Artikel top billede

Lars Monrad-Gylling, KMD's administrerende direktør, kritiseres af sine egne medlemmer i IT-Branchen, hvor han er formand. Foto: Torben Klint

Intern splid i IT-Branchen om KMD-boss

Betændte KMD-sager får nu flere medlemmer af IT-Branchen til i skarpe vendinger at kritisere foreningens formand. IT-Branchen holder årsmøde i dag.

I kølvandet på flere omstridte sager, hvor KMD er dybt involveret, lyder der nu intern kritik af IT-Branchens formand, Lars Monrad-Gylling, der samtidig er KMD's administrerende direktør.

De betændte sager består blandt andet i, at Konkurrencestyrelsen undersøger KMD. Styrelsen har foretaget to ransagninger af KMD's kontorer i Ballerup og i Odense.

Desuden rådgav KMD en kommune til ikke at gå i udbud og i stedet vælge KMD's regnskabssystem. Kommunen erkender i dag, at det var stik imod reglerne.

Og kritikken af Lars Monrad-Gylling er da også ganske kontant:

"Det er et problem for Fujitsu med en formand for brancheforeningen, der er en direkte konkurrent, og som gør foreningen passiv i forhold til en principiel og politisk problemstilling, som koster Fujitsu mange penge," siger administrerende direktør Hans Iakob Estrup fra Fujitsu.

Han bakkes op af en anden markant personlighed i foreningen.

"Lars Monrad-Gylling skal passe på, da der er tradition for at være rimelig strikse med formænds gøren og laden. Michael Mathiesen blev jo smidt ud, bare fordi han gik konkurs, så hvis der er handlet imod loven, så giver det vel sig selv, hvad der skal ske....," siger administrerende direktør Martin Thorborg fra SpamFighter.

Computerworld har talt med flere kilder i foreningen, der også udtrykker kritik af formanden, men som ikke ønsker at stå offentligt frem med kritikken.

"Vi oplever, at KMD gør alt, hvad de kan, for at holde konkurrencen stangen - og det må uvægerligt give konflikter for formanden for IT-Branchen, da branchen og kunderne ønsker styrket konkurrence," lyder det blandt andet.

Professor: Det svækker ham
Tidligere har også en professor udtalt, at de mange sager, Konkurrencemyndighedernes undersøgelse, ransagninger af kontorer og råd om ulovlig praksis for udbud, mildt sagt har svækket formanden.

En kritik, Lars Monrad-Gylling selv affejede med ordene "Jeg bliver valgt en gang om året. Og det er jeg blevet siden 2003".

For nylig kunne Computerworld beskrive, hvordan også KMD's vicedirektør og juridiske chef, Flemming Pristed, var havnet i en prekær sitution.

Udover at udtale sig til pressen om de betændte sager, så sidder han i et udvalg i IT-Branchen, der blandt andet skal rådgive resten af it-virksomhederne i udbudsspørgsmål og arbejde aktivt for at stoppe ulovlige udbud.

Vanskelig situation for ITB

Computerworld ville naturligvis gerne spørge formanden for IT-Branchens juridisk udvalg, Andreas Nørfelt, om KMD's vicedirektør har opbakning fra hele udvalget.

Ligesom vi gerne ville høre ham, om KMD's forretningsmoral er et forbillede for resten af it-brancheforeningens medlemmer?

Men i stedet for svar på disse spørgsmål modtog Computerworld følgende kortfattede mail fra udvalgsformanden:

"Juridisk Udvalg kommenterer ikke på konkrete verserende sager, der involverer IT-Brancheforeningens medlemmer. Generelt er IT-Branchen naturligvis fortaler for, at udbudsreglerne overholdes."

Til gengæld ville udvalgsformandens egen chef i IT-Branchen, den nytiltrådte direktør Morten Bangsgaard, allerede i december gerne udtale sig om den konkrete sag:

"Det virker hensigtsmæssigt, at Konkurrencestyrelsen ser på sagen. Det må alle have en interesse i," udtalte han dengang til Computerworld.

