Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Købeguide: NAS-enheder til enhver pengepung

Til det lille behov behøver et NAS-drev kun koste relativt få hundredekronesedler, mens krævende brugere kan lænse bankkontoen og få et sandt monster af et netværkslager. Vi har tjekket NAS-drev i fem forskellige prisklasser. Find din løsning her.

1. Købeguide: NAS-enheder til enhver pengepung

NAS-servere, hvor 'NAS' står for Network Attached Storage, er populære blandt de danske familier (se her hvorfor) og er ligeledes svære at undvære for mange virksomheder.

I hjemmet sørger NAS-serveren blandt andet for at sikkerhedskopiere data på familiens computere, lagre mediefiler, der streames rundt til en eller flere fladskærme, administrere downloads og måske endda sætte fut på en webside eller blog.

NAS-servere fås dog i så mange forskellige prisklasser og kategorier, at det er nemt at blive rundforvirret.

Vi har derfor taget et fast greb om machetten og skåret os vej gennem NAS-junglen. Det er der kommet fem overordede kategorier ud af, som hver især henvender sig til vidt forskellige budgetter.

På de følgende sider kan du finde den løsning, der passer dig bedst.

2. Trådløs router med basal NAS-funktion

Vores rejse gennem NAS-servernes forskellige prisklasser begynder med en trådløs router, der understøtter NAS-funktionalitet via en eller flere USB-porte.

Du skal med andre ord bare smække en USB-harddisk i den ledige port og konfigurere NAS-delen i routerens administrationsmodul, hvorefter du er oppe at køre.

Det kunne lyde som enhver jydes geniale genvej til en billig NAS, hvilket det på sin vis også er, men du må gå på kompromis med hastigheden.

Routerens processor er milevidt fra at præstere på noget nær samme niveau som kraftige processorer i højtydende NAS-servere, så du skal sjældent forvente overførselshastigheder på mere end mellem fem og seks megabyte per sekund, når du henter fra eller overfører filer til netværkslageret.

Moderne trådløse routere som Ciscos fremragende Linksys E4200 byder både på DLNA- og FTP-understøttelse, når først NAS-funktionen er konfigureret.

Førstnævnte gør det muligt at streame multimedieindhold fra harddisken til tv'et, spillekonsollen og medieafspilleren, hvis enheden understøtter teknologien, mens FTP-adgang nok ikke kræver nærmere uddybning.

Priseksempel:
Linksys E4200 Maximum Performance Wireless-N Router: 919 kroner
Samsung S2 Portable 3.0 HX-MTD10EA 1 TB: 668 kroner
Total pris: 1.587 kroner

3. NAS-enhed med en enkelt disk

Til almindeligt husbehov vil en NAS-server med plads til enkelt harddisk såsom denne Qnap TS-210 Turbo NAS levere en fornuftig oplevelse til en rimelig pris.

Modsat router-løsningen får du primært bedre hastighed takket være en kraftigere processor og avancerede indstillingsmuligheder, så du eksempelvis kan tildele brugerprivilegier og meget andet.

NAS-serveren vil gøre sig godt til opgaver såsom streaming af medieindhold til eksempelvis PlayStation 3 eller Xbox 360 i stuen, flere samtidige brugere og sikkerhedskopiering.

Nybegyndere bør ikke lade sig skræmme væk af at klikke harddisken på plads i kabinettet, men hvis det alligevel afskrækker, kan du overveje løsninger såsom Buffalo LinkStation Pro med to terabyte lagerplads og Western Digitals My Book World Edition - ligeledes med to terabyte. De koster henholdsvis 1.516 og 1.859 kroner.

Med plads til blot et enkelt drev bliver prisen holdt nede, men det gør sikkerheden også. Hvis harddisken står af, er dine data pist væk. Husk derfor at overveje en cloud-baseret backup-løsning, hvis regnskabet eller bryllupsbillederne ikke skal ende i rendestenen.

