Artikel top billede

Politikere raser over notat om åbne standarder

Et notat sendt til KL med overskriften: "En fælles forståelse mellem Videnskabsministeren og it-ordførerne" vækker harme få dage før skæbnemøde. Læs notatet her.

Et notat afsendt fra IT- og Telestyrelsen til Kommunernes Landsforening (KL) i forbindelse med en høring om åbne standarder vækker vrede blandt it-ordførerne.

Notatet, som Computerworld har fået aktindsigt i, giver med overskriften "Fælles forståelse mellem Videnskabsministeren og it-ordførerne" indtryk af, at der er opnået en form for enighed, mener flere ordførere.

Men det er der bestemt ikke, fastslår de.

"Jeg er stærkt utilfreds med, at ministeren har sendt notatet til KL, der får indtryk af, at it-ordførerne og ministeren har en fælles forståelse," siger SF's it-ordfører, Hanne Agersnap, til Computerworld.

Kan ikke tilslutte sig konklusionerne

Hun understreger, at hun først har set notatet omkring den 3. november - og ikke den 26. oktober, hvor det er sendt til KL.

Og under alle omstændigheder, så kan hun slet ikke tilslutte sig konklusionerne i notatet.

"Blandt andet gives der en blanko check til at godkende OOXML i ISO 29500 uden at specificere, at det skal være 'strict' versionen, og at den skal være moden på den måde, at den er implementeret af flere forskellige leverandører," siger Hanne Agersnap.

Dertil ønsker hun, at det er en betingelse, at der er fuld interoperabilitet mellem standarderne, for ellers vil det give dobbelt arbejde.

På opfordring - ikke selvstændigt vurderet

Desuden sætter Hanne Agersnap spørgsmål ved formuleringen i papiret, hvor der står, at ekspertudvalget har anerkendt OOXML (ECMA) som åben.

Hun mener, ekspertudvalget medtog ECMA-versionen, fordi politikerne bad om det - ikke fordi de selvstændigt har vurderet den åben.

Hanne Agersnap vil nu konfrontere ministeren med fremgangsmåden ved det kommende skæbnemøde på onsdag om åbne standarder.

Ministeren er arrogant

It-ordfører Per Clausen fra Enhedslisten forklarer, at han heller ikke havde set notatet, da KL fik det.

"Så vidt jeg har fået oplyst, er der også en række andre ordførere, som heller ikke havde set dette papir, da KL fik det," siger han.

"På den baggrund finder jeg det utroligt arrogant, at ministeren sender et sådant papir til KL og lader som om, det er et endeligt papir."

I lommen på Microsoft?

"Sagen lugter langt væk af, at Helge Sander er i lommen på Microsoft og at Socialdemokraterne udsættes for et massivt pres fra Microsofts side. Her forsøger ministeren tilsyneladende at bruge KL, som altid har været afvisende overfor, at der skulle stilles præcise krav om åbne standarder," siger Per Clausen.

Hos De Radikale konstaterer it-ordfører Morten Østergaard tørt, at der ikke foreligger nogen fælles forståelse. Nøjagtig samme meldning lyder fra Dansk Folkepartis it-ordfører Mikkel Dencker.

Hov: Vi glemte en mail
Da Computerworld vil dobbelttjekkede afsendelsestidspunktet til KL hos konstitureret kontorchef Cecile Christensen fra IT- og Telestyrelsen, gør hun pludselig opmærksomhed på, at Computerworld i sin aktindsigt desværre ikke har fået alle dokumenter tilsendt.

"Det skal jeg beklage," siger hun.

Hun forklarer, at styrelsen allerede den 26. oktober sendte en opfølgende mail til KL med høringsbrevet, der havde følgende tekst:

"Jeg skal for en god ordens skyld præcisere, at det vedlagte dokument om "fælles forståelse", som beskrevet i høringsbrevet, er et UDKAST. Så tag dig ikke af, at dokumentet er navngivet som "endelig"," forklarer IT- og Telestyrelsen i en mail KL, efter styrelsen havde sendt "endelig"-notatet.

Men det ændrer ikke sagens kerne for SF's Hanne Agersnap.

Hun mener, at det er "utilstedeligt" at sende et notat om "fælles forståelse", når det på ingen måde udtrykker en fælles forståelse, og når notatet måske kan påvirke høringssvaret.

Det er ikke muligt at få en kommentar fra videnskabsminister Helge Sander (V) til artiklen før tidligst onsdag morgen grundet udlandsbesøg, oplyser ministerens presseafdeling.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere