Artikel top billede

En af gaverne til KMD's administrerende direktør, Lars Monrad-Gylling, der fyldte 50 år for nylig, var et par glas med teksten "Syltede Snittede Flader".

Konkurrenter: KMD har lukkede snitflader

Tre it-leverandører står nu frem og kritiserer KMD's lukkede snitflader, som, de mener, hæmmer det kommunale marked.

Tre it-leverandører af forskellige it-systemer til kommunerne, står nu frem og beklager sig over KMD's lukkede snitflader.

Blandt andet svækker de lukkede snitflader KMD-konkurrenterne i udbud, lyder det.

Medialogic, der leverer it-systemer til jobcentre i kommunerne og har cirka 45 procent af markedet, mener ikke, at KMD gør nok for at åbne sine snitflader.

"Der, hvor vi taber udbud, er typisk grundet problematisering af snitflader til KMD's øvrige fagsystemer som KMD Aktiv, KMD Sygedagpenge, KMD Sag med flere, som er vigtige for kommunerne at have adgang til," siger direktør Kate Turch fra Medialogic.

"KMD siger, de har åbne snitflader, men desværre ikke lige til ovennævnte systemer. KMD fortæller kunderne, hvor vigtigt det er at have adgang til disse systemer, hvilket Medialogic jo ikke har adgang til."

"Dette bliver også skrevet i flere af udbuddene, hvor der stilles krav til, at jobcenterløsningen har snitflade til KMD's fagsystemer. Et sådant krav er tankevækkende, for så er der kun en leverandør, KMD, og den leverandør vil ikke åbne for adgang til disse snitflader til andre leverandører," siger hun.

Der har gennem de sidste år pågået en dialog om snitfladerne, men arbejdet er gået i stå igen. Derfor har Medialogic i en venlig og sjov tone gjort opmærksom på problemet.

Således var Kate Turchs gave til KMD's administrerende direktør, Lars Monrad-Gylling, der fyldte 50 år for nylig, blandt andet et par glas med teksten "Syltede Snittede Flader" (se hele gavekurven i faktaboxen).

Klagede til Konkurrencestyrelsen

Direktør Jan Wold fra UniMate Software, der leverer kommunale fagsystemer, deriblandt it-systemer til Dagpasningsområdet, har også oplevet problemer med KMD's lukkede eller manglende snitflader.

Selskabet har sågar klaget over det til Konkurrencestyrelsen tilbage i 2007.

"Vi sendte en klage til Konkurrencestyrelsen over, at KMD både bundler sine moduler samt argumenterer over for kommunerne for sin integration til egne "monopolsystemer", der mangler brugbare snitflader for andre," siger han.

Han forklarer, at man i årevis har kæmpet imod de lukkede snitflader, der efter hans bedste overbevisning holder konkurrenter væk fra det kommunale marked.

Konkurrencestyrelsen fandt dog ikke anledning til at gribe ind i 2007. Til stor frustration for direktøren:

"Hvilke 'beviser' skal der egentlig til for, at Konkurrencestyrelsen fremmer konkurrencen på det kommunale marked?" spørger han.

ESDH-leverandør: Trist for borgerne
Også Traen, der er storleverandør af it til den offentlige sektor, herunder ESDH-systemer til over 38 danske kommuner, ærgrer sig over de lukkede snitflader hos KMD.

Administrerende direktør Jakob H. Kraglund slår indledende fast, at Traens ESDH-system er et åbent system, som kan integreres med andre systemer, herunder enkelte KMD-systemer.

"Det er vores kunders klare interesse med sådanne integrationer, idet de muliggør, at der kan etableres effektive og borgerorienterede arbejdsprocesser," siger han.

"Det følger af, at have et FESD-godkendt system, at man skal leve op til en række krav i forhold til åbenhed og integration. Der er desværre mange, som hævder, at de overholder FESD-standarderne, men i virkeligheden gør de det ikke," siger han.

Og Traen har længe arbejdet målrettet med at integrere til KMD-systemer, men arbejdet er besværliggjort af flere forhold, forklarer direktøren.

"Dels tilbyder KMD ikke åbne standardiserede snitflader til mange af deres systemer, dels har kommunerne ikke økonomien eller styrken til at drive dette igennem hver for sig. Der er forsøgt flere pilotprojekter på området, der desværre sjældent er kommet i mål. Dette er meget trist for kommunerne og borgerne," siger direktøren.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Dynamics Excellence Day 2021 - indblik, best practice og øget værdi

Med Microsoft Dynamics 365 er Microsoft rykket mod skyen og har fuld integration til både Dynamics, CRM, Office 365, Power BI og Cortana. Det giver utrolig mange muligheder, hvis du griber det rigtigt an. Vi sætter fokus på værdiskabelse og forbedring for både nuværende og nye Dynamics-brugere.

07. oktober 2021 | Læs mere


CISO Trends 2021: Sikkerhed, trusler og strategi

Vi kan ikke komme uden om, at CISO'ens rolle bliver mere og mere markant i de fleste organisationer grundet det evigt omskftelige trusselsbillede. It-sikkerhed er forlængst blevet en forretningskritisk disciplin, hvor dele af og hele organisationer kan blive lagt ned af at enkelt angreb. Derfor ser vi nærmere på det overordnede trusselsbillede, og hvordan CISO'erne konstant skal være på vagt over for nye trusler.

12. oktober 2021 | Læs mere