Priseksempel:
QNAP TS-210 Turbo NAS: 1.314 kroner
WD Caviar Green WD20EARS 2 TB: 532 kroner
Total pris: 1.846 kroner

4. Sikker eller hurtig NAS med RAID

Denne DS411J fra NAS-producenten Synology understøtter op til to interne diske, så du i teorien kan ekspandere til en kapacitet på hele seks terabyte, hvis du køber markedets aktuelt største diske og parrer dem i RAID 0, også kaldet striping.

I vores priseksempel herunder har vi dog modereret os og valgt to identiske diske på to terabyte, fordi pris og kapacitet her hænger bedre sammen.

Hvis diskene konfigureres som RAID 1, også kaldet mirroring, bliver dine data skrevet simultant på begge diske. Det betyder, at hvis en harddisk futter af, kan du blot udskifte den med en ny, hvorefter RAID-lageret genopbygger sig selv.

Bliv klogere på RAID (Redundant Array of Independent Disks/Drives) her.

Det er også muligt at købe færdigbyggede NAS-drev med to harddiske. Prisen er nogenlunde tilsvarende.

Priseksempel:

Synology Disk Station DS211J: 1.299 kroner
2x Seagate Barracuda Green ST2000DL003 2 TB: 1.040 kroner
Total pris: 2.339 kroner

5. Avanceret NAS til det store behov

Når vi bevæger os op i NAS-servernes sværvægterklasse, er den nok mest markante fordel, at kapacitetsudnyttelsen øges.

I det sidste eksempel måtte vi vinke farvel til halvdelen af harddiskenes lagerplads, hvis vi valgte øget fejltolerance i form af RAID 1. Med fire harddiske i RAID 5, som blandt andet Buffalos NAS-server LinkStation Pro Quad tilbyder, opnår vi en kapacitetsudnyttelse på 75 procent. Du får altså godt vel seks terabyte lagerplads på netværket.

I takt med, at NAS-serveren er vokset større, er der behov for øget regnekraft. Den omtalte model byder derfor på en processor på 1,6 gigahertz, så der er fuld skub på dine filoverførsler.

Buffalo lover overførselshastigheder på op imod 72 megabyte per sekund, men det afhænger naturligvis af øvrigt udstyr såsom router og netværkskort.

Priseksempel:
Buffalo LinkStation Pro Quad LS-QVL/R5: Set på nettet til 5.694 kroner

6. Forvokset NAS til børsbaroner og virksomheder

Med vores sidste konfiguration er vi for længst hamret gennem loftet for, hvad almindelige husstande vil punge ud for en NAS-server.

Eksemplet er derfor i lige så høj grad velegnet til virksomheder som til den nærmest ekstremt krævende hjemmebruger og it-entusiast, der har brug for at svømme i hurtig og lettilgængelig lagerplads.

Qnaps nye TS-659 Pro II Turbo NAS understøtter blandt andet det kvikke SATA 3.0-interface til de interne diske, der byder på en overvældende teoretisk overførselshastighed på 600 gigabit per sekund.

Vi har derfor allieret os med producenten Seagates lynhurtige Barracuda XT-harddiske på hver tre terabyte, og vi har kylet hele seks i indkøbskurven, så NAS-serveren bliver stopfodret.

Med seks harddiske og en kapacitet på 18 terabyte, altså 18.000 gigabyte, skal kontoen støvsuges for over 17.000 kroner.

Til gengæld kan du vælge mellem stort set alle varianter af RAID, og ydelsen er i top takket være Atom-processoren på 1,8 gigahertz og en gigabyte hukommelse. Sidstnævnte kan endda udvides op til tre gigabyte ved at installere et ekstra modul i den ledige bås.

Priseksempel:

QNAP TS-659 Pro II Turbo NAS: 8.064 kroner
6x Seagate Barracuda XT ST33000651AS 3 TB: 8.658 kroner
Total pris: 17.262 kroner




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere