Ministeren isolerer sig mere og mere i debatten om åbne standarder. Foto: Torben Klint

Sander isoleret i spørgsmålet om åbne standarder

Sander udsatte i går standard-beslutningen, og han ligner efterhånden den eneste, der ikke vil have en afgørelse. Både politikere, Microsoft og ODF-fløjen ønsker en beslutning nu.

It-ordførerne på Christiansborg var i går til møde om de to dokumentstandarder, ODF og OOXML, med videnskabsminister Helge Sander (V).

Et flertal bestående af oppositionspartierne sammen med regeringens støtteparti, Dansk Folkeparti, havde besluttet sig for, at ODF skulle være danskernes åbne standard.

Men sådan skulle det ikke gå.

Videnskabsministeren trodsede flertallet og sparkede beslutningen til hjørne.

I sin begrundelse for at udsætte afgørelsen peger Videnskabsministeren på, at eksperterne ikke skal overhøres, når både kommunerne og Finansministeriet også ønsker parløbet mellem ODF og OOXML.

Det argument bider dog ikke på oppositionens it-ordfører.

"Det var virkelig skuffende. Jeg må indrømme, at jeg troede, at videnskabsministeren ville være mere lydhør over for vores forslag og argumenter," siger Socialdemokraternes it-ordfører, Yildiz Akdogan.

Også SF's Hanne Agersnap er svært utilfreds med Helge Sander.

"Lige nu står en masse offentlige forvaltninger over for at få fornyet deres licenser, og så gælder det jo i virkeligheden om at få sendt et signal om fremtidens standarder," siger hun.

Beslutningen om ikke at tage en beslutning lægger igen nyt brænde på det bål, der ellers skulle være slukket i går.

Behov for pragmatisme
I Microsoft-lejren, der stod til at få deres OOXML-format sendt ud i kulden, er stemningen afventende.

"Denne sag har kørt længe, og det er da ærgerligt, at der ikke er truffet en gangbar beslutning," siger Jasper Hedegaard Bojsen, teknologidirektør i Microsoft.

"Vi fornemmer dog på debatten, at der er stemning for en pragmatisk løsning med to standarder" siger han.

"Efter mødet i går kan jeg se, at Socialdemokraternes ordfører i Berlingske Tidende udtaler, at der ikke ledes efter en radikal løsning med kun et format, og det synes jeg er positivt."

"Det er en kompliceret sag med mange detaljer, og det forklarer, at der skal vendes mange emner i debatten. Jeg håber stadig på en pragmatisk løsning, og gerne snart," lyder det fra Jasper Hedegaard Bojsen.

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM

Hurtigere omstilling i virksomhedens supply chain er blevet et must og med de nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM får du en fleksibel og skalerbar MRP-motor.

20. januar 2021 | Læs mere


Digital Vækst 2021

Vi ved, at fremtidens vindervirksomheder er digitale. På konferencen undersøger vi de tre vigtigste aspekter i den digitale transformation: Forretningsmodellerne, de menneskelige og organisatoriske faktorer samt valget af teknologier. I tre Digitale Dilemmaer giver vi en række digitale frontløbere fem minutter hver til at levere deres bedste guldkorn, og herefter åbner vi for spørgsmål fra salen – også digitalt. Diskussionen modereres af chefredaktør på Computerworld, Lars Jacobsen.

21. januar 2021 | Læs mere


Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Premium
Fremtiden har aldrig set mere usikker ud for Intel: Her er det, der kan redde – og dødsdømme chip-kæmpen
Computerviews: Intels nyslåede topchef Pat Gelsinger står overfor en stribe rigtig svære beslutninger. Hvis han ikke træder varsomt, vil chip-giganten sandsynligvis sygne hen.
Computerworld
Akut mangel på chip tvinger verdens største bil-producenter til at drosle ned for produktionen af biler
Flere af verdens største bil-producenter er tvunget til at drosle ned for produktionen på grund af mangel på chip, som de ikke kan få leveret.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Microsoft i kæmpe dansk satsning - åbner tre store datacentre i Danmark
Microsoft lancerer kæmpe satsning fra hovedkvarteret i Lyngby. Selskabet åbner tre store bæredygtige datacentre på Sjælland.
White paper
Overser du muligheder for at optimere din Dynamics-investering?
Der er omfattende og ofte oversete muligheder for at understøtte centrale forretningsprocesser med Dynamics 365 Finance & Operations. For eksempel i form af fuld EDI-integration, som optimerer logistik og forsyning. Eller ved at automatisere håndteringen af konsignation eller centrale processer vedrørende elektronisk dokumentflow og dropshipping. Læs mere i dette whitepaper, der også går i dybden med fire konkrete cases.