Artikel top billede

Marin Zachariasen, der er leder af Datalogisk Institut på Københavns Universitet, mener, at tiden er ved at være moden til, at it bliver obligatorisk gymnasiefag på linje med matematik og sprog.

Datalogiforsker: Nyt it-fag er uambitiøst

Et nyt it-gymnasiefag med et pænt navn er udmærket, men det bør gøres obligatorisk for alle, mener institutleder ved DIKU.

Man må tage, hvad man kan få.

Marin Zachariasen, der er leder af Datalogisk Institut på Københavns universitet, vil gerne have flere studerende på datalogiuddannelsen. Derfor er han også overvejende positiv over for Undervisningsministeriets seneste forsøg på at bremse den flugt fra it-fagene, der i øjeblikket finder sted på de gymnasiale uddannelser.

Det seneste initiativ går ud på at lade et nyt fag erstatte det gamle datalogi på landets gymnasier. Det nye fag kommer til at hedde informationsteknologi, og Undervisningsministeriet forventer, at det bliver fri for det nørdede image, som datalogi har lidt under.

Desuden bliver det muligt at tage faget på b-niveau, så det på den måde kommer til at fylde mere i uddannelsen.

"Det er positivt, at man prøver at gøre flere unge interesserede i faget - også selvom de ikke alle ender med at blive dataloger. De elever, der tager det her fag, vil i hvert fald få et indtryk af, hvad det drejer sig om," siger Martin Zachariasen.

Han mener, at det er fornuftigt at satse på bredden og tage udgangspunkt i de ting, som gymnasieelever er bekendt med på forhånd. Og hvis flere stifter bekendtskab med it-fag allerede i gymnasiet, er der også større chance for, at flere vælger at tage en it-relateret uddannelse efterfølgende.

"Vi tror, at en af årsagerne til, at mange vælger it-uddannelser fra, er, at de i bund og grund ikke ved, hvad uddannelserne indeholder. Hvis man for eksempel tager fysik og matematik, så tror jeg godt, de fleste unge ved, hvad det drejer sig om," siger han.

Ambitioner efterlyses

Selvom institutlederen altså synes, det nye fag er en god start, så mener han stadig, at der er lang vej igen, hvis vi for alvor skal være en nation af it-eksperter.

"Det, jeg kunne savne, er ambitionen om at gøre faget mere obligatorisk. For at sige det ligeud, så er mit ønske, at it bliver løftet op på samme niveau som andre grundfag. Eksempelvis matematik og sprogfag," siger han.

Det at tilbyde et fag med et nyt og spændende navn er jo ikke ensbetydende med, at flere unge rent faktisk vælger det. Det vil tiden vise, om de gør.

Ifølge Undervisningsministeriet er det dog sådan, at der i dag er forsvindende få elever fra de almene gymnasier, der af egen fri vilje skriver it på skoleskemaet. Og det er ikke godt nok, mener Martin Zachariasen.

"It er jo efterhånden blevet så vigtigt, at man ikke kan klare sig som samfundsborger, hvis man ikke har en basal viden om it. Derfor mener jeg, at det efterhånden må komme op på linje med de andre dannelsesfag," siger han.

Læs også:
Charmeoffensiv skal give unge it-blod på tanden
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Premium
Sikkerhedsekspert: Derfor har Colonial været nødt til at betale hackere ransomware på 30 millioner kroner - vil sagtens kunne ske i Danmark
Interview: Hvorfor har mægtige Colonial Pipeline valgt at betale ransomware til hackere trods anbefalinger fra myndigheder og sikkerhedsmiljøet? "Det er ikke helt sort og hvidt," siger sikkerheds-ekspert Leif Jensen fra Eset.
Computerworld
Nye informationer om det største iPhone-hack nogensinde ser dagens lys: 128 millioner brugere blev ramt
Hidtil hemmeligholdte detaljer om verdens største iPhone-hack er kommet frem under retssagen mellem Apple og Epic Games. 128 millioner brugere blev ramt, og mere end 4.000 apps blev inficeret. Se detaljerne her.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Sådan sikrer du hovednøglen til jeres data
80% af alle ransomwareangreb skyldes misbrug af privilegerede brugeradgange. Ved at begrænse og overvåge adfærden på de privilegerede konti samt kontrollere mængden af tildelte rettigheder kan du mindske skaden ved hackerangreb mod din virksomhed og i visse tilfælde helt blokere dem. Internt kan du bruge kontrollen med brugeradgange til at dokumentere, hvem der bevæger sig i hvilke systemer, og hvad der foregår derinde. Privilegeret brugerstyring har de seneste to år stået øverst på Gartners Top10-liste over it-sikkerhedsprojekter, der bør få højeste prioritet. Alligevel er teknologien kun så småt ved at finde fodfæste i Danmark. Det kan viden om åbenlyse gevinster, relativ kort implementeringstid og yderst rimeligt budget være med til at ændre på. I dette whitepaper folder vi temaet privilegeret brugerstyring ud og placerer teknologien i det væld af prioriteringer, som CISO’en hver dag skal foretage.