Kritik af ministre: Digitale mål er tågede og vage

Reportage: Åbenhed og brugerinddragelse er et nyt mål for den digitale forvaltning på tværs af Europa. En ny deklaration om eGovernment mangler konkrete mål, lyder kritikken.

Malmø: Hvordan ville du indrette det offentlige på nettet? Sådan spørger det svenske EU-formandskab i dag efter at have sikret opbakning til en ny it-målsætning for EU.

Borgerinddragelse, offentlig service på tværs af grænser, effektiv forvaltning og en fælles digitalt fundament i Europa. Sådan lyder de fire overordnede mål for de 25 EU-medlemslande frem til 2015.

Målene er overskrifterne i den erklæring om eGovernment, som EU-landenes ministre blev enige om i aftes i Malmø.

Og med 27 delmål, som blandt andet rummer en opfordring til at benytte Open Source og en opfordring til at styrke borgernes digitale kompetencer, er der ifølge Sveriges indenrigsminister tale om et ambitiøst projekt.

"Det er en fælles vision for, hvordan vi vil reformere Europa. Vi vil have et Europa, som er åbent for borgerne - og hvor borgerne kan hjælpe med at udvikle den offentlige service. Og det er ikke kun et luftigt dokument," siger Mats Odell.

Han tilføjer, at han selv i sin egenskab af indenrigsminister også er meget interesseret i målsætningen om at effektivisere den offentlige sektor med digitale midler.

"Det er jo noget, som alle landene interesserer sig for," konstaterer han.

Industrien er kritisk
I forbindelse med eGovernment erklæringen, som er en efterfølger til erklæringen fra Manchester i 2005, var it-industriens repræsentanter i Digital Europe også inviteret til at give sit bud på målsætninger.

Bridget Cosgrave, generaldirektør i Digital Europe, peger på fem fundamentale teknologiske satsningsområder, der er nødvendige for at forbedre den digitale forvaltning: Bredbånd, interoperatibilitet, cloud computing, business intelligence og web 2.0.

Generaldirektøren fra Digital Europe, som blandt andet repræsenterer danske ITEK, er dog ikke kun positiv over for ministererklæringen. Blandt andet mener hun, at Europa-Kommisionen, der skal opstille en handlingsplan på baggrund af erklæringen, skal sætte nogle konkrete mål.

"Der er ingen key performance indicators," konstaterer Bridget Cosgrave, som mener, at Europa-Kommisionen også skal måle europæisk digital forvaltning op mod resten af verden.

Og endelig peger hun på, at der mangler en forpligtigende melding fra ministrene om finansiering af udviklingen, som det tidligere er set i EU's 7. rammeprogam for forskning.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM

Hurtigere omstilling i virksomhedens supply chain er blevet et must og med de nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM får du en fleksibel og skalerbar MRP-motor.

20. januar 2021 | Læs mere


Digital Vækst 2021

Vi ved, at fremtidens vindervirksomheder er digitale. På konferencen undersøger vi de tre vigtigste aspekter i den digitale transformation: Forretningsmodellerne, de menneskelige og organisatoriske faktorer samt valget af teknologier. I tre Digitale Dilemmaer giver vi en række digitale frontløbere fem minutter hver til at levere deres bedste guldkorn, og herefter åbner vi for spørgsmål fra salen – også digitalt. Diskussionen modereres af chefredaktør på Computerworld, Lars Jacobsen.

21. januar 2021 | Læs mere


Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Premium
Fremtiden har aldrig set mere usikker ud for Intel: Her er det, der kan redde – og dødsdømme chip-kæmpen
Computerviews: Intels nyslåede topchef Pat Gelsinger står overfor en stribe rigtig svære beslutninger. Hvis han ikke træder varsomt, vil chip-giganten sandsynligvis sygne hen.
Computerworld
Akut mangel på chip tvinger verdens største bil-producenter til at drosle ned for produktionen af biler
Flere af verdens største bil-producenter er tvunget til at drosle ned for produktionen på grund af mangel på chip, som de ikke kan få leveret.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Microsoft i kæmpe dansk satsning - åbner tre store datacentre i Danmark
Microsoft lancerer kæmpe satsning fra hovedkvarteret i Lyngby. Selskabet åbner tre store bæredygtige datacentre på Sjælland.
White paper
Sådan outsourcer du effektivt – og undgår fælderne
Nogle outsourcer for at minimere omkostningsniveauet, andre for at skaffe ressourcer og spidskompetencer, der er svære at skaffe lokalt – eller af en helt tredje årsag. Der er dog talrige forhold, der er gode at afdække, før man overhovedet begynder at lede en outsourcingudbyder. Man skal klarlægge egne projektbehov samt de spørgsmål og krav, man vil stille samt indsamle viden og erfaringer om, hvordan samarbejdet indledes, drives og styres optimalt. Dertil skal man kende til de hyppigste faldgruber, der kan få et ellers lovende outsourcingsamarbejde til at køre i grøften.