Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

IT-selskaber lugter guld

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den BioTech d. 2. september 2002.


BIO-IT: Giganterne skærper det strategiske fokus på Skandinavien.

Biologi + IT = Vækst. Facit for det regnestykke har foranlediget talrige toneangivende IT-selskaber til at dreje deres strategier i retning af biotekindustrien.

I en tid, hvor andre dele af erhvervslivet har skruet ned for teknologiinvesteringerne, inspirerer bioteksektoren til guldfeber. Vel at mærke med IT-selskaberne i rollen som dem, der sælger skovle og vaskefade til guldgraverne.

En markant vækst i det bioteknologiske IT-marked spås bl.a. af analysefirmaet IDC, som forventer en årlig vækst i biotekselskabernes IT-investeringer på 24% fra 10,4 mia. dollars i 2000 til omkring 38 mia. dollars i 2006.
Baggrunden er det voksende behov for redskaber, der kan bruges til at holde styr på og analysere de kolossale og konstant ekspanderende datamængder, der er et karakteristisk træk ved bioteksektoren. Selskaber som IBM, Sun Microsystems, Hewlett-Packard/Compaq, EMC og Oracle Corporation er med deres fokus på servere, databaser og storage-teknologi i sværvægterklassen blandt dem, der har stærk strategisk fokus på det potentielt lukrative biotek-marked.

De åbne vidders land
Den amerikanske Oracle Corporation er storleverandør af database-redskaber til den farmaceutiske industri. Oracles grundlægger og topchef, Larry Ellison, beskriver biotek-sektoren som de åbne vidders land, hvor nye selskaber, nye produkter, ny forskning - og dermed nye investeringer i teknologi - vil vokse ud over alle bredder i de kommende år. Men han erkender også, at den nye kundegruppe har en helt anden profil end de nuværende stamkunder - storkoncernerne.
- Pengene i biotekindustrien formerer sig ikke så hurtigt som datamængderne i gen- og proteinforskningen, så udfordringen for os er, hvordan vi kan levere mere kapacitet til færre penge. Hvordan vi kan sælge biotekselskaberne supercomputere til pc-pris, sagde han under sit nylige besøg i København ved OracleWorld-konferencen, hvor en dag blev dedikeret til biotekindustrien.

Selskabets seneste bud, Oracle9i databasen, er baseret på et princippet om at samle en klynge billige standard-pc'er og styre dem med Oracle-software. Det koster ifølge Larry Ellison kun en tiendedel af konkurrerende produkter.
Blandt andet ad den vej håber Oracle nu at udvide kundekredsen - ikke mindst i Europa. Her har man ifølge Oracles europæiske Life Sciences Sector Director, John Murray, netop iværksat en kampagne for at nå virksomheder i biotek-klynger som Medicon Valley og det britiske Cambridge-område. Han ønsker imidlertid ikke at oplyse detaljer om tiltagene.

IBM lancerer biotekstrategi
En af Oracles kernekonkurrenter, IBM, lancerede i 2000 sin biotekstrategi, der også er både global og regional.
Det kom belejligt, at der var grøde i biotekindustrien, eftersom den kuldsejlede dotcom-branche stort set forsvandt som forretningsområde. Mange dotcom-orienterede medarbejdere blev omdirigeret til biotek, men IBM har måttet supplere med kemikere og biologer for at imødekomme branchens særlige krav.

På nordisk plan har IBM foreløbig ansat ti personer i sin Life Science-afdeling. Den rummer bioteknologi, bioinformatik og R&D i medicinalindustrien og fokuserer på tre kerneområder - henholdsvis High Performance Computing altså infrastruktur, Data Management, og E-Clinical der retter sig mod kliniske forsøg. Medarbejderantallet øges stadig - typisk ansættes folk med en naturvidenskabelig baggrund - og det skal ifølge Torben LinÈr, IBM's Life Science ansvarlige i Norden, omtrent fordobles inden for et år.

- Vi er tæt på at fordoble omsætningen år for år, og det er vi overordentligt tilfredse med i disse tider, siger Torben LinÈr.

Han tilføjer, at IBM ikke lader sig distrahere af den nuværende kapitalmangel i biotekindustrien, for der er tale om en strategisk satsning på lang sigt.

Strategiske partnerskaber
Opbygningen af det nye forretningsområde sker især gennem etableringen af strategiske partnerskaber med biotekvirksomheder. Der har også været direkte investeringer i dem - fremdeles i Structural Bioinformatics, Inc., der også har en afdeling i Medicon Valley.

Blandt de højtprofilerede samarbejder er f.eks. en global aftale med den internationale koncern MDS Proteomics Inc., hvis danske afdeling ligger i Odense. Supercomputeren her bruges i proteinforskningen, der kræver omtrent 1.000 gange mere datakraft end genforskningen. Omkostningerne på omkring DKK 70 mio. blev delt 50/50 med IBM.

Ikke alle aftaler holder dog. En strategisk aftale med det fynske proteomics selskab ACE BioSciences blev indgået sidste år, men opsagt igen. Torben LinÈr forklarer, at samarbejdet ikke kom helt op at stå, eftersom der ikke kunne skabes en win-win situation.

IBM har også indgået en foreløbig etårig såkaldt teknisk allianceaftale med BankInvest gruppen. Målet er, at IBM skal støtte forretningsudviklingen i BankInvests Bio Ventures porteføljeselskaber gennem rabatter, finansiering og rådgivning.

Men Torben LinÈr siger derudover, at der ikke er noget til hinder for, at man laver aftaler også med små biotekselskaber med helt ned til fem-ti medarbejdere. Blot skal der være noget relevant at lave en aftale om. IBM har ansat en forsker til arbejdet med at kvalificere, om der er det.

- Vi skal investere i bioteksektoren med rabatter og udstyr til favorable priser. Samtidig sælger vi et brand, der står for kvalitet, så vi er omhyggelige i vores valg af samarbejdspartnere. F.eks. skal IBM's samarbejdspartnere leve op til myndighedernes kvalitetskrav, ligesom fælles forskningsprojekter mellem IBM Research og et biotekselskab skal tilføje begge parter værdi, siger Torben LinÈr fra IBM.
Læs side 28

Billedtekst:
- Vi har på aggressiv vis skræddersyet vores database til at tackle genomics og proteomics. Mr. Oracle - grundlægger og topchef Larry Ellison - erklærede sig dedikeret til biotekindustrien, da han besøgte København i sommer som led i OracleWorld-konferencen, hvor en hel dag blev dedikeret til biotekindustrien.
Foto: Torben Klint

Boks:
PLADSKRÆVENDE DNA
Kvantiteten og kompleksiteten i den flodbølge af data, der udspringer af genforskningen, kan illustreres af, at en persons DNA fylder 300 terabytes. En terabyte er en million megabytes. I omfang svarer en persons DNA således omtrent til indholdet af 100 folkebiblioteker med 300.000 bøger i hver eller samtlige røntgenbilleder i 300 store, teknologisk orienterede hospitaler.

Boks:
MICROSOFT ER IKKE MED
En IT-gigant, der foreløbig har glimret ved sit fravær på biotekfeltet, er Microsoft. Microsoft har ikke markeret sig med en strategi for biotekområdet, og Wintel-arkitekturen med Windows styresystem og Intel chips er heller ikke kendt for at have tilstrækkelig mange hestekræfter til frontløbende forskningsmiljøer. Som en IT-chef i et biotekselskab udtrykker det: Jeg tror ikke, vi kommer til at se Microsoft i lang, lang tid. Der arbejdes dog på at lave billige pakkeløsninger. Microsoft beskriver således på sin website en case study med et lille israelsk firma, Rosetta Genomics, som arbejder på at bygge redskaber, der kan analysere flere terabytes af data ved hjælp af Microsofts SQL Server 2000. Her stilles omkostninger på en femtedel af en supercomputer-løsning i udsigt.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere