Artikel top billede

Danmarks antipirat-fremtid afgøres af DF-reserve

Det bliver en afløser for Dansk Folkeparti, som fredag afgør, om udenrigsminister Lene Espersen (K) får mandat til at indgå omstridt antipirat-aftale.

Når Lene Espersen (K) i morgen spørger Folketinget om lov til at lade Danmark forhandle den omdiskuterede antipirataftale ACTA i hus, bliver det en stedfortræder fra Dansk Folkeparti, som reelt bliver tungen på vægtskålen.

Det bliver nemlig energiordfører og medlem af Europarådet, Per Dalgaard, som repræsenterer Dansk Folkeparti i Europaudvalget, som har ACTA på dagsordenen fredag formiddag klokken 11.00.

Per Dalgaard afløser Pia Adelsteen.

Vil have svar

Og ifølge Per Dalgaard afhænger DF's mandat til antipirataftalen af, hvilke svar Lene Espersen kan give om de mange læk i sagen.

"Jeg vil vide, hvad det er, som er blevet lækket. Jeg vil vide, om det har medført, at forhandlingsforløbet er blevet kompromitteret sådan, at det, der kommer ud af det, er tilrettet af lobbyer. Og så må vi tage stilling derfra. Det er lidt noget skidt," siger Per Dalgaard.

Han fortæller, at han ved mødet vil spørge om de mange læk, der har været i løbet af ACTA- forhandlingerne, og som han finder problematiske.

"Jeg synes, at det er rimelig træls, at det er sket, og spørgsmålet er, hvordan det stiller os i hele denne her sag. Jeg kan forstå, at enigheden om at holde dette forhandlingsoplæg inden for en forhandlingskreds ikke har kunnet efterleves," siger Per Dalgaard til Computerworld.

Hvad er blevet lækket?

Han fortæller, at Dansk Folkepartis standpunkt i forhold til ACTA-sagen afhænger af, hvad det egentlig er, som er blevet lækket.

"Det er jo kommet frem, at Danmark og USA stadig holder fast i det oprindelige (oplæg, red.), mens nogle af de andre lande, eksempelvis Belgien og Portugal, er blevet lidt svage i koderne. Og det er jo egentlig lidt kedeligt," siger Per Dalgaard.

Læk giver mudder

Per Dalgaard forklarer, at hovedprincipperne med ACTA-aftalen om at beskytte ophavsret er udmærket. Og det er heller ikke dette, han ser som sagens akilleshæl.

Derimod er problemet, at nogen ikke har kunnet holde kortene tæt til kroppen under forhandlingsforløbet.

Som udgangspunkt skal resultatet af ACTA-forhandlingerne, ifølge Per Dalgaard, naturligvis offentliggøres.

"Det er kun under forhandlingerne, at der har været et krav om, at tingene skulle holdes i den lukkede kreds. Og det finder jeg ganske naturligt. Man kan ikke midt i et forhandlingsforløb plapre ud med, hvad man nu har nået," siger Per Dalgaard.

Risiko for lobby-påvirkning

"For det vil jo medføre, at aktørerne eller interessenterne ude i samfundet påvirker de politikere, som forhandler halvvejs gennem forløbet. Det kan mudre processen, så man ender med noget, som nogle dygtige lobbyister har fået indført, mens andre ikke har," siger han.

Og for at undgå denne lobbypåvirkning er det vigtigt, at man i forhandlingsprocessen holder tæt omkring arbejdet og først offentliggør, hvad disse tiltag vil betyde i forhold til eksempelvis ophavsret, når arbejdet er færdigt, forklarer han.

"Jeg er ret sikker på, at politikerne skal forholde sig til det resultat, som forhandlingsgruppen er kommet frem til og kan komme med indspark, som kan medføre, at sagen skal tilbage til udvalg og nybehandles," siger han.

Så du hæfter dig ved, at offentligheden ikke skulle have informeret om det her?

"Ikke i forhandlingsforløbet. For overordnet set ved vi jo, hvad det handler om, altså noget ophavsretsmæssigt," siger Per Dalgaard.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Premium
Sikkerhedsekspert: Derfor har Colonial været nødt til at betale hackere ransomware på 30 millioner kroner - vil sagtens kunne ske i Danmark
Interview: Hvorfor har mægtige Colonial Pipeline valgt at betale ransomware til hackere trods anbefalinger fra myndigheder og sikkerhedsmiljøet? "Det er ikke helt sort og hvidt," siger sikkerheds-ekspert Leif Jensen fra Eset.
Computerworld
Nye informationer om det største iPhone-hack nogensinde ser dagens lys: 128 millioner brugere blev ramt
Hidtil hemmeligholdte detaljer om verdens største iPhone-hack er kommet frem under retssagen mellem Apple og Epic Games. 128 millioner brugere blev ramt, og mere end 4.000 apps blev inficeret. Se detaljerne her.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi
Evnen til at tilpasse sig en verden i konstant forandring bliver afgørende for virksomhedens mulighed for at vækste i fremtiden. Ét af de finansielle håndtag du kan skrue på, er en hel eller delvis outsourcing af it-driften. I e-bogen ”Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi” får du viden om, hvordan din virksomhed kan bruge tilpasningsøkonomi til at håndtere fremtidens krav til it. Vi spørger blandt andet: - Kan din virksomhed skalere og tilpasse sin digitale kapacitet og økonomi? - Har dine kunder tillid til, at du har de skarpeste it-løsninger? - Ville I kunne styrke forretningen ved at give jeres it mere fokus? - Kan I få øget funktionalitet til samme pris? Vi fokuserer på risiko, økonomi, fokus og valg af it-partner, som er fire opmærksomhedspunkter du skal have styr på for at lykkes med at tilpasse virksomheden til at modstå forandringerne i verden.