Artikel top billede

En af gaverne til KMD's administrerende direktør, Lars Monrad-Gylling, der fyldte 50 år for nylig, var et par glas med teksten "Syltede Snittede Flader".

Konkurrenter: KMD har lukkede snitflader

Tre it-leverandører står nu frem og kritiserer KMD's lukkede snitflader, som, de mener, hæmmer det kommunale marked.

Tre it-leverandører af forskellige it-systemer til kommunerne, står nu frem og beklager sig over KMD's lukkede snitflader.

Blandt andet svækker de lukkede snitflader KMD-konkurrenterne i udbud, lyder det.

Medialogic, der leverer it-systemer til jobcentre i kommunerne og har cirka 45 procent af markedet, mener ikke, at KMD gør nok for at åbne sine snitflader.

"Der, hvor vi taber udbud, er typisk grundet problematisering af snitflader til KMD's øvrige fagsystemer som KMD Aktiv, KMD Sygedagpenge, KMD Sag med flere, som er vigtige for kommunerne at have adgang til," siger direktør Kate Turch fra Medialogic.

"KMD siger, de har åbne snitflader, men desværre ikke lige til ovennævnte systemer. KMD fortæller kunderne, hvor vigtigt det er at have adgang til disse systemer, hvilket Medialogic jo ikke har adgang til."

"Dette bliver også skrevet i flere af udbuddene, hvor der stilles krav til, at jobcenterløsningen har snitflade til KMD's fagsystemer. Et sådant krav er tankevækkende, for så er der kun en leverandør, KMD, og den leverandør vil ikke åbne for adgang til disse snitflader til andre leverandører," siger hun.

Der har gennem de sidste år pågået en dialog om snitfladerne, men arbejdet er gået i stå igen. Derfor har Medialogic i en venlig og sjov tone gjort opmærksom på problemet.

Således var Kate Turchs gave til KMD's administrerende direktør, Lars Monrad-Gylling, der fyldte 50 år for nylig, blandt andet et par glas med teksten "Syltede Snittede Flader" (se hele gavekurven i faktaboxen).

Klagede til Konkurrencestyrelsen

Direktør Jan Wold fra UniMate Software, der leverer kommunale fagsystemer, deriblandt it-systemer til Dagpasningsområdet, har også oplevet problemer med KMD's lukkede eller manglende snitflader.

Selskabet har sågar klaget over det til Konkurrencestyrelsen tilbage i 2007.

"Vi sendte en klage til Konkurrencestyrelsen over, at KMD både bundler sine moduler samt argumenterer over for kommunerne for sin integration til egne "monopolsystemer", der mangler brugbare snitflader for andre," siger han.

Han forklarer, at man i årevis har kæmpet imod de lukkede snitflader, der efter hans bedste overbevisning holder konkurrenter væk fra det kommunale marked.

Konkurrencestyrelsen fandt dog ikke anledning til at gribe ind i 2007. Til stor frustration for direktøren:

"Hvilke 'beviser' skal der egentlig til for, at Konkurrencestyrelsen fremmer konkurrencen på det kommunale marked?" spørger han.

ESDH-leverandør: Trist for borgerne
Også Traen, der er storleverandør af it til den offentlige sektor, herunder ESDH-systemer til over 38 danske kommuner, ærgrer sig over de lukkede snitflader hos KMD.

Administrerende direktør Jakob H. Kraglund slår indledende fast, at Traens ESDH-system er et åbent system, som kan integreres med andre systemer, herunder enkelte KMD-systemer.

"Det er vores kunders klare interesse med sådanne integrationer, idet de muliggør, at der kan etableres effektive og borgerorienterede arbejdsprocesser," siger han.

"Det følger af, at have et FESD-godkendt system, at man skal leve op til en række krav i forhold til åbenhed og integration. Der er desværre mange, som hævder, at de overholder FESD-standarderne, men i virkeligheden gør de det ikke," siger han.

Og Traen har længe arbejdet målrettet med at integrere til KMD-systemer, men arbejdet er besværliggjort af flere forhold, forklarer direktøren.

"Dels tilbyder KMD ikke åbne standardiserede snitflader til mange af deres systemer, dels har kommunerne ikke økonomien eller styrken til at drive dette igennem hver for sig. Der er forsøgt flere pilotprojekter på området, der desværre sjældent er kommet i mål. Dette er meget trist for kommunerne og borgerne," siger direktøren.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere