Politikere raser over notat om åbne standarder

Et notat sendt til KL med overskriften: "En fælles forståelse mellem Videnskabsministeren og it-ordførerne" vækker harme få dage før skæbnemøde. Læs notatet her.

Et notat afsendt fra IT- og Telestyrelsen til Kommunernes Landsforening (KL) i forbindelse med en høring om åbne standarder vækker vrede blandt it-ordførerne.

Notatet, som Computerworld har fået aktindsigt i, giver med overskriften "Fælles forståelse mellem Videnskabsministeren og it-ordførerne" indtryk af, at der er opnået en form for enighed, mener flere ordførere.

Men det er der bestemt ikke, fastslår de.

"Jeg er stærkt utilfreds med, at ministeren har sendt notatet til KL, der får indtryk af, at it-ordførerne og ministeren har en fælles forståelse," siger SF's it-ordfører, Hanne Agersnap, til Computerworld.

Kan ikke tilslutte sig konklusionerne
Hun understreger, at hun først har set notatet omkring den 3. november - og ikke den 26. oktober, hvor det er sendt til KL.

Og under alle omstændigheder, så kan hun slet ikke tilslutte sig konklusionerne i notatet.

"Blandt andet gives der en blanko check til at godkende OOXML i ISO 29500 uden at specificere, at det skal være 'strict' versionen, og at den skal være moden på den måde, at den er implementeret af flere forskellige leverandører," siger Hanne Agersnap.

Dertil ønsker hun, at det er en betingelse, at der er fuld interoperabilitet mellem standarderne, for ellers vil det give dobbelt arbejde.

På opfordring - ikke selvstændigt vurderet
Desuden sætter Hanne Agersnap spørgsmål ved formuleringen i papiret, hvor der står, at ekspertudvalget har anerkendt OOXML (ECMA) som åben.

Hun mener, ekspertudvalget medtog ECMA-versionen, fordi politikerne bad om det - ikke fordi de selvstændigt har vurderet den åben.

Hanne Agersnap vil nu konfrontere ministeren med fremgangsmåden ved det kommende skæbnemøde på onsdag om åbne standarder.

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital How To: Data og AI er fremtiden – men kan man overhovedet lykkes i det nye data-univers uden den rette dataplatform?

Det er svært at spå om fremtiden, men vi kan være sikre på, at den indeholder meget mere data og en langt større anvendelse af kunstig intelligens. På dette webinar sætter vi derfor fokus på, hvordan du som organisation får styr på alle data, og bliver klar til fremtiden.

30. oktober 2020 | Læs mere


IT Security 2020

Strategic IT Security 2020 will focus on the never-ending story about security and cyber-defense, and how you can defend your business and your customer’s data and information. Together with several leading experts and digital executives from all over the Nordic countries, this conference seeks to give you the best input to focus even more on cyber security in the future.

03. november 2020 | Læs mere


Digitaliseringsledelse 2.0: Forretning, innovation og udvikling

På Digitaliseringsledelse kan du derfor en række førende danske CIOs der ærligt fortæller om deres overvejelser, strategier, organisationer og resultater. På dagen får du desuden mulighed for at netværke og reflektere over indholdet i en række korte intensive sessioner samt gå i dialog med dagens stærke oplægsholdere.

05. november 2020 | Læs mere


Premium
Så mange millioner betaler Knowit for Creuna: Dansk Creuna-boss bliver chef for ny Knowit-organisation med 100 ansatte
Interview: Roar Nissen skal efter mere end 13 år hos Creuna stå i spidsen for den samlede danske afdeling i det kommende Knowit Experience-selskab. Bliv klogere på planerne, efter den norske Knowit-koncern har købt Creuna, her.
Computerworld
Det nye MitID er et tigerspring for bedre cybersikkerhed
Klumme: Det nye MitID er en enestående mulighed for et markant løft af it-sikkerheden i danske kommuner. Med baggrund i udfasningen af det nuværende NemID kan de samtidig forbedre og styrke deres it-systemers værn overfor cyberangreb.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Sådan: Fem måder at sikre dine medarbejdere på hjemmekontoret
Gennem de seneste år har arbejde hjemmefra vundet langt større gehør, selv i relativt traditionelt indstillede virksomheder, og med Covid-19 blev det i perioder en uomgængelig del af hverdagen. Men alt tyder på, at et langt mere fleksibelt arbejdsliv er kommet for at blive, også når corona slipper sit greb. Hjemme er medarbejderne – og i særdeleshed de systemer og data, de har adgang til – imidlertid langt mere udsatte for cyberangreb end bag virksomhedens firewall og andre sikkerhedsforanstaltninger. På den ene side er der altså behov for let og fleksibel adgang til centrale værktøjer og en udstrakt grad af self-service. På den anden side er det helt afgørende at sikre medarbejder, data og systemer mere grundigt end hidtil – også udenfor virksomhedens eget netværk. I denne hvidbog kan du læse mere om, hvordan værktøjerne i RSA SecurID Access kan være med til at løfte opgaven.