Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Datamann tjener flere penge med færre ansatte

Hos Datamann, der udvikler branche-specifikke softwareløsninger, har det seneste år budt på faldende bruttofortjeneste, men samtidig er resultatet blevet mere end fordoblet.

Det seneste år har budt på et fald i bruttofortjenesten for softwarevirksomheden Datamann, der udvikler it-administrationssystemer til autoforhandlere, advokater, ejendomsbranchen og grovvarebranchen.

Alligevel er årets resultat steget fra 767.000 til 1,8 millioner kroner.

"Vi har holdt fast i markedsandelene inden for de områder, vi arbejder i. For eksempel har området autoforhandlere været hårdt ramt, så det har været meget tilfredsstillende, at vi har været i stand til at nogenlunde holde vores indtjening der," forklarer Stefan L. Hestbæk, der er ejer og leder af virksomheden.

Bruttofortjenesten er faldet med en lille million fra 18,1 millioner til 17,2 millioner.

Bruttofortjenesten svarer til omsætningen fratrukket vareforbrug. Datamann oplyser ikke sin omsætning i årsrapporten for 09/10.

Datamann udvikler, sælger, installerer og yder selv support af it-systemer, programmer, servere og pc'ere for kunderne.

Fokuser på kerneforretningen

Den faldende bruttofortjeneste kommer ikke som en overraskelse for ledelsen.

Datamann har gennem det seneste år valgt at skære nogle områder fra, og det resulterer i en faldende omsætning.

"Vi har valgt at fokusere på de ting, vi er gode til. Vi har rationaliseret visse ting væk, som ikke var inden for vores kerneområder, og som vi ikke tjente nogle penge på," siger Stefan L. Hestbæk.

Blandt andet var virksomheden begyndt at gå ind i et område for netværksanalyse, som virksomheden fandt interessant.

Det er dog blevet skåret fra igen, da det ikke lå i direkte tråd med de andre områder. Samtidig var der også stor konkurrence fra større spillere på markedet.

Områderne, der er blevet skåret ind til benet eller helt skåret fra, har givet store besparelser. Primært på grund af færre medarbejdere.

Afskedigelser og en ændret ejerstruktur har ført til, at personaleomkostningerne over det seneste år faldet fra 17 millioner til 14,7 millioner.

"Det nye fokus har givet os en lavere bruttofortjeneste, men har samtidig givet os nogle besparelser, som har mere end opvejet det i den anden ende. Så derfor kommer vi ud med et pænere resultat," forklarer Stefan L. Hestbæk.

Vil ikke leve og dø med en branche

Med både store og små virksomheder inden for autoforhandlere, advokater, ejendomsbranchen og grovvarebranchen, har Datamann vidt forskellige kunder.

Og det er en helt bevidst strategi.

"Hvis vi for eksempel kun havde auto og til gengæld fokuserede på både autoforhandlere, små værksteder, auto-engros, importører og så videre, så ville vi leve og dø med autobranchen," forklarer direktør Stefan L. Hestbæk og fortsætter:

"Derfor har vi valgt at satse på nogle forskellige brancher, som langt hen af vejen ikke har noget med hinanden at gøre. Simpelthen for at sprede risikoen."

Han forklarer, at risikospredningen er noget, som virksomheden altid har været glad for, da det har givet mulighed for at lave meget fokuseret software til bestemte brancher, samtidig med at Datamann ikke kun er afhængig af en enkelt branche.

Risikospredningen har også været med til at bære virksomheden fornuftigt igennem de senere års krise.

Lysere fremtid

Bruttofortjenesten i Datamann har de seneste tre regnskabsår været faldende, men direktøren regner med, at den udvikling nu er slut.

"Jeg vil tro, vi ender med en let stigende bruttofortjeneste for det næste år. Det er det vi budgetterer med og indtil videre ligger vi over budget," forklarer Stefan L. Hestbæk.

De bedre forventninger skyldes, at det igen begynder at gå bedre ude hos kunderne.

"Vi sporer en vis optimisme rundt omkring. Det går nok bedre, end vi oprindeligt turde håbe på, da vi så på det for et års tid siden," siger Stefan L. Hestbæk.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere