Top 100:Visma-koncernen brager frem: Fire af selskaberne blandt de 100 dygtigste i Danmark

Artikel top billede

Open source-forkæmper blander sig i IBM-sag

Open source-forkæmperen Florian Mueller mener, at IBM har svigtet open source-fællesskabet, og han opfordrer lovgivere til at gøre noget.

Computerworld News Service: Software-udvikler og politisk lobbyist Florian Mueller blander sig nu i Europa-Kommissionens undersøgelse af IBM's påståede monopol-misbrug og anklager computer-giganten for at svigte open source.

Han opfordrer kommissionen, der er Europas øverste myndighed i monopol-sager, til at gøre noget.

"Der er behov for myndighedernes indblanding i sagen," skrev han i et blogindlæg tirsdag.

Kommissionen er i gang med at undersøge klager over IBM's opførsel på mainframe-markedet. En af de centrale bekymringer handler om, at IBM angiveligt har udnyttet sine patenter til at beskytte virksomhedens kerne-teknologier fra at blive klonet af andre.

Den seneste klage blev indgivet i sidste måned af TurboHercules, som er en mindre, fransk, open source-baseret virksomhed.

Florian Mueller har offentliggjort et brev fra IBM's teknologi-direktør Mark Anzani til chefen for TurboHercules Roger Bowler dateret 11. marts, hvori han advarer om, at IBM vil beskytte sine patenter, hvis TurboHercules anvender teknologierne uden tilladelse.

"Jeres produkter kopierer store dele af IBM's proprietære instruktionssæt og arkitektur, og IBM besidder mange patenter, der derfor kan være overtrådt," står der i brevet.

Mark Anzani oplister herefter 106 patenter, som TurboHercules muligvis har overtrådt. Ifølge Florian Mueller udgør to af disse patenter en del af den patent-aftale, IBM indgik for fem år side, hvor virksomheden lovede open source-udviklerne, at den ikke vil udnytte sine intellektuelle rettigheder i forhold til en række patenter.

I blogindlægget skriver Florian Mueller, at "løftebruddet er utroligt, men jeg har heller aldrig troet på, at IBM ville være ærlige i forhold til aftalen."

"Et selvpromoverende stunt"

Det har ikke været muligt for IBM at udtale sig om, hvorvidt de to patenter ikke længere er en del af aftalen. En talsmand fortæller, at virksomheden er "ved at se nærmere" på anklagen.

Folk tæt på virksomheden afviser Florian Muellers indlæg som et stunt, der skal relancere ham selv på den europæiske lobby-scene, efter det sidste år mislykkedes for ham at overtale Kommissionen til at blokere for Oracles opkøb af Sun Microsystems.

De beskylder ham desuden for at forsøge at skabe splid mellem IBM og open source-fællesskabet, ligesom de betvivler, hvorvidt Florian Mueller overhovedet er i en position, hvor han kan udtale sig på vegne af open source-udviklerne.

Florian Muellers blogindlæg kunne i sig selv tyde på, at anklagen holder vand.

"IBM's trusselsbrev vil sende chokbølger gennem open source-fællesskabet. Det, open source-forkæmperne altid har frygtet allermest er, at en af de store spillere ligesom nu vil bruge sine patenter mod et open source-projekt."

Thomas Vinje, der er grundlægger af Den Europæiske Komité for interoperable systemer (ECIS), der tæller IBM blandt sine medlemmer, siger, at "Microsoft står bag monopol-anklagen mod IBM."

Florian Mueller kan til gengæld knyttes til Microsoft, siger Thomas Vinje, eftersom han gik sammen med virksomheden om at protestere mod Oracle-Sun aftalen, som blev godkendt efter Kommissionens tilbundsgående undersøgelse, der blev afsluttet i december. I den sag arbejdede Thomas Vinje på Oracles side.

"De har lært at spille det europæiske spil," siger Thomas Vinje om Microsoft, der også selv har været udsat for monopol-sager i Europa. Microsoft har investeret store beløb i europæiske angreb på rivaler som Oracle, Google og IBM i løbet af de seneste år, fortæller han.

Oversat af Marie Dyekjær Eriksen
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Om SAP Excellence Day 2022

På SAP Excellence Day 2022 får du et kondenseret og prioriteret overblik, der gør det lettere at prioritere mellem de mange muligheder og informeret grundlag for at vælge til og fra. Du får viden om, hvilke muligheder de nye tilbud og services giver – men også om risikoen ved at vælge de nyeste løsninger fra. Samtidig får du senest opdaterede indsigt i SAPs egne planer for de kommende 2-3 år.

05. oktober 2022 | Læs mere


Sådan får du effektiv drift og udnytter de nye muligheder med Microsoft Dynamics 365

På denne konference kan du derfor få indblik i nyhederne i Microsoft Dynamics 365, erfaringer med udrulning af systemerne samt nyttig viden fra en række centrale leverandører om valgmulighederne i det omfattende system og erfaringerne ind til nu.

06. oktober 2022 | Læs mere


Cyber Security Strategy Trends 2022

Vi kan ikke komme uden om, at CISO'ens rolle bliver mere og mere markant i de fleste organisationer grundet det evigt omskftelige trusselsbillede. It-sikkerhed er forlængst blevet en forretningskritisk disciplin, hvor dele af og hele organisationer kan blive lagt ned af at enkelt angreb. Derfor ser vi nærmere på det overordnede trusselsbillede, og hvordan CISO'erne konstant skal være på vagt over for nye trusler.

11. oktober 2022 | Læs mere


CIO
Stort CIO-interview: Lemvigh-Müllers milliard-omsætning er blevet digital