Artikel top billede

Hemmelig antipirat-aftale får hug af EU

Borgernes ret til privatliv skal ikke ofres på ophavsrettens alter, mener den Europæiske Tilsynsførende for Databeskyttelse.

Computerworld News Service: Den internationale antipirataftale, ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement), der forhandles i hemmelighed af blandt andre USA og EU, ser potentielt stort på EU's krav til databeskyttelse, udtaler den Europæiske Tilsynsførende for Databeskyttelse, EDPS.

"Den intellektuelle ejendomsret er vigtig og skal beskyttes, men ophavsret må ikke sættes højere end individers grundlæggende rettigheder til privatliv og databeskyttelse," siger EU's tilsynsførende for databeskyttelse, Peter Hustinx.

Denne udtalelse falder, efter dele af udkastet til antipirataftalen i fredags blev lækket, hvilket har afsløret planer om at gøre internetudbyderne juridisk ansvarlige for det indhold, der distribueres på deres netværk.

Dette læk afslører også, at forhandlere, ført an af USA, vil have internetudbyderne til at overvåge indholdet på deres netværk og afbryde internetforbindelsen til abonnenter, som gentagne gange uploader eller downloader ophavsretsbeskyttet materiale uden tilladelse.

ACTA sigter efter at slå ned på fildeling af musik og film over nettet samt på anden piratkopiering.

Hustinx kritiserer Europa-Kommissionen, som forhandler aftalen på vegne af EU, for ikke at spørge ham til råds "om indholdet af en aftale, der rejser væsentlige spørgsmål i forhold til individers grundlæggende rettigheder," udtaler den europæiske tilsynsførende for databeskyttelse.

Han er i særlig grad bekymret over, at en international aftale til bekæmpelse af piratkopiering på internettet "kan inkludere at påtvinge internetudbyderne urimelige krav om at håndhæve 'regler om tre chancer, før internetforbindelsen afbrydes'" - hvilket ifølge pressemeddelelsen nogle gange også omtales som en "gradueret respons"-ordning.

Eksempel i fodnote

For at undgå at blive sagsøgt for ulovlig distribution af ophavsretsligt beskyttet materiale af et plade- eller filmselskab skal en internetudbyder ifølge udkastet til antipirataftalen kunne bevise at have handlet aktivt for at forhindre ophavsretskrænkelsen.

I en fodnote giver det lækkede udkast et eksempel på, hvilke former for regler en internetudbyder skal håndhæve for at undgå at blive retsforfulgt af ophavsretsindehaverne:

"Et eksempel på et sådant regelsæt vil være under relevante omstændigheder at bringe gentagne overtræderes abonnementer og konti i tjenesteleverandørens system eller netværk til ophør."

Målrettet ad hoc overvågning

At afbryde nogens internetforbindelse falder ind under den såkaldte graduerede respons, der meget kontroversielt blev vedtaget i Frankrig sidste år. Denne franske lov kaldes også three strikes-loven, da franske internetudbydere skal give gentagne lovovertrædere to advarsler, før de ved tredje overtrædelse afbryder deres internetforbindelser.

Den europæiske tilsynsførende for databeskyttelse foreslår, at "mindre indgribende løsninger med en begrænset tidsramme bør overvejes" i stedet for at få internetudbyderne til at overvåge deres abonnenter. Hustinx nævner her "målrettet ad hoc overvågning" af en afgrænset mængde internettrafik frem for den altomfattende overvågning, der foreslås i ACTA-udkastet.

Han efterspørger også foranstaltninger til beskyttelse af borgernes privatliv.

"EDPS opfordrer EU at implementere hensigtsmæssige foranstaltninger til at beskytte alle dataoverførsler, der foretages i ACTA's kontekst. Sådanne foranstaltninger bør tage form af bindende aftaler mellem EU-afsendere og tredjepartsmodtagere," foreslår Hustinx.

Den europæiske tilsynsførende for databeskyttelse udtrykker også bekymring over det hemmelighedskræmmeri, der har omgærdet forhandlingerne, der har stået på i to år, og som sigter efter at afsluttes før årets afslutning. Hustinx opfordrer til en "offentlig og gennemsigtig debat om ACTA, muligvis gennem en offentlig høring."

Manglen på gennemsigtighed i forbindelse med disse forhandlinger har udløst et ramaskrig fra borgerrettighedsgrupper og akademikere, som argumenterer for, at en aftale, der får konsekvenser for hele verdens internetbrugere, også bør forhandles i fuld offentlighed.

Der er også de, der ligefrem sætter spørgsmålstegn ved, om de hemmelige ACTA-forhandlinger overhovedet er lovlige - særligt i Europa, hvor medlemmer af Europa-Parlamentet burde have lov til at læse sådanne forhandlingsdokumenter.

Godkendelse fra alle parter

Europa-Kommissionen har regelmæssigt sent rundskrivelser til Europa-Parlamentarikerne, om hvordan de internationale antipirat-forhandlinger skrider frem, men har indtil videre afvist at dele det faktiske udkast.

En embedsmand fra Europa-Kommissionen, der er involveret i forhandlingerne, erkender, at visse i kommissionen faktisk er utilpasse med manglen på gennemsigtighed i ACTA-forhandlingerne.

"Det faktum, at teksten ikke er offentlig tilgængelig, skaber mistænkelighed. Vi diskuterer internt, om forhandlingsdokumenterne burde offentliggøres," fortæller han, men tilføjer, at selv hvis det blev besluttet i Bruxelles, at dokumenterne skal offentliggøres, så ville det kræve godkendelse fra alle EU's 10 andre ACTA-forhandlingspartnere.

De deltagende lande i ACTA er USA, EU, Canada, Mexico, Australien, New Zealand, Sydkorea, Singapore, Jordan, Marokko og de Forenede Arabiske Emirater.

Det næste møde finder sted til april i New Zealand.

Oversat af Thomas Bøndergaard
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Premium
Sikkerhedsekspert: Derfor har Colonial været nødt til at betale hackere ransomware på 30 millioner kroner - vil sagtens kunne ske i Danmark
Interview: Hvorfor har mægtige Colonial Pipeline valgt at betale ransomware til hackere trods anbefalinger fra myndigheder og sikkerhedsmiljøet? "Det er ikke helt sort og hvidt," siger sikkerheds-ekspert Leif Jensen fra Eset.
Computerworld
Nye informationer om det største iPhone-hack nogensinde ser dagens lys: 128 millioner brugere blev ramt
Hidtil hemmeligholdte detaljer om verdens største iPhone-hack er kommet frem under retssagen mellem Apple og Epic Games. 128 millioner brugere blev ramt, og mere end 4.000 apps blev inficeret. Se detaljerne her.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Er de cyberkriminelle allerede trængt ind – uden at du har opdaget det?
Optimér din sikkerhed ved at kombinere indsatsen for at holde IT-kriminelle ude med en konstant antagelse om, at de muligvis allerede er trængt ind på dit netværk.