Den tidligere svenske udviklingsminister, Carin Jämtin, mener, at Stockholm var blevet Skandinaviens kreative hovedstad. Foto: Ming Ou Lü

Sverige: Stockholm er Nordens spilmekka

Den svenske spilindustri er i fuld gang med at sikre sig et solidt forspring foran kriseramte Danmark.

Kampen om de klogeste hoveder i Skandinavien er gået i gang, og indtil videre fører Sverige over Danmark i den hårdt ramte spilindustri.

Stockholm satte i slutningen af januar scenen for en spilmesse, arrangeret af Paradox Interactive, Stockholm byråd og den svenske computerspilsforening, Dataspelsbranchen.

Den tidligere svenske udviklingsminister, Carin Jämtin, var politisk trækplaster.

"Stockholm burde nok være kendt som Skandinaviens kreative hovedstad. København er efterhånden gemt væk i det kapløb," sagde Carin Jämtin ved messen.

"Vi har to industrielle samlingspunkter i Stockholm. Et med traditionelle kreative fag og et andet med it- og teknologivirksomheder som Ericsson. Vi har i flere år diskuteret, hvordan vi samler disse to industrier for at være blandt de førende kreative byer i verden, og det ser ud til at have lykkes," sagde Carin Jämtin.

Sverige er bare større
Og noget tyder på, at svenskerne simpelthen er bedre til at producere computerspil end Danmark.

Ifølge Dataspelsbranchen omsatte svenske spilfirmaer for over 835 millioner kroner i 2008. Samtidig var der ansat over 1.350 mennesker i branchen.

Der er ingen tilsvarende tal fra den danske spilbrancheorganisation, Producentforeningen, men Maz Spork, tidligere spilbrancheforsker på DTU, mener i en MBA-afhandling, at den danske spilbranche beskæftiger omkring 500 mennesker, der samlet set omsætter for 250 millioner kroner om året.

Alene i Stockholm er der over 40 spilfirmaer, herunder større navne som DICE, Avalanche, Jadestone og Paradox Interactive, der i 2009 kom med internationale udgivelser som Battlefield 1943 og Hearts of Iron 3. I alt er der omkring 100 spilfirmaer i Sverige, hvor DICE er den absolut største med 240 ansatte og en omsætning på 235 millioner kroner.

Samtidig er der en gejst og ambition om at nå op til stjernerne i den svenske spilbranche.

"Vi ser os selv som konkurrenter til Blizzard (et af verdens største spilfirmaer, red.). Forbrugeren har begrænset tid at bruge, og især onlinespil er det sted, hvor forbrugerne bruger rigtigt meget tid," forklarer Frederik Wester, administrerende direktør i Paradox Interactive.

I hele Danmark er der blot omkring 50 spilfirmaer fordelt over hele landet.

Ikke alt er godt i Sverige
Men det er dog ikke alt, der går godt i Sverige. Sidste år gik Sveriges næststørste spilfirma, Grin, konkurs, og krisen er endnu ikke ovre for spilbranchen, mener Frederik Wester.

"Jeg tror bestemt, at vi kommer til at se nogle flere konkurser i spilbranchen. Vi har overstået første halvdel af krisen, anden halvdel venter forude," siger Frederik Wester.

Paradox Interactive satser dog på at blive vinderne af krisen. Og hvis man skal tro regnskabstallene for selskabet, ser det ganske fornuftigt ud for spilfirmaet, der primært producerer strategispil som Europa Universalis, Hearts of Iron og Victoria.

I 2008 omsatte selskabet for over 32 millioner kroner, hvilket kastede et overskud på 1,7 millioner kroner før skat af sig. Frederik Wester fortæller, at omsætningen i 2009 kommer til at ligge over 43 millioner kroner.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI og machine learning i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Vi kender til kunstig intelligens og machine learning, men hvordan udnytter vi dem i praksis? Hør om de aktuelle erfaringer med AI og machine learning, og bliv endnu klogere på fremtidens mulige tendenser, når det kommer til AI og machine learning.

02. marts 2021 | Læs mere


It-sikkerhedskontroller og -processer (How to)

Flere organisationer end nogensinde før bliver udsat for cyberangreb af hackere, der hele tiden finder nye veje og metoder, som de kan udnytte til at trænge ind i virksomhedernes systemer. På dette event kigger vi nærmere på, hvordan man opsætter de nødvendige it-sikkerhedskontroller og gør god brug af eksempelvis incident response, log management, penetrationstesting, awareness-træning, sikkerhedsopsætning og meget andet.

03. marts 2021 | Læs mere


Roundtable: Start opgøret med kompleksitet og det manglende overblik: Få styr på mulighederne og planen

Overblik og kompleksitet er derfor i fokus på dette digitale roundtable, hvor vi deler erfaringer fra digitale ledere i danske virksomheder. Her kan du blandt andet kan høre om, hvordan du bedst muligt sikrer dig overblik og reducerer kompleksiteten af dine it-systemer.

09. marts 2021 | Læs mere


Computerworld
Trump bønfalder Helle Thorning: Giv mig min Facebook-konto tilbage
Facebooks tilsynsråd, der har Helle Thorning-Schmidt i spidsen, har modtaget en erklæring fra Donald Trump, som ønsker at få genoprettet adgangen til sin Facebook og Instagram-konto.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
Job & Karriere
IBM Danmark trækker tilbud om frivillige fratrædelser tilbage for stort antal ansatte: "IBM har taget røven på sine ansatte"
Som led i IBM Danmarks store fyringsrunde fik 130 ansatte grønt lys til at forlade selskabet på en frivillig fratrædelsesordning. Men nu har IBM Danmark trukket det oprindelige tilbud tilbage for størstedelen af de ansatte.
White paper
Har du både dine applikationer og dit hoved i skyen?
Kan du nikke ja til en eller flere af disse situationer? • I bruger mange cloud-applikationer • I logger ind fra flere lokationer • I logger ind fra flere forskellige typer af devices Så kan du få stort udbytte af at læse dette whitepaper … Hver dag tilgår, navigerer og arbejder jeres medarbejdere i de applikationer, I har liggende i ”skyen”. Antallet af cloud-baserede applikationer stiger eksplosivt, så hvordan sikrer I ADGANGEN til dem og til de data, som applikationerne indeholder? Vel at mærke uden at gå på kompromis med BRUGERVENLIGHEDEN? Løsningen er Access Management, som er hovedtemaet for dette whitepaper.