Tilsynsfolkene fra Datatilsynet vil blandt andet høre om det tekniske omkring sikkerhedsforanstaltninger som adgangskoder og logning i it-systemerne i kommunerne, lyder det fra kontorchef Lena Andersen.

Data-razzia på vej til sønderjyderne

I denne uge er Datatilsynet på udkig efter både offentlige og private virksomheder, der ikke overholder persondataloven. 27 virksomheder i Region Syddanmark kan forvente besøg.

Både offentlige myndigheder og private virksomheder i det sydlige Danmark kan risikere at få besøg at Datatilsynet, der i denne uge er på inspektion i området.

Datatilsynet holder øje med, at myndigheder, virksomheder og andre dataansvarlige ikke overtræder persondataloven.

Formålet med inspektionerne er således at se, om behandling af personoplysninger sker i overensstemmelse med denne lov.

Ingen retskendelse
Som myndighed behøver Datatilsynet ingen retskendelse for at kræve adgang til alle oplysninger, der er i en virksomhed.

I praksis varsles inspektionerne dog flere uger i forvejen, da alle relevante personer og informationer skal være til stede ved Datatilsynets gennemgang af tingene.

Tilsynet udfylder da heller ikke kun rollen som data-kontrollør, men ser sig selv som en præventiv organisation.

"Datatilsynet opfatter ikke kun inspektionerne som en kontrolforanstaltning, men lægger også stor vægt på at komme i dialog med de ansvarlige," skriver Lena Andersen, der er jurist og kontorchef i Datatilsynet i en pressemeddelelse, der er udsendt i forbindelse med de planlagte aktioner.

Hun oplyser desuden, at tilsynet blandt andet vil kigge på, hvordan bankerne håndterer overvågningen af kunderne, herunder om der er sletterutiner, så optagelserne ikke gemmes i mere end de 30 dage, som loven tillader.

Besøger også kommunerne
En række kommuner og sygehuse får også besøg, for at se hvad, der gøres for at sikre, at kommunen og dens medarbejdere overholder persondataloven.

"Tilsynsfolkene vil blandt andet høre om det tekniske omkring sikkerhedsforanstaltninger som adgangskoder og logning i it-systemerne," lyder det fra Lena Andersen

"Det handler også om, at kommunerne skal sikre sig, at der ikke offentliggøres fortrolige personoplysninger, som CPR-numre og helbredsoplysninger, på kommunens hjemmeside."

Hvis Datatilsynet konstaterer, at persondataloven ikke overholdes, stiller tilsynet krav om, at der bliver rettet op på tingene.

I de tilfælde hvorder er tale om overtrædelser af en vis alvor, udtaler tilsynet kritik.

Region Syddanmark kan forvente 27 inspektioner i denne uge.

Offentlige myndigheder under luppen
De offentlige myndigheder, der kontrolleres er:

Esbjerg, Haderslev, Vejen, Tønder, Aabenraa, Sønderborg, Fanø og Kolding kommuner.

Derudover får Sikkerhedsstyrelsen i Esbjerg, Statsforvaltningen Syddanmark, Region Syddanmark samt Syd- og Sønderjyllands Politi også besøg.

Datatilsynet inspicerer desuden Sydvestjysk Sygehus (Esbjerg), Sygehus Sønderjylland (Aabenraa) og Region Syddanmark i Vejle samt en række unavngivne private virksomheder.


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Computerworld A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
En onsdag i juni bliver DSB's it-systemer ramt af et 48 timer langt nedbrud: "Min første tanke er, at vi må være ramt af et DDoS-angreb"
Få historien om, hvordan DSB fandt løsningen på det to dage lange nedbrud, som selskabet blev ramt af 24. juni klokken 14.45.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
God it-sikkerhed kræver hurtige og kontinuerlige opdateringer på tværs af dit it-landskab
Konsekvenserne kan være uoverskuelige, når en it-kriminel får adgang til virksomhedens systemer. Typisk kan tabet af tid, tabet af indtægter og tabet af omdømme gøres op i millioner. I dette whitepaper kan du derfor læse om fordelen ved kontinuerligt at arbejde med it-sikkerhed og sårbarheder – og hvordan du kan sikre hurtige og kontinuerlige opdateringer på tværs af dit it-landskab. Også uden at skulle bruge dagevis på at researche trusler og de relevante opdateringer.