Artikel top billede

OECD-rapport: KMD styrer kommunal it

It-giganten KMD har stor it-magt ude i kommunerne og sidder på et de facto-monopol, viser rapport. KMD får dog opbakning fra uventet kant.

En ny rapport fra OECD, der ser nærmere på den digitale forvaltning i kongeriget peger på, at KMD fylder alt for meget i kommunerne.

I hvert fald udtrykker en række kommunale embedsmænd i interviews lavet til rapporten, at de overlader "much of the policy-oriented and strategic decisions to KMD".

Og den konklusionen kommer sådan set ikke bag på formanden for Foreningen af kommunale it-chefer, Jørgen Kristensen.

"Det er for eksempel en kendt sag, at i modsætning til da man solgte Regnecentralen, så har man solgt data med til KMD, hvilket er uheldigt," siger han.

Jørgen Kristensen, der selv er it-chef i Egedal Kommune, påpeger, at selvom KMD i dag fylder rigtig meget i den kommunale it-verden, så har det været endnu mere markant.

"I den forstand peger rapporten på noget, som vi har vidst længe," siger han.

De facto-monopol

I rapporten konkluderer embedsmændene også, at KMD fortsat har de facto-monopol.

Men her får KMD måske lidt overraskende opbakning fra Foreningen af Open Source-leverandører.

"Det er ikke bare KMD, der skal stå for skud i
den forbindelse - det gælder de fleste større leverandører, der ikke har evnet eller forstået betydningen af åbne snitflader, og det koster på konkurrencen og effektiviteten, som OECD understreger," lyder det fra fomand Morten Kjærsgaard.

Når KMD er i OECD's søgelys, skyldes det uden tvivl, at KMD har en central position i den offentlige forvaltning, forklarer han.

Han mener dog, at KMD fortsat har stadig til gode
at vise handling i forhold til de åbne snitflader.

"Og jeg håber for alle involverede - kommuner, regioner og i høj grad også KMD selv - at vi meget snart får en klar demonstration fra KMD's side, at virksomhedens systemer kan fungere i samspil med andre leverandørers systemer," siger Morten Kjærsgaard.

Formanden oplyser, at han har en dialog med KMD om OpenOffice, og 14 kommuner følger denne dialog tæt i en erfagruppe.

"Hvis KMD kan levere integration til OpenOffice på lige fod med Microsoft Office, så er der en god chance for, at KMD kan fastholde sin stærke position på markedet, men alt
afhænger af, at der er handling bag de gode hensigter," lyder det.

"Det samme gælder i øvrigt en række andre større leverandører af ESDH-systemer. ScanJour, Fujitsu og Traen, der er stærkt repræsenteret i kommunerne, har heller ikke integration til OpenOffice."

Han mener også, at de burde være i rapporten.

"Så når de går fri i OECD's rapport, skyldes det nok , at de er under 'radar-højde', og at OECD har valgt at fokusere på de allerstørste leverandører på det kommunale marked, og her har KMD en unik position."

Formanden mener, at uanset om man sidder i KMD's kontorer i Ballerup eller i Finansministeriet på Slotsholmen, bør man lytte til rapportens anbefalinger.

Rapporten om KMD

Fra rapporten:

With regard to the ICT market at the municipal level the interviewees were of the opinion that it
remains fairly closed as a result of the role that KMD played until recently.

KMD was owned by the municipalities and was the only provider of core ICT services for the local government. It was then privatised and Kombit was established to focus on ICT governance at the municipal level, and with the
specific mission to help ensure that the solutions the market develops are suited to the needs of the
municipalities.

The role of KOMBIT is to strengthen the ―buying power‖ of the municipalities in the ICT-
market, and this initiative shall be acknowledged as being a key strategic move to strengthen the
municipalities‘ awareness and decision making independence with regard to ICT in a context which is still
dominated by KMD.

Although KMD is not the only provider on the market it has de facto monopoly on some service area. Interviewees believe that this is also due to the fact that KMD still influences the definition of the solutions‘ specifications to be developed and deployed at the municipal level and of the fact that it still has control over key public data which it still gives the impression to regard as its asset as
opposed to seeing it as a public value.

In addition, there are some framework agreements with some private companies so that the market is not really open.

KMD has played a significant role in the progress of e-government implementation at the local level
in the past ensuring - or having the capability to ensure - interoperability and duplication and/or proliferation of systems according to the interviewees.

However, it has been the impression that the
municipalities to some extent did not sufficiently take ownership of their own e-government development
leaving much of the policy-oriented and strategic decisions to KMD.

Interviewees anticipated that the municipalities will probably have a stronger voice in the future but for the moment awareness and support for ICT among the political leadership is considered limited.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere