Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Denne software afslører danskere i skattely

Åbne databaser og standard-software er hovednøglen, der åbner den kiste, hvor danske skattesvindlere ligger begravet. Her kan du se, hvordan Skat finder frem til danskere i skattely.

Skat går nu i gang med at kulegrave, hvad Skatteminister Troels Lund Poulsen (V) betegner som en sag, der kan udvikle sig til den største skatteskandale nogensinde herhjemme.

"Beløbene overstiger langt, hvad jeg havde frygtet, og jeg vil gerne melde klart ud, at Skat skal sikres alle nødvendige ressourcer til at kulegrave pengestrømmene," siger Troels Lund Poulsen til DR Nyheder.

Bankerne har for første gang givet informationer om transaktioner til udlandet til Skat, og det handler om milliarder af kroner, der øjensynlig ikke er blevet beskattet.

Bag den digitale facade hos Skat

Bag kulisserne hos Skat bliver de mange digitale skatteinformationer fra bankerne samlet i ganske almindelige databaser, der samkøres med en række åbne registre.

"Bankerne har nu givet Skat adgang til transaktioner for 1.000 milliarder kroner," fortæller Preben Buchholtz Hansen, afdelingschef i Skats enhed for økonomisk kriminalitet.

"Langt de fleste transaktioner er legale, men det er vores opgave at finde frem til dem, der ikke er foregået efter reglerne."

Til den kæmpeopgave benytter Skat ganske almindelige databaser.

"Det unikke ved de data vi har modtaget er, at de er så specifikke, at de kan relateres til en enkelt borger eller virksomhed. Det betyder, at vi kan sammenligne informationerne med skatteprofiler, som vi har digitalt, og med åbne databaser med firmainformationer," fortæller Preben Buchholtz Hansen.

"Det er ikke meget it-hokuspokus i at sammenligne disse data, der opbevares i systemer, hvor vi kan analysere på kryds og tværs. Vi har et helt almindelig datawarehouse, hvor vi kan lægge standardapplikationer hen over informationerne og hive data ud," beretter han.

Det har dog ikke været helt problemfrit, at få bankernes indberetninger på plads.

"De banker vi har modtaget informationer fra, har forskellige it-systemer, hvor datafelter, indrapporteringsfelter og lignende ikke er ens. Den store øvelse for os har været, at få disse data struktureret, så vi kan foretage en samlet analyse og sammenligne tal," siger Preben Buchholtz Hansen.

Åbne databaser

Når bankernes data er samlet hos Skat, skal de legale transaktioner filtreres fra de transaktioner, der potentielt kan indeholde personer i skattely.

"I den proces bruger vi internettet utroligt meget. Der findes en stribe globale og åbne databaser, i Danmark er det Erhvervs- og Selskabsstyrelsen, hvor man kan finde information om virksomheder, som kan give os en indikation om, de er legale eller ej," fortæller Preben Buchholtz Hansen.

I disse databaser kan Skat eksempelvis se, om virksomhederne overhovedet findes og hvilke personer, der står bag de enkelte firmaer.

Det giver en mellemregning, hvor Skat nu har bankernes information om personer og transaktioner samt Erhvervs- og Selskabsstyrelsens data om firmaerne.

Disse data sammenlignes så med skatte-profilen for at se, om der er overensstemmelse.

"Nu kan vi se om en person med en almindelig indkomst, foretager milliontransaktioner med specifikke udenlandske firmaer, hvilket naturligvis vil vække vores interesse," eksemplificerer Preben Buchholtz Hansen.

"Herefter foretager vi en egentlig revision af den enkelte sag, hvis har mistanke om snyd."

I Norge er tallene offentlige

I Danmark er det første gang at bankerne frigiver sådanne oplysninger til Skat, mens det i Norge er offentlige data.

"Der er flere lande, der har åbne skattelister, hvilket betyder, at man lægger skatte- og indkomstforhold ud på nettet," fortæller Preben Buchholtz Hansen.

"Og i Norge har man samtidig offentlighed om transaktioner ud af landet, hvilket betyder, at myndighederne har direkte adgang til de data, som vi nu har modtaget fra bankerne."

Denne fremgangsmåde gør det langt lettere for de Norske myndigheder at bekæmpe skatteunddragelse, fortæller han.

"Om vi skal have lignende forhold i Danmark er et politisk spørgsmål, som jeg ikke vil kommentere på," siger fortæller Preben Buchholtz Hansen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere