OECD-rapport: KMD styrer kommunal it

It-giganten KMD har stor it-magt ude i kommunerne og sidder på et de facto-monopol, viser rapport. KMD får dog opbakning fra uventet kant.

En ny rapport fra OECD, der ser nærmere på den digitale forvaltning i kongeriget peger på, at KMD fylder alt for meget i kommunerne.

I hvert fald udtrykker en række kommunale embedsmænd i interviews lavet til rapporten, at de overlader "much of the policy-oriented and strategic decisions to KMD".

Og den konklusionen kommer sådan set ikke bag på formanden for Foreningen af kommunale it-chefer, Jørgen Kristensen.

"Det er for eksempel en kendt sag, at i modsætning til da man solgte Regnecentralen, så har man solgt data med til KMD, hvilket er uheldigt," siger han.

Jørgen Kristensen, der selv er it-chef i Egedal Kommune, påpeger, at selvom KMD i dag fylder rigtig meget i den kommunale it-verden, så har det været endnu mere markant.

"I den forstand peger rapporten på noget, som vi har vidst længe," siger han.

De facto-monopol
I rapporten konkluderer embedsmændene også, at KMD fortsat har de facto-monopol.

Men her får KMD måske lidt overraskende opbakning fra Foreningen af Open Source-leverandører.

"Det er ikke bare KMD, der skal stå for skud i
den forbindelse - det gælder de fleste større leverandører, der ikke har evnet eller forstået betydningen af åbne snitflader, og det koster på konkurrencen og effektiviteten, som OECD understreger," lyder det fra fomand Morten Kjærsgaard.

Når KMD er i OECD's søgelys, skyldes det uden tvivl, at KMD har en central position i den offentlige forvaltning, forklarer han.

Han mener dog, at KMD fortsat har stadig til gode
at vise handling i forhold til de åbne snitflader.

"Og jeg håber for alle involverede - kommuner, regioner og i høj grad også KMD selv - at vi meget snart får en klar demonstration fra KMD's side, at virksomhedens systemer kan fungere i samspil med andre leverandørers systemer," siger Morten Kjærsgaard.

Formanden oplyser, at han har en dialog med KMD om OpenOffice, og 14 kommuner følger denne dialog tæt i en erfagruppe.

"Hvis KMD kan levere integration til OpenOffice på lige fod med Microsoft Office, så er der en god chance for, at KMD kan fastholde sin stærke position på markedet, men alt
afhænger af, at der er handling bag de gode hensigter," lyder det.

"Det samme gælder i øvrigt en række andre større leverandører af ESDH-systemer. ScanJour, Fujitsu og Traen, der er stærkt repræsenteret i kommunerne, har heller ikke integration til OpenOffice."

Han mener også, at de burde være i rapporten.

"Så når de går fri i OECD's rapport, skyldes det nok , at de er under 'radar-højde', og at OECD har valgt at fokusere på de allerstørste leverandører på det kommunale marked, og her har KMD en unik position."

Formanden mener, at uanset om man sidder i KMD's kontorer i Ballerup eller i Finansministeriet på Slotsholmen, bør man lytte til rapportens anbefalinger.

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Kompetera A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
Elbek & Vejrup lander tocifrede vækstrater trods coronakrisen
It-selskabet Elbek & Vejrup kan fremvise tocifret vækst på top- og bundlinje i det nye årsregnskab, der blev lukket 30. juni. fremgangen sker på trods af coronakrisen og landets nedlukning.
Computerworld
YouSee lancerer ny streamingtjeneste i Danmark
Efter sommerferien går YouSee i luften med et nyt streamingtilbud til danskerne, der beskrives som et af verdens mest streamende folkefærd.
CIO
Torben Fabrin og Arla måtte på få dage omstille hele deres produktion da coronaen ramte
Da coronaen ramte verden måtte mejerigiganten Arla på få dage omstille sin produktion. Samtidig voksede salget massivt til supermarkeder mens institutioner og restauranter gik næsten i stå. Hør hvordan Arla kom gennem krisen ved blandt andet være klar med realtime analytics.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Mængden af skyggedata stiger voldsomt – få tips til hvordan du bekæmpe det
Moderne virksomheder er drevet af data. Men for at udnytte de data, skal de være tilgængelige for medarbejderne, kunderne og samarbejdspartnere – og det er bare de data, som it og virksomheden kender. For den eksplosive udvikling i cloud og data betyder også, at de fleste organisationer generer store mængder af ”skyggedata”, data som bliver delt, opbevaret og ofte glemt et sted i virksomhedens mange systemer. I dette whitepaper kan du derfor læse om omfanget af problemet med skyggedata i skyen samt få ideer til, hvordan du kan begrænse og beskytte det.