Softwarelicenserne vækker bekymring

Tema: Styring af software-licenser giver alvorligt hovedbrud - faktisk så meget, at det kan forstyrre det daglige arbejde.

Computerworld News Service: To ud af tre virksomheder i Storbritannien regner med, at bekymringer om softwarelicenserne vanskeliggør deres evne til at udrulle nye teknologier som virtualisering og software-as-a-service.

42 procent af de virksomheder, der allerede har implementeret en SaaS-løsning, har haft problemer med softwarelicenserne.

Det melder softwarestyrings-virksomheden SafeNet, som i sin undersøgelse af britiske virksomheder påviser udbredt ængstelse over licensstyring.

"Der er stor forvirring blandt Storbritanniens store virksomheder. Softwarekunderne er bekymrede for, om de har for mange licenser eller for få licenser. En hel del har simpelthen ikke nogen idé om det," siger Chris Holland, der er vice president for softwarerettigheder hos SafeNet.

Som det måske kunne forventes i en tid, hvor alle virksomheder forsøger at holde omkostningerne nede, er overlicensering den størst bekymring - over dobbelt så mange af respondenterne er mere bekymrede for at betale for meget end for at være underlicenserede, forklarer Chris Holland.

Hvor meget skal du betale hver måned?
Han fortæller, at den softwarelicens-model, der på nuværende tidspunkt bruges, gør det vanskeligt for kunderne i implementerings-fasen

"Hvis jeg var en erhvervskunde, der stod over for et stort softwarekøb, så ville jeg prioritere forudsigelighed, så jeg ville vide, hvor meget jeg sandsynligvis ville komme til at betale hver måned," siger han.

Fremkomsten af virtualisering kan dog vise sig at give en mulighed for at ruske lidt op i tingene, siger Holland.

De fleste virksomheder er tilsyneladende enige i dette synspunkt.

93 procent af de adspurgte virksomheder er ved at undersøge brugen af virtualisering, og de fleste heraf mener, at virtualisering vil forbedre tingenes tilstand - mens lige over 10 procent mener, at det blot vil gøre tingene værre.

"Det giver en mulighed for at benytte en ny praksis," siger Holland.

"Men det er nødvendigt, at softwarevirksomhederne ændrer sig. Der er på nuværende tidspunkt tre tilgange: Der er de virksomheder, der siger, at man ikke under nogen omstændigheder må køre deres software i et virtuelt miljø. Så er der de, der tillader det mod ekstra betaling. Og endelig er der de, der bare stikker en finger i hvert øre og råber 'la-la-la'."

Folk vælger at virtualisere for at spare på omkostningerne til strømforbruget, og det er her nødt til at give reelle besparelser, som ikke bliver udlignet af dyrere licenser, siger Holland.

Han forestiller sig, at software engang kan købes, som vi i dag køber en mobiltelefon. Her kan vi vælge mellem en fast månedlig pris og en forbrugstakst eller en kombination, hvor man over en vis grænse betaler efter forbrug. "Det er denne kombination mellem fleksibilitet og forudsigelighed, jeg taler om," forklarer han.

Og her er det fleksibiliteten, der er vigtig, tilføjer Holland. 77 procent af respondenterne i undersøgelsen svarer, at de prioriterer fleksibilitet højt, mens det samme antal svarer, at mindst halvdelen af deres softwarekøb besluttes ud fra licensvilkårene.

Oversat af Thomas Bøndergaard
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Daxiomatic ApS
Salg, udvikling, implementering og servicering af software til ERP

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Fuel your IT with the best-kept secret in IBM

It takes massive computing power to accurately calculate weather forecasts – and to secure that people and businesses are able to access detailed information about whether it is going to rain, shine, storm, or snow. In this seminar, you will have the chance to hear the British Met Office describe how they do exactly that.

28. januar 2021 | Læs mere


Sandheden om Schrems II – erhvervslivets nye Cuba-krise

Konsekvenserne af Schrems II kan meget vel gå hen og blive en af de største udfordringer for danske virksomheder i 2021. Så tjek ind på denne onlinebriefing, hvor den hemmelige Schrems II gæst, ComplyCloud og Datatilsynet giver dig indsigt i, hvad dommen i virkeligheden handler om, og hvilke menneskelige hensyn der ligger bag.

29. januar 2021 | Læs mere


Premium
Cyberkriminelle har fået et nyt våben - og det virker: Derfor vælger mange flere hackede virksomheder at betale hackerne
Interview: 2020 har været et hårdt år på cybersikkerhedsområdet. Og situationen spidser nu til, efter en ny kynisk tendens er eksploderet gennem året. Og den forsvinder ikke igen, spår sikkerheds-ekspert Peter Kruse.
Computerworld
Biden sender skjult besked til kode-folket: "Hvis du læser dette, har vi brug for din hjælp”
En stående invitation er blevet opdaget i kildekoden på Det Hvide Hus' hjemmeside. Men den er kun til de eksperter, der selv kan finde den.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
White paper
Her skal du passe på: Rapport fra cyberkrigens frontlinje
I 2020 blev cyberangreb hyppigere og stadig mere alvorlige, og i CrowdStrike Services Cyber Front Lines Report 2020 har du læse, hvor udfordringerne er størst. Rapporten dokumenterer blandt andet, at 63 pct. af alle angreb var økonomisk motiverede – og at hovedparten af angriberne benytter ransomware. Samtidigt bliver de afkrævede beløb større og større, og de kriminelle truer nu ikke kun med at slette data. Stadig oftere sker det, at de cyberkriminelle aktivt analyserer data og undersøger, om der kan sættes trumf på truslen ved true med at lække eller sælge følsomme informationer.