Marin Zachariasen, der er leder af Datalogisk Institut på Københavns Universitet, mener, at tiden er ved at være moden til, at it bliver obligatorisk gymnasiefag på linje med matematik og sprog.

Datalogiforsker: Nyt it-fag er uambitiøst

Et nyt it-gymnasiefag med et pænt navn er udmærket, men det bør gøres obligatorisk for alle, mener institutleder ved DIKU.

Man må tage, hvad man kan få.

Marin Zachariasen, der er leder af Datalogisk Institut på Københavns universitet, vil gerne have flere studerende på datalogiuddannelsen. Derfor er han også overvejende positiv over for Undervisningsministeriets seneste forsøg på at bremse den flugt fra it-fagene, der i øjeblikket finder sted på de gymnasiale uddannelser.

Det seneste initiativ går ud på at lade et nyt fag erstatte det gamle datalogi på landets gymnasier. Det nye fag kommer til at hedde informationsteknologi, og Undervisningsministeriet forventer, at det bliver fri for det nørdede image, som datalogi har lidt under.

Desuden bliver det muligt at tage faget på b-niveau, så det på den måde kommer til at fylde mere i uddannelsen.

"Det er positivt, at man prøver at gøre flere unge interesserede i faget - også selvom de ikke alle ender med at blive dataloger. De elever, der tager det her fag, vil i hvert fald få et indtryk af, hvad det drejer sig om," siger Martin Zachariasen.

Han mener, at det er fornuftigt at satse på bredden og tage udgangspunkt i de ting, som gymnasieelever er bekendt med på forhånd. Og hvis flere stifter bekendtskab med it-fag allerede i gymnasiet, er der også større chance for, at flere vælger at tage en it-relateret uddannelse efterfølgende.

"Vi tror, at en af årsagerne til, at mange vælger it-uddannelser fra, er, at de i bund og grund ikke ved, hvad uddannelserne indeholder. Hvis man for eksempel tager fysik og matematik, så tror jeg godt, de fleste unge ved, hvad det drejer sig om," siger han.

Ambitioner efterlyses
Selvom institutlederen altså synes, det nye fag er en god start, så mener han stadig, at der er lang vej igen, hvis vi for alvor skal være en nation af it-eksperter.

"Det, jeg kunne savne, er ambitionen om at gøre faget mere obligatorisk. For at sige det ligeud, så er mit ønske, at it bliver løftet op på samme niveau som andre grundfag. Eksempelvis matematik og sprogfag," siger han.

Det at tilbyde et fag med et nyt og spændende navn er jo ikke ensbetydende med, at flere unge rent faktisk vælger det. Det vil tiden vise, om de gør.

Ifølge Undervisningsministeriet er det dog sådan, at der i dag er forsvindende få elever fra de almene gymnasier, der af egen fri vilje skriver it på skoleskemaet. Og det er ikke godt nok, mener Martin Zachariasen.

"It er jo efterhånden blevet så vigtigt, at man ikke kan klare sig som samfundsborger, hvis man ikke har en basal viden om it. Derfor mener jeg, at det efterhånden må komme op på linje med de andre dannelsesfag," siger han.

Læs også:
Charmeoffensiv skal give unge it-blod på tandenYtringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Blockchain: Fremtidens betalingsløsninger

Blockchain-teknologien er på vej ind i betalingsmiljøerne og har potentialet til at sikre og effektivisere betalingsmetoderne i høj grad. Potentialet er enormt. Men hvordan kommer du i gang? Og hvordan finder du de lavthængende frugter? Det får du svar på på dette Computerworldevent

21. marts 2019 | Læs mere


Robot Process Automation (RPA) - sådan høster du gevinsterne

Fremtidens digitale vindere fokuserer på at nedbringe driftsomkostningerne radikalt gennem digitaliserede ’touchless operations’, hvor kun undtagelser behandles manuelt, og hvor automatisering og kunstig intelligens spiller sømløst sammen. Kom og hør mere om RPA og softwarerobotter - hvordan ser teknologien ud og hvordan kommer du i gang?

26. marts 2019 | Læs mere


Mød NNIT og kom med på en rejse fra Excel-drevet budgetproces til ægte corporate performance management

På dette event får du netop en introduktion til digitalisering af CPM (Corporate Performance Management) og BI (Business Intelligence), uden at du skal vinke farvel til Excel. Du vil få introduktion til software, der omfavner Excel og optimerer dine nuværende planning-, forecasting-, og konsolideringsprocesser.

27. marts 2019 | Læs mere


Premium
Midt i spionage-rygter og mediestorm: Computerworld besøger Huawei i Kina - tag med på besøg hos det måske mest omstridte tech-firma lige nu
Reportage, Shenzhen: “Exacting, rigorous, tests drive learning, all for real battles.” Computerworld er taget på besøg i det gigantiske hovedkvarter for verdens måske mest omtalte tech-selskab lige nu
Computerworld
Google slipper første version af Android 10 løs: Her er de vigtigste nyheder
Tiende version af styresystemet Android er ude i sin første betaversion: Her er de nye funktioner, som systemsoftwaren vil byde på.
CIO
Tech fra Toppen: Det har CIO Mads Madsbjerg Hansen fra FLSmidth lært af flere års global it-konsolidering
Tech fra Toppen: Flere års arbejde har betydet en reduktion i antallet af it-systemer hos FLSmidth. Men processen har ikke været uden overraskelser. Hør hvad CIO Mads Madsbjerg Hansen har lært af den omfattende og globale proces.
Job & Karriere
Efter blodrødt regnskab: Nu fyrer Atea 20 medarbejdere i Danmark
Atea fyrer nu 20 medarbejdere. Det sker som en direkte konsekvens af, at den danske forretning er under pres, oplyser selskabets direktør.
White paper
Ny undersøgelse blandt detail- og produktionsvirksomheder
En ny stor rapport viser, at 100% af de virksomheder i undersøgelsen, som ikke bruger EDI i dag, mener, at det vil være en fordel for deres forretning, hvis de benyttede EDI. Undersøgelsen er foretaget af Vanson Bourne på vegne af TrueCommerce, som er baseret på besvarelser fra 300 detail- og produktionsvirksomheder. Virksomheder inden for især detail og produktion oplever i dag et marked og en supply chain, som er i konstant udvikling. Forbrugerne stiller stadig større krav til leveringstid, priser, produktudvalg, lagertilgængelighed, m.v., og der kommer hele tiden nye købskanaler til. Det kan være en udfordring for detail- og produktionsvirksomheder at holde sig på forkant med udviklingen, både når det drejer sig om at være til stede i de rette kanaler og - ikke mindst - den teknologi, som understøtter en mere effektiv supply chain. Hent hele rapporten helt gratis her.