NMT-mobilnettet lukker i dag

Det er et lille stykke danmarkshistorie, der i dag forsvinder, når TDC efter 20 års tro tjeneste lidt før klokken 12 lukker og slukker for det danske NMT-net, som var det første automatiske mobilsystem i verden.

Præcis i samme sekund, som denne artikel bliver offentliggjort, er det sket. Det første mobilnet i Danmark, NMT, som samtidig var det første automatiske mobilsystem i verden, bliver lukket ned, og TDC's licenser givet tilbage til Telestyrelsen.

TDC har for at markere begivenheden sendt en bus med de medarbejdere, der har beskæftiget sig med NMT, til Kolding, hvor centralen ligger. Her vil TDC Mobils netdirektør Per Ole Heltov holde en tale og kort før klokken 12 trykke på knappen, der endeligt lukker nettet ned.

Da man satte NMT-nettet op, var det Tele Danmark Mobils store ambition, at man en dag kunne få 100.000 kunder. I dag har TDC mobil næsten to millioner kunder.

- Det har været 20 spændende år, og der var ikke nogen, der selv i deres vildeste fantasi kunne have forestillet sig, at det ville komme så vidt, siger Jørgen Weber, der er direktør TDC Mobil.

Nordisk mobilstandard
NMT-nettet er en nordisk udviklet mobilstandard, der har eksisteret siden årsskiftet 1981-82. Nettet dækkede dengang Danmark, Finland, Norge og Sverige. Målet var, at NMT-systemet både i brugen og funktionen skulle minde om det almindelige telefonsystem.

NMT var det første automatiske mobilsystem i verden. Det betød, at man kunne taste et nummer i stedet for at ringe op og bede om at blive stillet videre, ligesom det også gav mulighed for roaming mellem flere lande.

- Selvom man lukker det i dag, så har NMT-nettet åbnet døren for alt det, vi kender i dag. Det er alle mobiltelefoners moder. Det er vemodigt, men dybest set er det jo bare den udvikling, der er, siger Jørgen Weber.

Stadigt aktive brugere
Selvom TDC allerede for et år siden sendte breve ud til de da 40.000 NMT-kunder om, at nettet ville blive lukket, har der lige op til dette sekund været aktive brugere.

TDC tilbød sidste år de da 40.000 kunder at skifte til GSM-nettet, og det tilbud tog 26.000 kunder imod. Alligevel har der indtil nu været 6.000-7.000 kunder, som støt har brugt NMT-nettet.

Typisk har det ikke været store kunder, men folk, der har haft en gammel mobiltelefon i sommerhuset, og fiskere, som kunne drage nytte af NMT-nettets længere rækkevidde.

NMT-frekvenserne er nu overdraget til Telestyrelsen, der igennem en høring vil undersøge mulighederne for at bruge dem til digitale landmobile radiotjenester.

Relaterede links
Post og Tele Museum: Ericsson NMT bærbar mobiltelefon fra 1982
Telestyrelsens høring vedrørende interessen for etablering af nye digitale landmobile radiotjenesterYtringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett Packard Enterprise ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Internet of Things er klar til næste fase: Forretning, teknologi og sikkerhed

Der er blevet talt og skrevet meget om Internet of Things i de senere år. Internet of Things bevæger sig nu ind i en ny fase, hvor løsningerne og anvendelsesmulighederne stiger hastigt i antal samtidig med, at det egentlige potentiale er klar til at blive indfriet. Vi sætter fokus på forretningsmulighederne og på hvordan I kan komme igang samt på udfordringer med sikkerhed, privacy og it-drift.

23. oktober 2018 | Læs mere


Dropbox Partner Forum 2018

Det er en fornøjelse at præsentere en ny stor forretningsmulighed med Dropbox Business. På partnerdag får I indsigt i både kommercielle og tekniske aspekter ved at sælge Dropbox Business. Arrangementet henvender sig til både eksisterende Dropbox-forhandlere i Danmark og til jer, der leder efter nye forretningsmuligheder, og som overvejer at blive Dropbox-forhandler.

23. oktober 2018 | Læs mere


Fremtidens It service management: Optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

24. oktober 2018 | Læs mere


Premium
Staten beordrede kommunerne til at stoppe med at sende personfølsomme data ud i landet i juni: Siden er 11 nye kommuner begyndt at sende data til Holland
I slutningen af juni blev KL beordret af staten til at stoppe danske kommuners tilslutning til it-systemer, der fører data på beskæftigelsesområdet ud af landet. Det er ikke sket. Til gengæld har yderligere 11 kommuner tilsluttet sig KMD Momentum siden.
Computerworld
Windows 10's katastrofe-update: Derfor begyndte den pludseligt at slette brugernes filer
Den seneste Windows 10 opdatering kunne i værste fald slette vigtige filer. Microsoft sætter tal på hvor mange der er berørt af den katastrofale fejl.
CIO
Forleden reparerede en mekaniker min bil: Det kostede 4.200 kroner, som min hjerne snød mig til at betale med et smil
De rationelle it-beslutninger du træffer er måske en illusion. Det lærte jeg da min bil gik i stykker og min hjerne snød mig til at tro, at alt var fint. Til gengæld fandt jeg tre fælder dine it-beslutninger kan falde i.
Job & Karriere
Her er syv job-annoncer der overrasker med helt usædvanlige overskrifter
Der er mange ledige it-job i øjeblikket. It-jobbank har her fundet syv spændende stillinger, der har det til fælles, at annoncen har en utraditionel overskrift.
White paper
Kom godt fra start med Microsoft Teams
Teams er den nye samarbejdshub i Office 365, som kan facilitere og understøtte samarbejdet i organisationen. Men hvordan får I optimal udnyttelse af Microsoft Teams? Det hele afhænger af en vellykket organisatorisk implementering og forankring. Vi hjælper dig i dette whitepaper godt fra start og giver dig 6 vigtige overvejelser, som I bør afklare inden I går i gang.