Politikere raser over notat om åbne standarder

Et notat sendt til KL med overskriften: "En fælles forståelse mellem Videnskabsministeren og it-ordførerne" vækker harme få dage før skæbnemøde. Læs notatet her.

Et notat afsendt fra IT- og Telestyrelsen til Kommunernes Landsforening (KL) i forbindelse med en høring om åbne standarder vækker vrede blandt it-ordførerne.

Notatet, som Computerworld har fået aktindsigt i, giver med overskriften "Fælles forståelse mellem Videnskabsministeren og it-ordførerne" indtryk af, at der er opnået en form for enighed, mener flere ordførere.

Men det er der bestemt ikke, fastslår de.

"Jeg er stærkt utilfreds med, at ministeren har sendt notatet til KL, der får indtryk af, at it-ordførerne og ministeren har en fælles forståelse," siger SF's it-ordfører, Hanne Agersnap, til Computerworld.

Kan ikke tilslutte sig konklusionerne
Hun understreger, at hun først har set notatet omkring den 3. november - og ikke den 26. oktober, hvor det er sendt til KL.

Og under alle omstændigheder, så kan hun slet ikke tilslutte sig konklusionerne i notatet.

"Blandt andet gives der en blanko check til at godkende OOXML i ISO 29500 uden at specificere, at det skal være 'strict' versionen, og at den skal være moden på den måde, at den er implementeret af flere forskellige leverandører," siger Hanne Agersnap.

Dertil ønsker hun, at det er en betingelse, at der er fuld interoperabilitet mellem standarderne, for ellers vil det give dobbelt arbejde.

På opfordring - ikke selvstændigt vurderet
Desuden sætter Hanne Agersnap spørgsmål ved formuleringen i papiret, hvor der står, at ekspertudvalget har anerkendt OOXML (ECMA) som åben.

Hun mener, ekspertudvalget medtog ECMA-versionen, fordi politikerne bad om det - ikke fordi de selvstændigt har vurderet den åben.

Hanne Agersnap vil nu konfrontere ministeren med fremgangsmåden ved det kommende skæbnemøde på onsdag om åbne standarder.

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Udvikling og salg af software til integration, kommunikation og e-handel samt ERP med fokus på leasing, detailhandlen, digitale abonnementer og dagblade/magasiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Fuel your IT with the best-kept secret in IBM

It takes massive computing power to accurately calculate weather forecasts – and to secure that people and businesses are able to access detailed information about whether it is going to rain, shine, storm, or snow. In this seminar, you will have the chance to hear the British Met Office describe how they do exactly that.

28. januar 2021 | Læs mere


Sandheden om Schrems II – erhvervslivets nye Cuba-krise

Konsekvenserne af Schrems II kan meget vel gå hen og blive en af de største udfordringer for danske virksomheder i 2021. Så tjek ind på denne onlinebriefing, hvor den hemmelige Schrems II gæst, ComplyCloud og Datatilsynet giver dig indsigt i, hvad dommen i virkeligheden handler om, og hvilke menneskelige hensyn der ligger bag.

29. januar 2021 | Læs mere


Premium
Michael Meister fik et tilbud, han ikke kunne sige nej til: Her er hans plan som ny topchef for Cibicom
Interview:Michael Meister forlader snart IT Relation til fordel for rollen som topchef i danske Cibicom, hvor han skal være med til at sætte fart på væksten. Se hans plan for selskabet her.
Computerworld
Nokia tog afsked med tusindvis af ansatte efter kæmpe nedtur: Sådan går det for dem i dag
Mere end 21.000 forlod Nokia under selskabets nedtur, som også ramte hårdt i Danmark. Nu har forskere undersøgt, hvordan det er gået for de tidligere Nokia-folk.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
White paper
Sådan outsourcer du effektivt – og undgår fælderne
Nogle outsourcer for at minimere omkostningsniveauet, andre for at skaffe ressourcer og spidskompetencer, der er svære at skaffe lokalt – eller af en helt tredje årsag. Der er dog talrige forhold, der er gode at afdække, før man overhovedet begynder at lede en outsourcingudbyder. Man skal klarlægge egne projektbehov samt de spørgsmål og krav, man vil stille samt indsamle viden og erfaringer om, hvordan samarbejdet indledes, drives og styres optimalt. Dertil skal man kende til de hyppigste faldgruber, der kan få et ellers lovende outsourcingsamarbejde til at køre i grøften.