Digitale rudekuverter til danskerne

Kommunedata stifter i samarbejde med DMdata et nyt selskab, der skal stå bag en elektronisk postkasse til borgerne. Den sikre og personlige såkaldte Eboks skal sætte strøm til rudekuverterne.

Af Claus Thorhauge, Computerworld

Det skal være slut med rudekuverter på entregulvet. Det er næsten for godt til at være sandt, men det er hensigten med en digital postkasse, som Kommunedata (KMD) har udviklet i samarbejde med DMdata.

Sådan en opfindelse må der være penge i, og det er også derfor, Danmarks to største selskaber inden for print og forsendelse, KMD og DMdata, med en halvdel hver er gået sammen om det nye selskab, der fra www.e-boks.dk tilbyder danskerne en privat postkasse på Internet.

I stedet for at sende kontoudtog ud til kunderne, kan de tilmeldte virksomheder lægge opgørelsen elektronisk ind i borgerens digitale dokumentmappe, og det har Danske Bank, Nykredit, Tele Danmark, ATP, Telia og en række kommuner allerede sagt ja tak til. Danske Bank og Mærsk Data står bag DMdata, der er Nordens største IT-driftsselskab.

Den bedste ide, jeg har set

Det er borgeren selv, der vælger at åbne sin egen postkasse hos E-boks. Og borgeren bestemmer også selv, hvem der må sende til postkassen, der også giver en megabyte plads, hvor man selv kan opbevare vigtige papirer som dåbsattester, forsikringspolicer og den slags. E-boks omfatter ikke betaling, og er primært beregnet for dokumentation af de betalinger, borgerne i forvejen betaler via PBS.

- Det er simpelthen den bedste ide, jeg har set i min tid som direktør for KMD, og det tog os heller ikke mere end ti minutter at sige "god ide - gå i gang", fortæller administrerende direktør Lars Monrad-Gylling, Kommunedata, uden at rødme.

Opfinderne selv er også glade for deres eget barn, som de undfangede kort før jul 1999. Barselsforløbet med ideudvikling, udvikling af forretningskoncept og programmering har varet godt et år.

- Det er ikke bare et produkt. Det er en infrastruktur. Fra alle til alle. Vi har tænkt det som en elektronisk udgave af fysisk postombringning, forklarer produktchef for Uddata hos KMD, Henrik Traborg.

Han bliver afbrudt af en ivrig Flemming Hansen, der som produktdirektør for sikkerhed havde gået med den samme ide, inden de to fik koordineret tankerne til en konkret ide.

- Det er nemmere at få folk til at acceptere det, fordi det er til at forstå. Der er ikke noget hokus-pokus, siger Flemming Hansen. Han garanterer, at sikkerheden bag systemet er i orden. Foruden KMDs fælles pinkode sikres overførslen til den digitale dokumentmappe af server-certifikater.

Evig digital opbevaring

- Og så lover vi at opbevare borgernes private papirer i hele deres levetid, siger Flemming Hansen.

Danmarks 2,4 millioner husstande modtager i gennemsnit 230 rudekuverter om året, og beregninger viser, at der kan spares 80 procent af den udgift på to milliarder kroner ved at erstatte fysisk post med digital post.

- Det er et helt nyt produkt i et helt nyt marked, så vi skal skabe både udbud og efterspørgsel, siger Lars Monrad-Gylling. Han peger på, at E-boks er et eksempel på, at KMD satser på Internet - og på at skabe partnerskaber.

Da Computerworld påpeger, at E-boks har visse ligheder med KMDs islandske konkurrent Form.is, der netop bygger på borgernes egen konto som mægler og koordinator mellem borger og forvaltning, bliver der stille et øjeblik.

- Det er ikke en defensiv løsning på borgerservice. E-boks understøtter KMDs øvrige net-satsninger. Og i samarbejde med DMdata har vi også fat i det private erhvervsliv, siger Lars Monrad-Gylling.

E-boks firmaet får til huse hos DMdata i Brøndby, men KMDs mainframe-computer er vært for E-boks.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital kundeservice: Kom godt i gang med chatbots

Der er store gevinster at hente med chatbots, som kan håndtere en stor del af kommunikationen med brugere - både de eksterne som kunder og de interne som medarbejdere.Og lige rundt om hjørnet venter næste generation, nemlig de stemme-baserede chatbots, som står på skuldrene af de stemmestyrede home-devices som Amazons Alexa og Google Home.

07. december 2021 | Læs mere


Can AI bring value to your business?

You will learn how AI has been successfully used to enhance an existing business where artificial intelligence is deployed to work complementary to natural intelligence in a complex data process. And you will be presented with a business case where AI provides the possibilities of creating a completely new business platform, that would not otherwise have been possible.

08. december 2021 | Læs mere


Sådan styrker du din forsyningskæde gennem digitalisering

I dette webinar bygger CGI's eksperter bro mellem de overordnede, strategiske aspekter af den digitale værdikæde og mere konkret de nye muligheder, Intelligent Order Management til Microsoft Dynamics 365 FO byder på.

09. december 2021 | Læs mere