Direktøren understregede, at udbudsreglerne skal overholdes, "uanset hvem man er".

I øvrigt kom Morten Bangsgaard fra en administrativ stilling hos partiet De Konservative og under et tiltrædelsesinterview med Computerworld, blev der joket med, at når han kunne holde sammen på partiet med de historisk mange interne konflikter, så vil han også kunne holde sammen på IT-Branchen.

Formand vil invitere til kaffe

Lars Monrad-Gylling selv oplyser, at han har svært at forholde sig til anonym kritik.

Men han siger til de to kritiske direktører:

"En formand for IT-Branchen vil altid komme fra en medlemsvirksomhed, så formanden for IT-Branchen vil i sagens natur altid være i konkurrence med andre medlemmer. Det gælder altså også for mig," siger han.

Han understreger, at IT-Branchen ikke har forholdt sig passivt i udbudssagen.

"Tværtimod har vi allerede, da Computerworld første gang skrev om kommunernes udbudspligt, sagt, at reglerne skal overholdes. Og det gælder naturligvis også for kommunerne. Selvfølgelig skal de også overholde udbudspligten. Det har vi i brancheforeningen meldt klart ud, og det står jeg naturligvis helt bag som formand," siger Lars Monrad-Gylling.

Han vil nu drikke kaffe med Fujitsus direktør.

"Jeg håber, at Fujitsu - og alle andre, der er medlemmer af IT-Branchen, vil deltage aktivt i at udvikle foreningen og vores holdninger. Udover at invitere Fujitsus danske direktør på en kop kaffe, vil jeg opfordre Fujitsu til at deltage i vores udvalg, der vedrører den offentlige sektor, for eksempel digital forvaltning udvalget," siger han.

Fujitsu har i forvejen en repræsentant i brancheforeningens juridiske udvalg.

Lars Monrad-Gylling er i IT-Branchen i gang med en større strategiproces, som han ser frem til at færdiggøre sammen med resten af bestyrelsen.

"Jeg lægger personligt vægt på, at der ikke drages tvivl om min troværdighed. Derfor har jeg, ligesom mange andre medlemmer, altid været glad for at kunne møde kolleger og konkurrenter på neutral grund i brancheforeningsregi. Det er en af de store fordele ved at være med i IT-Branchen, og den kvalitet vil ingen af os give køb på. Den er vi alle med til at værne om," siger han.

Direktøren har for nylig været i næsten alle landets medier med historien om, at KMD nu stopper en sand gaveregn over de kommunale topembedsmænd.

En gaveregn, der talte rockkoncerter, fodboldkampe og golfturneringer.

I eftermiddag holdes der årsmøde i IT-Branchen, hvor blandt andre den nye erhvervsminister, Brian Mikkelsen (K), og Venstres gruppeformand, Kristian Jensen (V), gæster børsbygningen.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Tech-giganters regnskaber overgik forventningerne, men investorerne frygter for fremtiden
Computerviews: De store tech-giganter har igen haft et kvartal med massiv vækst. Men selskabernes regnskaber blev modtaget køligt på aktiemarkeder, der frygter, at tiden efter coronakrisen vil byde på lavere vækstrater.
Computerworld
Hent opdateringerne nu: Apple lapper gabende sikkerhedshuller til iPhone, iPad og Mac
En sårbarhed gjorde det muligt for hackere at overtage kontrollen med din iPhone, iPad eller Mac. Det er 13. gang i år, at Apple lukker en nuldagssårbarhed.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
End-to-end Server Security: Hvad er det – og hvordan kan det styrke din forretning?
Hvorfor bør serverbaseret sikkerhed være en kritisk del af din sikkerhedsinfrastruktur – og hvordan sikrer du, at din hardware kan leve op til kravene? Læs mere i dette whitepaper.