NMT-mobilnettet lukker i dag

Det er et lille stykke danmarkshistorie, der i dag forsvinder, når TDC efter 20 års tro tjeneste lidt før klokken 12 lukker og slukker for det danske NMT-net, som var det første automatiske mobilsystem i verden.

Præcis i samme sekund, som denne artikel bliver offentliggjort, er det sket. Det første mobilnet i Danmark, NMT, som samtidig var det første automatiske mobilsystem i verden, bliver lukket ned, og TDC's licenser givet tilbage til Telestyrelsen.

TDC har for at markere begivenheden sendt en bus med de medarbejdere, der har beskæftiget sig med NMT, til Kolding, hvor centralen ligger. Her vil TDC Mobils netdirektør Per Ole Heltov holde en tale og kort før klokken 12 trykke på knappen, der endeligt lukker nettet ned.

Da man satte NMT-nettet op, var det Tele Danmark Mobils store ambition, at man en dag kunne få 100.000 kunder. I dag har TDC mobil næsten to millioner kunder.

- Det har været 20 spændende år, og der var ikke nogen, der selv i deres vildeste fantasi kunne have forestillet sig, at det ville komme så vidt, siger Jørgen Weber, der er direktør TDC Mobil.

Nordisk mobilstandard
NMT-nettet er en nordisk udviklet mobilstandard, der har eksisteret siden årsskiftet 1981-82. Nettet dækkede dengang Danmark, Finland, Norge og Sverige. Målet var, at NMT-systemet både i brugen og funktionen skulle minde om det almindelige telefonsystem.

NMT var det første automatiske mobilsystem i verden. Det betød, at man kunne taste et nummer i stedet for at ringe op og bede om at blive stillet videre, ligesom det også gav mulighed for roaming mellem flere lande.

- Selvom man lukker det i dag, så har NMT-nettet åbnet døren for alt det, vi kender i dag. Det er alle mobiltelefoners moder. Det er vemodigt, men dybest set er det jo bare den udvikling, der er, siger Jørgen Weber.

Stadigt aktive brugere
Selvom TDC allerede for et år siden sendte breve ud til de da 40.000 NMT-kunder om, at nettet ville blive lukket, har der lige op til dette sekund været aktive brugere.

TDC tilbød sidste år de da 40.000 kunder at skifte til GSM-nettet, og det tilbud tog 26.000 kunder imod. Alligevel har der indtil nu været 6.000-7.000 kunder, som støt har brugt NMT-nettet.

Typisk har det ikke været store kunder, men folk, der har haft en gammel mobiltelefon i sommerhuset, og fiskere, som kunne drage nytte af NMT-nettets længere rækkevidde.

NMT-frekvenserne er nu overdraget til Telestyrelsen, der igennem en høring vil undersøge mulighederne for at bruge dem til digitale landmobile radiotjenester.

Relaterede links
Post og Tele Museum: Ericsson NMT bærbar mobiltelefon fra 1982
Telestyrelsens høring vedrørende interessen for etablering af nye digitale landmobile radiotjenesterYtringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Robot Process Automation (RPA) - sådan høster du gevinsterne

Fremtidens digitale vindere fokuserer på at nedbringe driftsomkostningerne radikalt gennem digitaliserede ’touchless operations’, hvor kun undtagelser behandles manuelt, og hvor automatisering og kunstig intelligens spiller sømløst sammen. Kom og hør mere om RPA og softwarerobotter - hvordan ser teknologien ud og hvordan kommer du i gang?

26. marts 2019 | Læs mere


Mød NNIT og kom med på en rejse fra Excel-drevet budgetproces til ægte corporate performance management

På dette event får du netop en introduktion til digitalisering af CPM (Corporate Performance Management) og BI (Business Intelligence), uden at du skal vinke farvel til Excel. Du vil få introduktion til software, der omfavner Excel og optimerer dine nuværende planning-, forecasting-, og konsolideringsprocesser.

27. marts 2019 | Læs mere


Optimer din forretning med Microsofts splinternye Dynamics 365 Business Central

Microsofts nye generation af intelligente forretningsapplikationer indeholder med blandt andet Microsoft Dynamics 365 Business Central enorme muligheder for at høste værdi af virksomhedens komplekse it-miljø ved øget indsigt, optimering af processer og drift og automatisering. Kom og hør hvordan du høster størst værdi med Microsoft nye, sammenhængende administrations-system ved at optimerer virksomheden mange steder.

28. marts 2019 | Læs mere

Flere dybdegående Computerworld artikler

Morgen-briefing: Apples Tim Cook bønfalder kineserne: Hold jeres økonomi åben / Toke Kruse sælger selskab bag amerikansk udgave af Billy / Landsholdsspilleren Nicolai Jørgensen investerer i gamer-firma / Fængslet Huawei-chef var vild med Apple-produkter

Tim Cook bønfalder kineserne: Hold jeres økonomi åben. Toke Kruse sælger selskab bag amerikansk udgave af Billy. Landsholdsspilleren Nicolai Jørgensen investerer i gamer-firma. Tidligere Superliga-profil har succes med at sælge trådløse hovedtelefoner. Fængslet Huawei-chef var vild med Apple-produkter og så har HP udnævnt Edgemo til årets danske partner.

Ugen i tech: Stort læk - så kraftige bliver Intels grafikkort i efteråret / Ny dansk operatør er klar med eSIM / Apple på vej med smart trådløs funktion
2 Spiltest: The Division 2 lever op til de høje forventninger
Er dit nye job inden for it-support? Find dit nye job her blandt 10 udvalgte annoncer fra it-jobbank
Svindel med din telefon: Her er de kriminelles nyeste metoder, som du skal holde øje med
Morgen-briefing: Mellem 200 og 600 millioner Facebook-passwords opbevaret uden kryptering / Vestager ikke kandidat til en kommende EU-toppost / Porsches el-bil på hemmeligt besøg i Købenavn fanget på foto
1 Vestager bekræfter: Er i spil til EU-topposter
2 Morgen-briefing: Englænderne skal finde porno-passet frem / Regeringen, KL og Danske Regioner etablerer digitaliseringspagt / Er din printer gammel og dyr? / Volvos nye nøgle sænker teenageknægtens fart


Premium
Partnerskaber med verdens it-giganter er 'helt afgørende' for Ateas fremtid - men Apple mangler efter fyring af selskabet: "Apple har set mere firkantet på selskabets regler"
Interview: Atea har formået at fastholde selskabets partnerskaber med ni af verdens største it-virksomheder trods selskabets bestikkelsesdom, men blev fyret af Apple. "Apple har set mere firkantet på selskabets regler og vurderet, at når der har været tale om bestikkelse, så vil man ikke associeres direkte med vores selskab," lyder det fra topchef Morten Felding.
Computerworld
Her er Kinas næste stjernemobil: Huawei P30
Seneste lækkede detaljer om Huaweis næste toptelefon, Huawei P30, lader ikke meget tilbage til fantasien.
CIO
Tech fra Toppen: Det har CIO Mads Madsbjerg Hansen fra FLSmidth lært af flere års global it-konsolidering
Tech fra Toppen: Flere års arbejde har betydet en reduktion i antallet af it-systemer hos FLSmidth. Men processen har ikke været uden overraskelser. Hør hvad CIO Mads Madsbjerg Hansen har lært af den omfattende og globale proces.
Job & Karriere
Efter blodrødt regnskab: Nu fyrer Atea 20 medarbejdere i Danmark
Atea fyrer nu 20 medarbejdere. Det sker som en direkte konsekvens af, at den danske forretning er under pres, oplyser selskabets direktør.
White paper
Ny undersøgelse blandt detail- og produktionsvirksomheder
En ny stor rapport viser, at 100% af de virksomheder i undersøgelsen, som ikke bruger EDI i dag, mener, at det vil være en fordel for deres forretning, hvis de benyttede EDI. Undersøgelsen er foretaget af Vanson Bourne på vegne af TrueCommerce, som er baseret på besvarelser fra 300 detail- og produktionsvirksomheder. Virksomheder inden for især detail og produktion oplever i dag et marked og en supply chain, som er i konstant udvikling. Forbrugerne stiller stadig større krav til leveringstid, priser, produktudvalg, lagertilgængelighed, m.v., og der kommer hele tiden nye købskanaler til. Det kan være en udfordring for detail- og produktionsvirksomheder at holde sig på forkant med udviklingen, både når det drejer sig om at være til stede i de rette kanaler og - ikke mindst - den teknologi, som understøtter en mere effektiv supply chain. Hent hele rapporten helt gratis her.