Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Dvd-forbud giver dansk forhandler milliontab

Forbuddet mod at importere dvd-film fra tredjelande, som onsdag blev vedtaget i Folketinget, får den danske dvd-forhandler Laserdisken til at lukke to butikker samt fyre flere af de 10 medarbejdere. Tabet løber op i en million kroner for ejeren, som nu vil lægge sag an ved EF-Domstolen.

Da et flertal i Folketinget i går onsdag stemte for en ny ophavsretslov, betød det samtidig et farvel til dvd-forhandleren Laserdiskens to butikker i Århus og København.

En af ophavsretslovens bestemmelser er et forbud mod import af kulturprodukter som dvd-film fra lande uden for EU, og det rammer Laserdisken hårdt. Laserdiskens ejer, Hans Kristian Pedersen, vil fremover forsøge at drive sin forretning via nettet.

- Vi må lukke butikkerne i Århus og København så hurtigt som muligt. De skal lukkes inden 31. marts, og så vil vi holde ophørsudsalg inden nytår. Jeg kommer til at tabe omkring en million kroner, så nu gælder det om at redde stumperne, siger han til Computerworld Online.

Laserdisken har i dag cirka 10 medarbejdere, og flere af dem står til blive fyret som en direkte følge af den nye lov.

Omsætning vil falde voldsomt

På grund af den nye ophavsretslov vil Hans Kristian Pedersen fremover være nødt til at sende en liste til de danske dvd-distributører for at spørge om, hvilke dvd-film han må importere.

Han forventer at få en lang række afslag på film, som han i stedet vil samarbejde med en amerikansk forretning om at sælge over nettet. Salget vil ske fra USA direkte til den enkelte bruger for ikke at blive ramt af de nye EU-regler.

- Laserdiskens omsætning vil falde voldsomt, for der vil ikke være grundlag for at drive en specialforretning. Men det er selvfølgelig ikke til at vide, i hvilket omfang distributørerne vil forbyde import, siger Hans Kristian Pedersen.

Kontrol til rettighedshaverne

Den nye ophavsretslov, som er en implementering af EU's infosoc-direktiv, indfører regler om "regional konsumption", som betyder, at rettighedshavere får kontrol med, hvilke produkter der må sælges på det europæiske marked.

Producenten af en film kan således forbyde import af en dvd-udgave, selvom der kun en findes en gammel vhs-udgave på det danske marked.

Hans Kristian Pedersen har gennem hjemmesiden Samhandeljatak og foretræde for Folketingets kulturudvalg kæmpet mod infosoc-direktivet.

Hans kamp har været med til at få Enhedslisten og Dansk Folkeparti til at kæmpe imod forbuddet mod parallelimport, men det har altså ikke været nok til at overbevise hele Folketinget.

- Det her vil få en voldsom effekt på Laserdisken, men private vil stadig kunne parallelimportere, sagde kulturminister Brian Mikkelsen (K) således fra Folketingets talerstol i går.

Lægger sag an ved EF-Domstolen

Hans Kristian Pedersen vil så hurtigt som muligt ved EF-Domstolen lægge sag an mod den danske stat med påstand om, at Folketinget har vedtaget en ugyldig direktivbestemmelse.

Ifølge ham strider infosoc-direktivet mod EU's konkurrenceregler, som har større retsstatus end regler om piratkopiering.

- Selv om jeg efterfølgende får ret, så har de stadig smadret min butik, siger han.

Dansk Folkepartis Louise Frevert pegede i Folketingssalen på, at den nye ophavsretslov vil få store kulturelle konsekvenser for Danmark. Hans Kristian Pedersen pointerer ligeledes, at den nye lov ikke kun rammer import af dvd-film, men også cd'er, bøger og computerspil.

- Hvis en tyrker i Danmark fremover vil købe Harry Potter på tyrkisk, skal Gyldendal først give lov til det, og det er da absurd, slutter han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere