Krav: Overvågning skal kigges efter i sømmene

Terror-relaterede stramninger som logningsbekendtgørelsen skader retstilstanden. Nu skal de undersøges, kræver dansk organisation med tidligere topminister i spidsen.

Hvor meget er anti-terror stramningerne som eksempelvis den omdiskuterede logningsbekendtgørelse blevet benyttet, og har stramningerne i det hele taget været nødvendige?

Det vil den almennyttige organisation Retssikkerhedsfonden, som arbejder for beskyttelsen af retsstatsprincipperne betydning for den demokratiske stat, sammen med den borgerlige tænketank Cepos nu undersøge.

Det fortæller juraprofessor Ole Espersen, som er formand for Retssikkerhedsfonden og tidligere socialdemokratisk justitsminister.

"Vores håb er, at alt hvad der ikke har vist sig nødvendigt af de ekstraordinære stramninger, ophæves," siger Ole Espersen.

Nødvendige Stramninger?
Han fortæller, at det er nødvendigt at undersøge, om der har været brug for de lovmæssige stramninger i form af anti-terror pakkerne. Derfor prøver organisationen at få oplysninger om brugen af reglerne og svar på, om stramningerne overhovedet har været nødvendige.

"Det er alt sammen lavet i en ekstraordinær situation, og man kan jo ikke sige, at den situation vedvarer i 10, 20 eller 30 år," siger Ole Espersen.

Derfor må man ifølge Ole Espersen fjerne stramningerne, hvis der ikke viser sig at være et fornyet stærkt behov for dem.

Eventuelt ved hjælp af en såkaldt solnedgangsklausul, hvor særreglerne afvikles eller i fals revurderes efter eksempelvis 10 år, hvis der ikke er nogen aktuel anledning til at bruge dem.

Vil have nyere statistik udleveret
De to organisationers undersøgelse af antiterrorpakkerne, som blandt andet omfatter en konference den 25. november, skal udmunde i en anbefaling til regeringen fra praktikerne, fortæller Ole Espersen.

Men først skal organisationerne indsamle konkret viden om erfaringerne med anti-terrorpakkerne.

Og det er ikke helt nemt.

Artiklen fortsætter på næste side...


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
Cloud-teknologi sikrede dronningens corona-tale - men DRs CIO Mikkel Müller er slet ikke færdig med cloud endnu
Uden cloud og den rette cloud-strategi havde DR ikke haft samme muligheder eller nye digitale produkter. Det fortæller CIO Mikkel Müller til Computerworld - hvor han også uddyber hvordan han ser resten af it-landskabet bevæge sig mod cloud og hvordan udviklere efterspørger de moderne værktøjer.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Få arkitekturen på plads uden omfattende specialtilpasninger eller kodefærdigheder
I dette whitepaper får du en indsigt i KMDs WorkZone informationsplatform til private og offentlige virksomheder. Med WorkZone kan du modellere din specialiserede forretningsunderstøttelse entitet for entitet, opgave for opgave, proces for proces, så informationsarkitekturen flugter meget præcist med krav og ønsker. Og fordi KMD WorkZone er baseret på standardkomponenter og bliver driftet af KMD, er der altid styr på sikkerhed, governance og compliance. Dette whitepaper beskriver, hvordan KMD WorkZone fungerer som navet i en samlet informationsarkitektur på tværs af systemlandskabet og de enkelte fagløsninger. KMD WorkZone til understøttelse af eksempelvis Case Management, Records Management, Content Management, Contract Lifecycle Management og en række andre datadiscipliner uden behov for omfattende analyse, modellering eller konfigurationsprojekter.