Annonceindlæg fra Infor

Innovative teknologier giver ny næring til fødevareindustrien

De seneste år har efterladt fødevareindustrien med mavepine pga. stigende producent- og importpriser, stigende energipriser og manglende arbejdskraft.

Af Ole Rasmussen, Global Senior Vice President, Product Management, Infor

De seneste år har efterladt fødevareindustrien med mavepine pga. stigende producent- og importpriser, stigende energipriser, manglende arbejdskraft, klimakriser og globale konflikter. Det konstaterer DI’s rapport STATE OF FOOD 2023. Det er især prisstigninger og ændrede forbrugsvaner mod mere discount, der har skabt nedadgående kurver. Samtidig stiger forbrugernes forventninger, for kunderne vil have flere bæredygtige fødevarer og større gennemsigtighed i forhold til indhold, oprindelse og produktion.

Fødevareindustrien bidrager væsentligt til Danmarks BNP og udgør ifølge Landbrug & Fødevarer ca. 21 pct. af landets samlede eksportværdi. Det er meget! Hvis fødevarevirksomheder skal kunne håndtere det øgede pres udefra, skal der optimeres indefra. Der er behov for at styrke både produktion og forretningsdrift, udnytte data bedre, og øge sporbarhed og gennemsigtighed fra jord til bord.  

 

Fødevareindustriens største behov

Hvad er særligt ved fødevareindustrien, og hvor bør industrien have sit fokus?

Alting skal gå hurtigere. Lige fra produktion til supply chain management, markedsføring og salg. Derfor skal alle processer fra jord til bord optimeres. Det kræver flere digitale processer, som afføder hurtigere beslutningsprocesser. Repetitive arbejdsopgaver kan med fordel automatiseres, både i produktionen og i administrationen. Derudover skal man nemt kunne analysere enorme datamængder for at få et lynhurtigt billede af arbejdsflowet og supply chain.

Dernæst har industrien behov for at udnytte data bedre for at være på forkant. Fødevareindustrien har behov for at få mere tilbundsgående viden i alle processer og være på forkant. Det gælder for alle processer - lige fra hvordan man kan forbedre udbyttet af produktionen til hvordan man kan give kunderne endnu bedre produktanbefalinger.

Endelig har industrien behov for at øge sporbarhed og transparens. Forbrugerne vil vide, hvor råvarer kommer fra, hvad et produkt indeholder, og hvor bæredygtigt et produkt er. Jo bedre man som virksomhed kan klæde forbrugerne på, desto mere tryghed skaber det i købssituationen.

 

De tre transformerende teknologier

Fødevareindustrien har behov for et digitalt vitaminboost, som kan give ekstra næring til bundlinjen i årene, der kommer. Her kommer tre transformerende teknologier ind i billedet: Kunstig intelligens (Artificial Intelligence/Machine Learning), automatisering (Robotic Process Automation) og blockchain.

Industrien har behov for AI & ML, som kan analysere enorme mængder historiske data og realtidsdata, give lynhurtig indsigt og optimere beslutningsprocesser gevaldigt. AI & ML kan bidrage til at forudse og forebygge potentielle problemer i produktionsprocessen eller i forsyningskæden. Det kan være alt fra at forudsige produktionsudbyttet og produktkvalitet til at minimere spild og forudsige maskinsvigt. AI & ML kan anvendes hele vejen gennem supply chain og helt ude ved kunderne. Baseret på kundernes tidligere køb, præferencer og interaktioner i realtid er det nemt at tegne et mønster over den enkelte forbrugers adfærd og give personlige anbefalinger.

En global leverandør af gede- og økologisk koost bruger fx machine learning til at kunne forudsige ostekvaliteten og maksimere udbyttet med det samme. Tidligere kunne virksomheden kun manuelt analysere mælkeydelsen på ugentlig basis. For hver 1% stigning i udbyttet forventer virksomheden at spare ca. 500.000 EUR.

Med RPA kan fødevareindustrien automatisere processer og opnå helt nye niveauer for effektivitet og bæredygtighed. RPA anvendes oftest til at løse repetitive opgaver som dataindtastning, dokumenthåndtering og indsamling af kritisk information. Opgaver som disse er ofte fejlbehæftede, når de skal løses manuelt, og det fører til ekstra omkostninger og spildtid. RPA kan løse disse opgaver med uovertruffen præcision og hastighed.

I fødevareindustrien anvendes RPA særligt til at automatisere behandling af fakturaer og betalinger. RPA kan automatisere generering, distribution og behandling af fakturaer, ligesom godkendelse og registrering af betalinger også kan automatiseres. Samlet set øger det nøjagtigheden og mindsker den tid, man bruger på hver enkelt faktureringsopgave. 

Blockchain spiller en væsentlig rolle i forhold til sporbarhed og gennemsigtighed i fødevareindustrien, fordi det er umuligt at ændre eller forfalske data i en blockchain. En blockchain kan bruges til at følge en fødevares rejse fra producent til forbruger, så man kan se, hvor den kommer fra og sikre dens kvalitet. En forbruger kan scanne en QR-kode på et produkt og få adgang til oplysninger, der er gemt i en blockchain, f.eks. hvor ingredienserne stammer fra, hvordan produktet er blevet forarbejdet, og hvordan det er blevet transporteret.

En global lakseopdrætter anvender QR-kode på fiskepakken, så kunder kan se, hvor fisken stammer fra og få direkte adgang til spændende opskrifter med laks. Uanset hvor mange led i forsyningskæden fisken skal igennem, inden den lander hos forbrugerne, er der dokumentation hele vejen og direkte adgang til uforfalskede data.

 

Tjek platform og metode

Det kan virke overvældende at skulle forholde sig til tre teknologier på én gang. Men det smarte ved disse teknologier er, at de er cloudbaserede og derfor hurtigt tilgængelige og nemme at implementere. Resultatet bliver tifold bedre, når man ser på transformation fra et helikopterperspektiv og ikke fokuserer for snævert på en enkelt proces.

Omvendt må projektet ikke vokse sig større, end det behøver at være. Hvis man anvender den rette metode fra start, kommer man hurtigere i mål. For at sikre den rette strategiske tilgang anbefaler vi, at du starter med forskellige business use cases for at udpege de områder i din virksomhed, hvor behovet for optimering er størst. Først derefter bør du finde ud af, hvilke teknologiske løsninger passer til dine forretningsbehov.

I Infor har vi valgt at samle de nyeste teknologier i vores forretningsløsning til fødevareindustrien, så man nemt kan navigere i omskiftelige tider og samtidig opnå en konkurrencemæssig fordel. Vores cloud-baserede digitale platform sikrer, at man altid har adgang til de nyeste branchefunktioner, lovgivningsmæssige opgraderinger, samt højeste niveau af sikkerhedsprotokoller.

Den danske fødevareindustri bliver stadigt mere kompleks, men skal fortsat være konkurrencedygtig. Løsningen er at optimere sin forretning med en integreret forretningsløsning, der kan forbedre effektiviteten i alle processer, skabe bedre indsigt i realtidsdata, samt øge produkternes sporbarhed og forbrugernes ønske om transparens og bæredygtighed.

Se vores On-Demand Webinar: 2024 Tech Predictions for Food Manufacturing