke nødvendigvis, men der har været positive tilbagemeldinger fra de øvrige it-ordfører om, at erfaringer fra andre lande kan gavne beslutningen," siger Yildiz Akdogan.

Er der en dato for næste møde?

"Det bliver efter efterårsferien, men ministeren har ikke sat en fast dato."


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
En onsdag i juni bliver DSB's it-systemer ramt af et 48 timer langt nedbrud: "Min første tanke er, at vi må være ramt af et DDoS-angreb"
Få historien om, hvordan DSB fandt løsningen på det to dage lange nedbrud, som selskabet blev ramt af 24. juni klokken 14.45.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Sådan kan du arbejde effektivt uanset tid, sted og type af enhed
Hvad nu hvis dit arbejde, din information, dine processer og teknologien bag ved, var organiseret på en måde så det passede til din organisation – alt sammen guidet af en intelligent udgave af det digitale arbejdsrum? Det er visionen bag Atea og Citrix´s samarbejde med digital workspace – en smartere og mere effektiv måde at arbejde på. I dette whitetpaper kan du derfor læse om, hvordan du kan skabe et mere effektivt og brugervenligt arbejdsrum uanset tid, sted og enhed. En løsning der på en gang er både enkel og som sætter brugeren i centrum.