Marin Zachariasen, der er leder af Datalogisk Institut på Københavns Universitet, mener, at tiden er ved at være moden til, at it bliver obligatorisk gymnasiefag på linje med matematik og sprog.

Datalogiforsker: Nyt it-fag er uambitiøst

Et nyt it-gymnasiefag med et pænt navn er udmærket, men det bør gøres obligatorisk for alle, mener institutleder ved DIKU.

Man må tage, hvad man kan få.

Marin Zachariasen, der er leder af Datalogisk Institut på Københavns universitet, vil gerne have flere studerende på datalogiuddannelsen. Derfor er han også overvejende positiv over for Undervisningsministeriets seneste forsøg på at bremse den flugt fra it-fagene, der i øjeblikket finder sted på de gymnasiale uddannelser.

Det seneste initiativ går ud på at lade et nyt fag erstatte det gamle datalogi på landets gymnasier. Det nye fag kommer til at hedde informationsteknologi, og Undervisningsministeriet forventer, at det bliver fri for det nørdede image, som datalogi har lidt under.

Desuden bliver det muligt at tage faget på b-niveau, så det på den måde kommer til at fylde mere i uddannelsen.

"Det er positivt, at man prøver at gøre flere unge interesserede i faget - også selvom de ikke alle ender med at blive dataloger. De elever, der tager det her fag, vil i hvert fald få et indtryk af, hvad det drejer sig om," siger Martin Zachariasen.

Han mener, at det er fornuftigt at satse på bredden og tage udgangspunkt i de ting, som gymnasieelever er bekendt med på forhånd. Og hvis flere stifter bekendtskab med it-fag allerede i gymnasiet, er der også større chance for, at flere vælger at tage en it-relateret uddannelse efterfølgende.

"Vi tror, at en af årsagerne til, at mange vælger it-uddannelser fra, er, at de i bund og grund ikke ved, hvad uddannelserne indeholder. Hvis man for eksempel tager fysik og matematik, så tror jeg godt, de fleste unge ved, hvad det drejer sig om," siger han.

Ambitioner efterlyses
Selvom institutlederen altså synes, det nye fag er en god start, så mener han stadig, at der er lang vej igen, hvis vi for alvor skal være en nation af it-eksperter.

"Det, jeg kunne savne, er ambitionen om at gøre faget mere obligatorisk. For at sige det ligeud, så er mit ønske, at it bliver løftet op på samme niveau som andre grundfag. Eksempelvis matematik og sprogfag," siger han.

Det at tilbyde et fag med et nyt og spændende navn er jo ikke ensbetydende med, at flere unge rent faktisk vælger det. Det vil tiden vise, om de gør.

Ifølge Undervisningsministeriet er det dog sådan, at der i dag er forsvindende få elever fra de almene gymnasier, der af egen fri vilje skriver it på skoleskemaet. Og det er ikke godt nok, mener Martin Zachariasen.

"It er jo efterhånden blevet så vigtigt, at man ikke kan klare sig som samfundsborger, hvis man ikke har en basal viden om it. Derfor mener jeg, at det efterhånden må komme op på linje med de andre dannelsesfag," siger han.

Læs også:
Charmeoffensiv skal give unge it-blod på tandenYtringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TDCH A/S
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Customer engagement - sådan skaber succesfulde virksomheder en stærk kundeloyalitet

Der findes ikke mange virksomheder, der med succes er taget på rejsen mod den digitale transformation, der ikke har satset målrettet på at forstå deres kunder og udvikle forholdet til deres kunder med det mål at skabe den allerbedste kundeoplevelse. Med data kan man få en dyb forståelse for sine kunder og få indsigt i, hvordan de agerer, og hvordan de vil agere. Vi sætter fokus på nye forretningsmodeller der skaber loyale kunder.

09. juni 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Awareness og god it-sikkerhedskultur

Sikkerheds-awareness er en af de allervigtigste ting at få styr på for alle it-sikkerhedsansvarlige. For uanset hvor godt vi sikrer vores perimetre med avancerede digitale forsvarsværker, er og bliver medarbejderne et svagt led og et oplagt mål for hackerne.

10. juni 2020 | Læs mere


Digital CxO Lounge: Kom med forrest i kampen for bedre cybersikkerhed

Store danske virksomheder er blevet hacket med store tab til følge. Der kommer hele tiden nye cybertrusler til - senest har Corona-krisen vist sig at være arnested for nye måder at kompromittere borgernes og virksomhedernes it-sikkerhed på. Hvordan er vi som samfund gearet til at modstå en fjende, vi ikke kender? Og vil vi kunne modstå en cyberkrise parallelt med Corona-krisen?

16. juni 2020 | Læs mere


Premium
Staten blev advaret om store negative konsekvenser ved Netcompanys corona-app
Den corona-app, som Netcompany i øjeblikket udvikler for staten, baserede sig i første omgang på en dataindsamlingsmodel, der kunne få meget store negative konsekvenser for borgerne, lød advarslen fra en privacy-konsulent som styrelsen havde hyret.
Computerworld
Forsvarsministeren overvejer at give dansk politi lov til at blokere for websites uden dommerkendelse
Forsvarsminister Trine Bramsen (S) vil diskutere muligheden for at give politiet mulighed for at blokere for websites uden dommerkendelse.
CIO
Podcast: Pandoras CIO Peter Cabello afslører sine tre vigtigste mål for digitaliseringen
Podcast, The Digital Edge: Hør Pandoras CIO Peter Cabello Holmberg fortælle om, hvordan et af verdens største smykkefirmaer arbejder med innovation og digitalisering af et traditionel offline salg, og hvordan Pandora udnytter data til at skabe en bedre kundeoplevelse.
White paper
Når du skal designe, udvikle og implementere dokumenter i Dynamics 365
I dette whitepaper får du et overblik over de forskellige muligheder, der findes, når du skal designe, udvikle og implementere eksterne ERP-dokumenter i Dynamics 365 for Finance and Operations. I dokumentet kan du blandt andet se en sammenligning mellem Lasernet og en række andre løsninger. Bag whitepaperet står Tabellae, der over de seneste ni år har arbejdet med mere end 500 ERP-projekter og som har stor indsigt i Lasernet Output Management-systemet fra Formpipe Software.