Artikel top billede

Konkurrencestyrelsen droppede sag om udbudsfusk

Konkurrencestyrelsen droppede en sag om udbudsfusk fra 2005 på grund af manglende ressourcer. Siden er millioner af skattekroner gået tabt. "Det var ikke en heldig prioritering," lyder det.

Konkurrencestyrelsen henlagde en sag om udbudsfusk, der havde sit udspring i Aabenraa Kommune, tilbage i 2005.

Dengang besluttede Aabenraa Kommune at købe KMD's Opus-system uden at gå i udbud - i øvrigt efter råd fra KMD selv.

Siden har hver tredje kommune købt det samme KMD-system uden om udbud, hvilket er blevet vurderet til at have kostet skatteyderne op imod 200 millioner kroner.

Den samlede sum, der er undveget udbud, kan ligge helt oppe i milliardklassen.

Og hos Konkurrencestyrelsen lyder det også som om, at man har røde ører over at have henlagt sagen grundet prioritering af sager og ressourcemangel.

"Det var ikke en heldig prioritering," erkender vicedirektør Kim Sparlund fra Konkurrencestyrelsen over for Computerworld.

Han forklarer, at det nok spillede ind, at der ikke ville være de store sanktionsmulighederne over for kommunen.

Reelt kunne styrelsen blot overdrage sagen til Klagenævn for Udbud, forklarer vicedirektøren.

Kommunerne har ansvaret

I dag kan hverken Konkurrencestyrelsen eller Klagenævn for Udbud nemlig ophæve kontrakter eller uddele bøder for manglende udbud.

"Derfor ser vi også frem til regeringens nye tiltag, hvor der bliver helt andre muligheder for blandt andet at give bøder," siger Kim Sparlund.

Men op imod 200 millioner kroner skattekroner er gået tabt. Hvis I ikke havde droppet sagen, så kunne de andre kommuner måske se, at de skulle i udbud?

"Der er ingen kommuner, som kan være i tvivl om, at denne typer kontrakter skal i udbud, og det er kommunernes ansvar, at udbudsreglerne overholdes, og at skatteydernes penge bruges bedst muligt."

"Når vi bør se på sagen, så er det, fordi vi nu kan se, at der ikke er tale om en enkeltstående fejl i en enkelt kommune," siger han.

Vicedirektøren bekræfter, at Konkurrencestyrelsen i øjeblikket undersøger et større sagskompleks, hvor både KMD og Aabenraa Kommune indgår.

Computerworld har tidligere beskrevet, hvilke kommuner der er havnet på myndighedernes liste. En liste, der altså omfatter op imod hver tredje kommune.

Klogere efter kendelse

De mange kommuner, der ikke er gået i udbud, siger, at deres vurdering har været, at der var tale om en opgradering af et eksisterende system.

Det er flere eksperter dog lodret uenige i - herunder altså Konkurrencestyrelsen - og flere af kommunerne er da også selv gået bort fra forklaringen og har erkendt fejlen.

Nyborg Kommune er ifølge eget udsagn blevet klogere, efter it-selskabet Tabulex hev Tønder Kommune i Klagenævn for Udbud.

Her fik Tønder Kommune en kendelse imod sig. Kommunen måtte ikke tegne kontrakt med KMD uden om udbud.

Det var ifølge Nyborg Kommune netop deres øjenåbner i sagen.

Nedprioriteret og ressourcemangel

Konkurrencestyrelsen droppede formelt sagen mod Aabenraa Kommune i starten af 2009, fremgår det af en række dokumenter og mails fra kommunen.

Men mail-korrespondencen startede allerede i kølvandet på kommunens beslutning i 2005 om at gå over til KMD Opus.

Første brev fra Konkurrencestyrelsen til Aabenraa Kommune blev således sendt 26. marts 2007 med overskriften: "Undersøgelse om indgåelse af it-kontrakter uden udbud mellem KMD og Aabenraa Kommune".

Heri udbeder Konkurrencestyrelsen kommunen en række svar i sagen. Siden sender Konkurrencestyrelsen et nyt brev 4. oktober 2007 med en række opfølgende spørgsmål til kommunen.

Og halvandet år efter - 1. marts 2009 - kommer Konkurrencestyrelsens tredje brev så til kommunen:

"Styrelsen har imidlertid ud fra en prioritering af sine opgaver sammenholdt med de forhåndenværende ressourcer besluttet, at der ikke gennemføres yderligere undersøgelse af sagen.

Sagen afsluttes derfor i henhold til Konkurrencelovens § 14, stk. 1, 3 pkt, samtidig med afsendelse af dette brev."

Det er uvist præcis hvor mange kommuner, der har indgået aftale om KMD Opus uden om udbud efter denne dato.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere