NMT-mobilnettet lukker i dag

Det er et lille stykke danmarkshistorie, der i dag forsvinder, når TDC efter 20 års tro tjeneste lidt før klokken 12 lukker og slukker for det danske NMT-net, som var det første automatiske mobilsystem i verden.

Præcis i samme sekund, som denne artikel bliver offentliggjort, er det sket. Det første mobilnet i Danmark, NMT, som samtidig var det første automatiske mobilsystem i verden, bliver lukket ned, og TDC's licenser givet tilbage til Telestyrelsen.

TDC har for at markere begivenheden sendt en bus med de medarbejdere, der har beskæftiget sig med NMT, til Kolding, hvor centralen ligger. Her vil TDC Mobils netdirektør Per Ole Heltov holde en tale og kort før klokken 12 trykke på knappen, der endeligt lukker nettet ned.

Da man satte NMT-nettet op, var det Tele Danmark Mobils store ambition, at man en dag kunne få 100.000 kunder. I dag har TDC mobil næsten to millioner kunder.

- Det har været 20 spændende år, og der var ikke nogen, der selv i deres vildeste fantasi kunne have forestillet sig, at det ville komme så vidt, siger Jørgen Weber, der er direktør TDC Mobil.

Nordisk mobilstandard

NMT-nettet er en nordisk udviklet mobilstandard, der har eksisteret siden årsskiftet 1981-82. Nettet dækkede dengang Danmark, Finland, Norge og Sverige. Målet var, at NMT-systemet både i brugen og funktionen skulle minde om det almindelige telefonsystem.

NMT var det første automatiske mobilsystem i verden. Det betød, at man kunne taste et nummer i stedet for at ringe op og bede om at blive stillet videre, ligesom det også gav mulighed for roaming mellem flere lande.

- Selvom man lukker det i dag, så har NMT-nettet åbnet døren for alt det, vi kender i dag. Det er alle mobiltelefoners moder. Det er vemodigt, men dybest set er det jo bare den udvikling, der er, siger Jørgen Weber.

Stadigt aktive brugere

Selvom TDC allerede for et år siden sendte breve ud til de da 40.000 NMT-kunder om, at nettet ville blive lukket, har der lige op til dette sekund været aktive brugere.

TDC tilbød sidste år de da 40.000 kunder at skifte til GSM-nettet, og det tilbud tog 26.000 kunder imod. Alligevel har der indtil nu været 6.000-7.000 kunder, som støt har brugt NMT-nettet.

Typisk har det ikke været store kunder, men folk, der har haft en gammel mobiltelefon i sommerhuset, og fiskere, som kunne drage nytte af NMT-nettets længere rækkevidde.

NMT-frekvenserne er nu overdraget til Telestyrelsen, der igennem en høring vil undersøge mulighederne for at bruge dem til digitale landmobile radiotjenester.

Relaterede links

Post og Tele Museum: Ericsson NMT bærbar mobiltelefon fra 1982
Telestyrelsens høring vedrørende interessen for etablering af nye digitale landmobile radiotjenester
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Den danske it-komet Dixa får hidtil største kapitalindsprøjtning på 660 millioner: "Det er en stor investering, men det er der også en god grund til"
Det unge it-selskab Dixa har hentet over en halv milliard kroner i finansiering. Pengene skal nu bruges på ekspansion i USA og Europa og på endnu flere ingeniører. Derudover er kanonen ladt, hvis der skulle komme opkøb i sigte. Se direktørens plan for selskabet her.
Computerworld
Gigantisk kollektivt nedbrud rammer flere internationale hjemmesider
Igen var flere internationale hjemmesider ude af drift. En fejl ramte over 50 af de største internationale websites tordag aften. Se alle detaljer on nedbruddet her.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Så ofte rammer din sikkerhedsleverandør plet – eller helt ved siden af
Denne uafhængige evaluering fra MITRE ATT&CK giver et billede af styrker og svagheder hos førende udbydere af cybersikkerhedsydelser. Rapporten vurderer bl.a. reaktion og træfsikkerhed på simulerede angreb og af, hvor hurtigt der slås alarm.