Boganmeldelse: Helvegs visioner

Informationsteknologi er ikke politiske enkeltsager, men en massiv udfordring til politikerne. Den radikale IT-ordfører Morten Helveg Petersens nye bog er et kærkomment bud på en samlet IT-tanke.

Af Claus Thorhauge, Computerworld

Mens internet og e-mail har revolutioneret samfundet de sidste fem-seks år, har politikerne på Christiansborg kigget måbende på - og lagt sig i halen på udfordringerne.

I mange år stod Lone Dybkjær som forfatter til Infosamfundet år 2000 og Det digitale Danmark alene med at bære politikernes visioner for informationsteknologi. Men nu har også hendes partifælle, den radikale IT-ordfører Morten Helveg Petersen, fattet pointen.

"Det ville være absurd, om den revolution, som IT medfører inden for alle andre samfundsområder, ikke også påvirkede den måde, vi laver politik på ... den største trussel mod os er manglen på politisk fokus, ambitioner og visioner? (citater fra bogen).

Det er dejligt at læse en bog fra en politiker, der har forstået, at informationsteknologi ikke bare handler om at begrænse en vildtvoksende branche med lovindgreb, frygt for overvågning og befolkningens opdeling i et A- og B-hold. Med blandt andre Marx som reference giver han i sin nye bog, Enter, fuld valuta for undertitlen: Et personligt bud på Danmarks IT-fremtid.

For Helveg hører IT ikke bare til i et lille ministerium, men bør i lighed med EU gennemsyre alt politisk arbejde. Hans bog gennemgår derfor systematisk uddannelse, sundhed, erhverv, kultur og ikke bare internet og pc?er, men også nanoteknologi (småbitte chips der kan diagnosticere sygdomme) og genteknologi får en plads.

Analyse frem for politik

I lange passager er bogen samfundsforskerens trivielle og systematiske gennemgang af samfundsudviklingen - uden at tilføje stoffet nye vinkler og nye perspektiver. Men cand.polit.ens skoleridt gennem informationsteknologiens konsekvenser og perspektiver er alligevel nyttigt, fordi Morten Helveg Petersen formår at kombinere iagttagelserne med politikerens konkrete bud på forandring.

Kapitlerne afsluttes med en liste over konkrete forslag.

Blandt andet foreslår Helveg at sælge TV2 Internet og bruge pengene til at digitalisere danske kulturskatte, fjerne licenspengene fra DR og TV 2 og bruge dem til kultur og uddannelsesprogrammer i stedet - uanset kanal og producent, computer til samtlige lærere med krav om efteruddannelse i fritiden, bredbånd til alle (og krav om fiberkabler i nye huse), give opgaven om en fælles digital signatur i udbud, virtuel generalforsamling på internet, internet skal hjælpe u-lande, lempelser af konkursloven og hurtig afskrivning af computere mod at de afleveres til skoler.

Undladelsessynd

Flere steder erkender Helveg blankt, at den danske model med decentral administration i talrige amter og kommuner er at opfinde den dybe tallerken mange gange - og for eksempel en direkte hindring for en effektiv landsdækkende elektronisk patientjournal. Og selv om han understreger vigtigheden af organisatoriske forandringer, svigter modet ham til sidst, så han undlader at opfordre til forenklinger og sammenlægninger, og ender i stedet med vage henstillinger om samarbejde mellem kommunerne og amterne.

Det er ikke altid, at de politiske bud på en ny kurs er klare og velgennemtænkte, og sine steder skinner det tydeligt igennem, at den radikale IT-ordfører nærmest er kritikløst begejstret for udviklingen i USA. Alligevel er Enter et kærkomment bud på en IT-politisk dagsorden, der ikke handler om enkeltsager og en invitation til at tænke i politiske visioner.

Gid Morten Helveg Petersens kolleger på Christiansborg - uanset partifarve - læser med. Bliver lidt klogere på baggrunden, og kommer med deres bud på fremtidens IT-samfund.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere