Artikel top billede

Open source-forkæmper blander sig i IBM-sag

Open source-forkæmperen Florian Mueller mener, at IBM har svigtet open source-fællesskabet, og han opfordrer lovgivere til at gøre noget.

Computerworld News Service: Software-udvikler og politisk lobbyist Florian Mueller blander sig nu i Europa-Kommissionens undersøgelse af IBM's påståede monopol-misbrug og anklager computer-giganten for at svigte open source.

Han opfordrer kommissionen, der er Europas øverste myndighed i monopol-sager, til at gøre noget.

"Der er behov for myndighedernes indblanding i sagen," skrev han i et blogindlæg tirsdag.

Kommissionen er i gang med at undersøge klager over IBM's opførsel på mainframe-markedet. En af de centrale bekymringer handler om, at IBM angiveligt har udnyttet sine patenter til at beskytte virksomhedens kerne-teknologier fra at blive klonet af andre.

Den seneste klage blev indgivet i sidste måned af TurboHercules, som er en mindre, fransk, open source-baseret virksomhed.

Florian Mueller har offentliggjort et brev fra IBM's teknologi-direktør Mark Anzani til chefen for TurboHercules Roger Bowler dateret 11. marts, hvori han advarer om, at IBM vil beskytte sine patenter, hvis TurboHercules anvender teknologierne uden tilladelse.

"Jeres produkter kopierer store dele af IBM's proprietære instruktionssæt og arkitektur, og IBM besidder mange patenter, der derfor kan være overtrådt," står der i brevet.

Mark Anzani oplister herefter 106 patenter, som TurboHercules muligvis har overtrådt. Ifølge Florian Mueller udgør to af disse patenter en del af den patent-aftale, IBM indgik for fem år side, hvor virksomheden lovede open source-udviklerne, at den ikke vil udnytte sine intellektuelle rettigheder i forhold til en række patenter.

I blogindlægget skriver Florian Mueller, at "løftebruddet er utroligt, men jeg har heller aldrig troet på, at IBM ville være ærlige i forhold til aftalen."

"Et selvpromoverende stunt"

Det har ikke været muligt for IBM at udtale sig om, hvorvidt de to patenter ikke længere er en del af aftalen. En talsmand fortæller, at virksomheden er "ved at se nærmere" på anklagen.

Folk tæt på virksomheden afviser Florian Muellers indlæg som et stunt, der skal relancere ham selv på den europæiske lobby-scene, efter det sidste år mislykkedes for ham at overtale Kommissionen til at blokere for Oracles opkøb af Sun Microsystems.

De beskylder ham desuden for at forsøge at skabe splid mellem IBM og open source-fællesskabet, ligesom de betvivler, hvorvidt Florian Mueller overhovedet er i en position, hvor han kan udtale sig på vegne af open source-udviklerne.

Florian Muellers blogindlæg kunne i sig selv tyde på, at anklagen holder vand.

"IBM's trusselsbrev vil sende chokbølger gennem open source-fællesskabet. Det, open source-forkæmperne altid har frygtet allermest er, at en af de store spillere ligesom nu vil bruge sine patenter mod et open source-projekt."

Thomas Vinje, der er grundlægger af Den Europæiske Komité for interoperable systemer (ECIS), der tæller IBM blandt sine medlemmer, siger, at "Microsoft står bag monopol-anklagen mod IBM."

Florian Mueller kan til gengæld knyttes til Microsoft, siger Thomas Vinje, eftersom han gik sammen med virksomheden om at protestere mod Oracle-Sun aftalen, som blev godkendt efter Kommissionens tilbundsgående undersøgelse, der blev afsluttet i december. I den sag arbejdede Thomas Vinje på Oracles side.

"De har lært at spille det europæiske spil," siger Thomas Vinje om Microsoft, der også selv har været udsat for monopol-sager i Europa. Microsoft har investeret store beløb i europæiske angreb på rivaler som Oracle, Google og IBM i løbet af de seneste år, fortæller han.

Oversat af Marie Dyekjær Eriksen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere