Artikel top billede

Tilsynsfolkene fra Datatilsynet vil blandt andet høre om det tekniske omkring sikkerhedsforanstaltninger som adgangskoder og logning i it-systemerne i kommunerne, lyder det fra kontorchef Lena Andersen.

Data-razzia på vej til sønderjyderne

I denne uge er Datatilsynet på udkig efter både offentlige og private virksomheder, der ikke overholder persondataloven. 27 virksomheder i Region Syddanmark kan forvente besøg.

Både offentlige myndigheder og private virksomheder i det sydlige Danmark kan risikere at få besøg at Datatilsynet, der i denne uge er på inspektion i området.

Datatilsynet holder øje med, at myndigheder, virksomheder og andre dataansvarlige ikke overtræder persondataloven.

Formålet med inspektionerne er således at se, om behandling af personoplysninger sker i overensstemmelse med denne lov.

Ingen retskendelse

Som myndighed behøver Datatilsynet ingen retskendelse for at kræve adgang til alle oplysninger, der er i en virksomhed.

I praksis varsles inspektionerne dog flere uger i forvejen, da alle relevante personer og informationer skal være til stede ved Datatilsynets gennemgang af tingene.

Tilsynet udfylder da heller ikke kun rollen som data-kontrollør, men ser sig selv som en præventiv organisation.

"Datatilsynet opfatter ikke kun inspektionerne som en kontrolforanstaltning, men lægger også stor vægt på at komme i dialog med de ansvarlige," skriver Lena Andersen, der er jurist og kontorchef i Datatilsynet i en pressemeddelelse, der er udsendt i forbindelse med de planlagte aktioner.

Hun oplyser desuden, at tilsynet blandt andet vil kigge på, hvordan bankerne håndterer overvågningen af kunderne, herunder om der er sletterutiner, så optagelserne ikke gemmes i mere end de 30 dage, som loven tillader.

Besøger også kommunerne

En række kommuner og sygehuse får også besøg, for at se hvad, der gøres for at sikre, at kommunen og dens medarbejdere overholder persondataloven.

"Tilsynsfolkene vil blandt andet høre om det tekniske omkring sikkerhedsforanstaltninger som adgangskoder og logning i it-systemerne," lyder det fra Lena Andersen

"Det handler også om, at kommunerne skal sikre sig, at der ikke offentliggøres fortrolige personoplysninger, som CPR-numre og helbredsoplysninger, på kommunens hjemmeside."

Hvis Datatilsynet konstaterer, at persondataloven ikke overholdes, stiller tilsynet krav om, at der bliver rettet op på tingene.

I de tilfælde hvorder er tale om overtrædelser af en vis alvor, udtaler tilsynet kritik.

Region Syddanmark kan forvente 27 inspektioner i denne uge.

Offentlige myndigheder under luppen

De offentlige myndigheder, der kontrolleres er:

Esbjerg, Haderslev, Vejen, Tønder, Aabenraa, Sønderborg, Fanø og Kolding kommuner.

Derudover får Sikkerhedsstyrelsen i Esbjerg, Statsforvaltningen Syddanmark, Region Syddanmark samt Syd- og Sønderjyllands Politi også besøg.

Datatilsynet inspicerer desuden Sydvestjysk Sygehus (Esbjerg), Sygehus Sønderjylland (Aabenraa) og Region Syddanmark i Vejle samt en række unavngivne private virksomheder.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere