Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Danmark bliver slagmark for europæiske distributører

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld Top 100 d. 28. september 2007.


Konkurser, opkøb og lukninger har renset ud blandt it-branchens købmænd i Danmark. Tilbage står en sundere it-salgskanal, der er ved at blive omdannet til en slagmark for de store europæiske distributører.

Konkurser, opkøb og fusioner har renset godt og grundigt ud i den halvsløje danske it-salgskanal, der nu er i hastig bedring. Det viser tallene fra dette års Top 100-undersøgelse, hvor it-købmændenes samlede overskud stiger, antallet af medarbejdere ryger i vejret, og der bliver længere og længere mellem de massive milliontab, som ellers har kendetegnet denne del af it-branchen i en årrække.
Udrensningen har været brutal og betydet et farvel til flere markante virksomheder. Det dramatiske højdepunkt er absolut lukningen af svenske Scribona - en af at Nordens største it-distributører - som efter flere års massive millionunderskud trækker sig storblødende fra det danske marked i år. De sidste produkter blev sendt fra Scribona den 13. juli.
Blandt andre højdepunkter kan nævnes Bridemas konkurs, der var en af landets mest markante brokere. Derudover har det seneste år budt på en lang række opkøb fra udenlandske konkurrenter og kapitalfonde i den danske it-salgskanal.
"Det hele handler om konsolidering. Der har i en årrække været talt meget om, at den nordiske og danske it-salgskanal havde brug for at blive konsolideret, men det er først inden for det seneste års tid, at udrensningen rigtigt har taget fart," siger senioranalytiker Anders Elbak fra it-analysehuset IDC.
Kapitalfonde på spring
Konsolidering har været mantraet i branchen i mange år, men så længe, det har knebet med at tjene penge, er det mest blevet ved snakken. Ingen vil købe dårlige forretninger, der taber penge. Eksempelvis har alle de store breddedistributører på det danske marked, Ingram Micro, Tech Data, Scribona og Actebis, i årevis været enige om, at de har været for mange om buddet, men ingen har ment, det var dem selv, der var overflødig. Lige indtil i år, hvor Scribona altså fik nok og lukkede den danske forretning.
"Det er vigtigt at bemærke, at mange opkøb ikke kommer fra store europæiske eller internationale konkurrenter, men fra kapitalfonde. Det er jo en klar indikation af, at økonomien er blevet meget bedre. Ellers ville kapitalfondene ikke røre dem med en ildtang," siger Anders Elbak.
Blandt opkøbene skal nævnes den polske investeringsfond MCI's køb af 80 procent af aktierne i breddedistributøren Actebis for godt en halv milliard kroner. Opkøbet omfatter Actebis' forretning i Danmark, Sverige, Norge, Polen, Tjekkiet og Slovakiet. Selskaberne omsætter tilsammen for omkring 7,5 milliarder kroner og er dermed omtrent på størrelse med svenske Scribona.
Derudover meldte den paneuropæiske it-distributør Avnet sin ankomst i sommer, da selskabet købte HP- og IBM-forretningerne inden for servere, storage, software og tjenester af Magirus Nordic og stormede ind på det danske og nordiske marked.
Blandt andre markante handler springer salget af den tidligere familieejede it-distributør Rosenmeier Electronics i øjnene. Rosenmeier blev i april solgt til den internationale distributørgruppe, Triade Holding, der blandt andre omfatter Philips-distributøren Hakro-Oosterberg-Nijkerk. Endelig har tyskejede DNS, DNSint.com AG, skruet op for ambitionerne i Danmark og Norden, da selskabet i juli købte it-distributøren AKS og i samme åndedrag slugte britiske Centia.
"Opkøbet styrker os på det danske marked, hvor vi i forvejen hører til blandt de føren­de "value added" distributører inden for virtualisering og sikkerhed," siger den danske direktør for DNS, Jesper Trolle. Han er overbevist om, at netop disse it-områder får stadig større kommerciel betydning.
"Vi ser en udbredt konsolidering i it-branchen, og DNS' opkøb er nødvendigt for at sikre os en førende position i markedet, så vi kan være en interessant spiller for vores samarbejdspartnere," siger han.
Topnordic har vist vejen
Anders Elbak fra IDC mener ikke, at konsolideringsbølgen er ovre, hvilket den seneste tids hidsige opkøbsaktivitet i it-salgskanalen også er et vidnesbyrd om.
"En større del af det store europæiske slagsmål er nået til Danmark og det øvrige Norden. Danmark er så at sige blevet en kampplads for de store, så udrensningen fortsætter i de kommende år," vurderer Anders Elbak.
Han mener, at den konsolidering, der i øjeblikket præger distributørbranchen, er en videreudvikling af den, der i vid udstrækning allerede har ændret it-forhandlerleddet fuldstændig. Fusionen mellem Topnordic, Ementor og Atea i fjor har nemlig nærmest revet skillevæggene ned mellem de tidligere klart adskilte it-distributør-, forhandler- og service-brancher.
"Topnordic/Ementor har ført an i konsolideringen. Både Topnordic, Atea og Ementor blev styrket af fusionen. Med Topnordic og Atea fik selskabet en effektiv salgs- og distributionsmodel, hvilket kombineret med Ementors servicefærdigheder har skabt en meget effektiv leverancemodel, som har sendt chokbølger gennem hele det nordiske it-marked" siger Anders Elbak.

OriginalModTime: 27-09-2007 15:12:24




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere