Top 100:Visma-koncernen brager frem: Fire af selskaberne blandt de 100 dygtigste i Danmark

Artikel top billede

Hemmelig antipirat-aftale får hug af EU

Borgernes ret til privatliv skal ikke ofres på ophavsrettens alter, mener den Europæiske Tilsynsførende for Databeskyttelse.

Computerworld News Service: Den internationale antipirataftale, ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement), der forhandles i hemmelighed af blandt andre USA og EU, ser potentielt stort på EU's krav til databeskyttelse, udtaler den Europæiske Tilsynsførende for Databeskyttelse, EDPS.

"Den intellektuelle ejendomsret er vigtig og skal beskyttes, men ophavsret må ikke sættes højere end individers grundlæggende rettigheder til privatliv og databeskyttelse," siger EU's tilsynsførende for databeskyttelse, Peter Hustinx.

Denne udtalelse falder, efter dele af udkastet til antipirataftalen i fredags blev lækket, hvilket har afsløret planer om at gøre internetudbyderne juridisk ansvarlige for det indhold, der distribueres på deres netværk.

Dette læk afslører også, at forhandlere, ført an af USA, vil have internetudbyderne til at overvåge indholdet på deres netværk og afbryde internetforbindelsen til abonnenter, som gentagne gange uploader eller downloader ophavsretsbeskyttet materiale uden tilladelse.

ACTA sigter efter at slå ned på fildeling af musik og film over nettet samt på anden piratkopiering.

Hustinx kritiserer Europa-Kommissionen, som forhandler aftalen på vegne af EU, for ikke at spørge ham til råds "om indholdet af en aftale, der rejser væsentlige spørgsmål i forhold til individers grundlæggende rettigheder," udtaler den europæiske tilsynsførende for databeskyttelse.

Han er i særlig grad bekymret over, at en international aftale til bekæmpelse af piratkopiering på internettet "kan inkludere at påtvinge internetudbyderne urimelige krav om at håndhæve 'regler om tre chancer, før internetforbindelsen afbrydes'" - hvilket ifølge pressemeddelelsen nogle gange også omtales som en "gradueret respons"-ordning.

Eksempel i fodnote

For at undgå at blive sagsøgt for ulovlig distribution af ophavsretsligt beskyttet materiale af et plade- eller filmselskab skal en internetudbyder ifølge udkastet til antipirataftalen kunne bevise at have handlet aktivt for at forhindre ophavsretskrænkelsen.

I en fodnote giver det lækkede udkast et eksempel på, hvilke former for regler en internetudbyder skal håndhæve for at undgå at blive retsforfulgt af ophavsretsindehaverne:

"Et eksempel på et sådant regelsæt vil være under relevante omstændigheder at bringe gentagne overtræderes abonnementer og konti i tjenesteleverandørens system eller netværk til ophør."

Målrettet ad hoc overvågning

At afbryde nogens internetforbindelse falder ind under den såkaldte graduerede respons, der meget kontroversielt blev vedtaget i Frankrig sidste år. Denne franske lov kaldes også three strikes-loven, da franske internetudbydere skal give gentagne lovovertrædere to advarsler, før de ved tredje overtrædelse afbryder deres internetforbindelser.

Den europæiske tilsynsførende for databeskyttelse foreslår, at "mindre indgribende løsninger med en begrænset tidsramme bør overvejes" i stedet for at få internetudbyderne til at overvåge deres abonnenter. Hustinx nævner her "målrettet ad hoc overvågning" af en afgrænset mængde internettrafik frem for den altomfattende overvågning, der foreslås i ACTA-udkastet.

Han efterspørger også foranstaltninger til beskyttelse af borgernes privatliv.

"EDPS opfordrer EU at implementere hensigtsmæssige foranstaltninger til at beskytte alle dataoverførsler, der foretages i ACTA's kontekst. Sådanne foranstaltninger bør tage form af bindende aftaler mellem EU-afsendere og tredjepartsmodtagere," foreslår Hustinx.

Den europæiske tilsynsførende for databeskyttelse udtrykker også bekymring over det hemmelighedskræmmeri, der har omgærdet forhandlingerne, der har stået på i to år, og som sigter efter at afsluttes før årets afslutning. Hustinx opfordrer til en "offentlig og gennemsigtig debat om ACTA, muligvis gennem en offentlig høring."

Manglen på gennemsigtighed i forbindelse med disse forhandlinger har udløst et ramaskrig fra borgerrettighedsgrupper og akademikere, som argumenterer for, at en aftale, der får konsekvenser for hele verdens internetbrugere, også bør forhandles i fuld offentlighed.

Der er også de, der ligefrem sætter spørgsmålstegn ved, om de hemmelige ACTA-forhandlinger overhovedet er lovlige - særligt i Europa, hvor medlemmer af Europa-Parlamentet burde have lov til at læse sådanne forhandlingsdokumenter.

Godkendelse fra alle parter

Europa-Kommissionen har regelmæssigt sent rundskrivelser til Europa-Parlamentarikerne, om hvordan de internationale antipirat-forhandlinger skrider frem, men har indtil videre afvist at dele det faktiske udkast.

En embedsmand fra Europa-Kommissionen, der er involveret i forhandlingerne, erkender, at visse i kommissionen faktisk er utilpasse med manglen på gennemsigtighed i ACTA-forhandlingerne.

"Det faktum, at teksten ikke er offentlig tilgængelig, skaber mistænkelighed. Vi diskuterer internt, om forhandlingsdokumenterne burde offentliggøres," fortæller han, men tilføjer, at selv hvis det blev besluttet i Bruxelles, at dokumenterne skal offentliggøres, så ville det kræve godkendelse fra alle EU's 10 andre ACTA-forhandlingspartnere.

De deltagende lande i ACTA er USA, EU, Canada, Mexico, Australien, New Zealand, Sydkorea, Singapore, Jordan, Marokko og de Forenede Arabiske Emirater.

Det næste møde finder sted til april i New Zealand.

Oversat af Thomas Bøndergaard
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Om SAP Excellence Day 2022

På SAP Excellence Day 2022 får du et kondenseret og prioriteret overblik, der gør det lettere at prioritere mellem de mange muligheder og informeret grundlag for at vælge til og fra. Du får viden om, hvilke muligheder de nye tilbud og services giver – men også om risikoen ved at vælge de nyeste løsninger fra. Samtidig får du senest opdaterede indsigt i SAPs egne planer for de kommende 2-3 år.

05. oktober 2022 | Læs mere


Sådan får du effektiv drift og udnytter de nye muligheder med Microsoft Dynamics 365

På denne konference kan du derfor få indblik i nyhederne i Microsoft Dynamics 365, erfaringer med udrulning af systemerne samt nyttig viden fra en række centrale leverandører om valgmulighederne i det omfattende system og erfaringerne ind til nu.

06. oktober 2022 | Læs mere


Cyber Security Strategy Trends 2022

Vi kan ikke komme uden om, at CISO'ens rolle bliver mere og mere markant i de fleste organisationer grundet det evigt omskftelige trusselsbillede. It-sikkerhed er forlængst blevet en forretningskritisk disciplin, hvor dele af og hele organisationer kan blive lagt ned af at enkelt angreb. Derfor ser vi nærmere på det overordnede trusselsbillede, og hvordan CISO'erne konstant skal være på vagt over for nye trusler.

11. oktober 2022 | Læs mere


CIO
Stort CIO-interview: Lemvigh-Müllers milliard-omsætning er blevet digital