TOPNYHED:Her er Danmarks bedste it-virksomhed: Nordjyder vinder Computerworlds Top 100 på flintrende godt købmandsskab

Annonceindlæg fra SAS Institute

Josefin Rosén leder SAS Institutes AI & Analytics praksis i Norden. Foto: Susanne Kronholm

AI-eksperter: Husk ansvarligheden, når den kunstige intelligens buldrer frem.

Kunstig intelligens, også kaldet AI, er på hastig fremmarch i både virksomheder og det offentlige.

AF FREDRIK MALTE PETERSEN BØRSEN CREATIVE

Det er med til at afbøde manglen på arbejdskraft og sikre at flere beslutninger kan tages bedre og hurtigere. Men etik og transparens omkring teknologien er alfa og omega, hvis vi som borgere og kunder skal føle os trygge ved udviklingen. Det påpeger to eksperter i AI og data-etik hos SAS Institute, som snart gæster København.

AI er i stigende grad en integreret del af beslutningsprocesser på tværs af erhvervslivets brancher og i den offentlige sektor. Indsat i de rigtige processer kan kunstig intelligens fremme både produktivitet, innovation og kundetilfredshed. 

En af de virksomheder, som hjælper organisationer med at operationalisere AI, er SAS Institute, som var med til at lægge grunden for moderne dataanalyse for næsten 50 år siden og i dag er førende inden for kunstig intelligens på tværs af en række brancher.

AI sikrer konkurrencefordele – men kunder og borgere skal kunne følge med og føle sig trygge, siger Josefin Rosén. Foto: Susanne Kronholm.

Kunstig intelligens er nået ind i virksomhedens kerne

SAS’ kunder har allerede eksperimenteret flittigt med kunstig intelligens, og teknologien har ifølge Josefin Rosén udviklet sig markant i de seneste år.

”Mange af vores kunder arbejder aktivt på at integrere kunstig intelligens i virksomhedens kernefunktioner. Det er blevet tydeligt, at alt, hvad AI kan understøtte og hjælpe med, fører direkte til konkurrencefordele – og det modsatte, hvis man ikke kaster sig ud i det,” udtaler Josefin Rosén, der er nordisk leder for AI & Analytics hos SAS Institute.

SAS Institute samarbejder eksempelvis med hospitaler og forskere, der bruger kunstig intelligens i form af computer vision og prædikative analyser for bedre at identificere og beslutte, hvilke kræftpatienter der er kandidater til en bestemt type operation.

En række banker anvender SAS-løsninger til at bekæmpe svindel og hvidvask, mens bilproducenter har løsninger baseret på sensordata, der sikrer vedligeholdelse inden reservedele er slidt op.    

Ingen udvikling uden ansvarlighed

Men i takt med at kunstig intelligens indsættes i flere processer, stiger betydningen for det enkelte menneske, ikke mindst når det gælder følsomme områder som sundhed og økonomi.

”Udviklingen går lynhurtigt, men det er utrolig vigtigt, at teknologien er ’forklar-bar’. Etik og gennemsigtighed skal være tydelig i både teknologi og applikationer,” siger Josefin Rosén.

Hun bakkes op af sin amerikanske kollega Reggie Townsend, som leder SAS’ Data Ethics Practice. Han står lige som Josefin Rosén på scenen, når SAS d. 6. oktober inviterer til executive eventen SAS Innovate i København.

”Ansvarlig innovation betyder, at når vi stiller spørgsmålet: Kan vi? Så stiller vi samtidig spørgsmålet: Bør vi? Vi har ’a duty to care’ - et ansvar for omsorg,” siger Reggie Townsend.

Han er medlem af the National Artificial Intelligence Advisory Committe, som rådgiver den amerikanske præsident og det såkaldte National AI Initiative Office.

Som leder af Data Ethics Practice i SAS har han fokus på hvordan man sikrer, at AI-drevne løsninger ikke utilsigtet kommer til at diskriminere visse befolkningsgrupper, eksempelvis baseret på køn, etnicitet eller økonomisk formåen.

”Vi har et særligt fokus på udsatte befolkningsgrupper i verden. Vi tror på, at hvis vi kan beskytte de mest udsatte, så vil alle andre også være OK,” pointerer han.

 

Ansvarlig AI kræver, at man både stiller spørgsmålet: Kan vi – og bør vi?, siger Reggie Townsend, leder af SAS Data Ethics Practice og medlem af et rådgivningsudvalg for den amerikanske præsident. Foto: SAS Institute.

 

Lovgivning på vej fra EU

Samtidig er det første juridiske rammeværk for kunstig intelligens ved at blive udarbejdet af EU. Josefin Rosén ser dette som stort skridt i den rigtige retning.

Det første juridiske rammeværk for kunstig intelligens er på vej fra EU. Ifølge Josefin Rosén er det en milepæl og et stort skridt på vejen mod en fremtid med ”Responsible AI”. Foto: Susanne Kronholm.

”Hvis folk stoler på AI, vil de være mere tilbøjelige til at bruge det, og det vil hjælpe med AI-adoption og øge chancerne for, at AI-drevet innovation bliver en realitet på en bred front i samfundet og i erhvervslivet over de næste år,” siger Josefin Rosén.

Læs mere om SAS’ AI-løsninger på sas.com/dk/ai

 

Om SAS Institute: SAS Institute leverer avancerede softwareløsninger, som gør data til en motor for øget indsigt, innovation og beslutningskraft. SAS Institutes eksperter inden for AI skaber løsninger sammen med kunder over hele kloden, i en lang række industrier og offentlige organisationer.

 

 

CIO
Stort CIO-interview: Lemvigh-Müllers milliard-omsætning er blevet digital