Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Kurator: Derfor fejlede IT Factory-bestyrelsen

Den tidligere bestyrelse i IT Factory har svigtet sit ansvar, mener kurator, der kræver 30 millioner i erstatning til kreditorerne. Læs hvorfor.

Dumpet.
 
Sådan kan man opsummerende kalde kurator Boris Frederiksens dom over bestyrelsesformand Asger Jensby og bestyrelsesmedlem Henning Børgesen fra IT Factory.
 
Den korte version er, at bestyrelsen i IT Factory har været alt for ukritisk, har talt med for få folk, tilsyneladende ikke har kendt forretningen og holdt for få bestyrelsesmøder.
 
Det fremgår af kuratorens stævning mod de to bestyrelsesmedlemmer, der afkræves 30 millioner kroner i erstatning.
 
Kurator Boris Frederiksen begynder sine anklager med at slå fast, at de to personer selv har valgt at træde ind i bestyrelsen.
 
"..sagsøgte 2 og 3 (Asger Jensby og Henning Børgesen, red) [har] accepteret at deltage som medlemmer af selskabets bestyrelse uden at have specifikt kendskab til, hvilke produkter selskabet levede af at sælge og uden at have noget kendskab til, hvilke kunder der købte de pågældende produkter," konstaterer Boris Frederiksen. 
 
Vareforbrug
Han fortsætter sin opremsning med at pege på den regnskabspost, hvor alle de mange leasing-aftaler var gemt af vejen, nemlig vareforbruget. Det kan du læse mere her.
 
"Sagsøgte 2 og 3 (Asger Jensby og Henning Børgesen, red) synes endvidere ikke at have stillet spørgsmålstegn ved, hvilke udgifter der påvirkede årets resultat, herunder hvad der var indeholdt i den i selskabets regnskaber største udgiftspost: vareforbruget," skriver Boris Frederiksen.
 
Dermed konkluderer Boris Frederiksen også, at de to tidligere bestyrelsesmedlemmer knap havde styr på forretningen.
 
"Sagsøgte 2 og 3 (Asger Jensby og Henning Børgesen, red) synes endvidere ikke at have haft nogen indsigt i, hvilke forhold der var afgørende for opnåelsen af selskabets omsætning samt de til omsætningen knyttede udgifter, herunder vareforbruget." 
 
Computerworld har tidligere beskrevet afsnit fra stævningen, der blandt andet peger på, at Asger Jensby blev advaret om fusk-mistanke på et møde hos Skat i 2007.

Intet modspil til Bagger

Frem for alt har bestyrelsen slugt Stein Baggers forklaringer råt, mener kurator. 
 
"Sagsøgte 2 og 3 har således løbende accepteret de fra selskabets direktør, Stein Bagger, fremkomne forklaringer, uden at sagsøgte 2 og 3 har gjort sig bekendt med, endsige forlangt dokumentation for, de fra Stein Bagger fremkomne forklaringer mv.," skriver kurator.
 
"Sagsøgte 2 og 3 synes på intet tidspunkt at have udført nogen reel kontrol med selskabets direktør, Stein Bagger eller i øvrigt at have interesseret sig for at sikre, at der var implementeret sådanne tilstrækkelige kontrolforanstaltninger, som var nødvendige og hensigtsmæssige," fremgår det af stævningen.
 
Konsekvensen er klar:
 
"Ved således ikke at føre nogen reel kontrol med selskabets direktør, Stein Bagger, har sagsøgte 2 og 3 (Asger Jensby og Henning Børgesen, red) udøvet et sådant manglende tilsyn med selskabets daglige ledelse, at sagsøgte 2 og 3 er erstatningsansvarlige over for sagsøger 1 og 2 (Kurator på vegne af kreditorer i IT Factorys konkursbo, red) for tab, der er lidt som følge af det manglende tilsyn," skriver Boris Frederiksen.
 
Manglende kommunikation
Udover at holde Stein Bagger i nakken har bestyrelsen også forsømt andre bestyrelsesopgaver, mener kurator.
 
"Det bemærkes i relation til ovenstående, at sagsøgte 2 og 3 endvidere på intet tidspunkt synes at have haft selvstændige drøftelser med sagsøgte 1 (KPMG, red) i forbindelse med aflæggelsen af selskabets årsrapporter, idet bestyrelsen i det hele taget ikke ses at have kommunikeret med sagsøgte 1 om selskabets regnskabsmæssige forhold."
 
Og heller ikke selskabets CFO, Jeanette Lorenzen, er blevet indkaldt til møder, oplyser kurator.
 
"Sagsøgte 2 og 3 (Asger Jensby og Henning Børgesen, red.) synes på intet tidspunkt at have haft nogen form for selvstændige drøftelser med de ansvarlige i selskabets administrative funktioner, herunder med selskabets CFO Jeanette Lorenzen, der var bekendt med de i sagen omhandlede leasingaftaler," skriver kurator.
 
Meget få bestyrelsesmøder
Sidst men ikke mindst, peger Boris Frederiksen på, at der især i 2008 er afholdt meget få bestyrelsesmøder.
 
"Særligt vedrørende sagsøgte 2 og 3´s arbejde i bestyrelsen i 2008 bemærkes, at sagsøgte 2 og 3 i perioden fra 1. januar - 1. december 2008 angiveligt alene har deltaget i to bestyrelsesmøder, dette på trods af, at selskabets bestyrelse i de forudgående år har afholdt væsentligt flere møder og på trods af, at bestyrelsen i henhold til bestyrelsens egen forretningsorden skulle afholde møder mindst 4 gange årligt."
 
Kurator bemærker i øvrigt om bestyrelsesmødereferaterne, at de er "endog ganske kortfattede".
 
IT Factory-bestyrelsen afholdte i 2008 blot to bestyrelsesmøder, men den afholde ni i 2007, syv i både 2006 og 2005, ingen i 2004 og seks i 2003.
 
Kilde: Stævning mod KPMG og bestyrelsen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere