Artikel top billede

Irak kan blive et globalt tele-knudepunkt

Kun 3 pct. af irakerne er på nettet, men landet drømmer om at blive et internationalt internet-knudepunkt.

I meget gamle dage blev verdenshandelen holdt sammen af silkevejen, der strakte sig over fra Asien over Mellemøsten til Europa. De moderne silkeveje er de fiberoptiske kabler, der strækker sig på tværs af kontinenterne og holder det globale net sammen. Et af de lande, der ligger helt centralt placeret i dette spindelvæv af forbindelser mellem Øst og Vest, er det krigsplagede Irak.

Landet er stadig et sort hul på internet-verdenskortet - kun 3 pct. af husholdningerne har internet-forbindelse - men et nyt undersøisk kabel forbinder nu landet med den globale fiberoptiske silkevej.

Landets regering drømmer allerede om at forvandle Irak til et globalt internet-knudepunkt. Det skriver New York Times. En stor del af teletrafikken mellem Europa og Asien skal løbe gennem Irak - og det skal skaffe penge i kassen.

"Det vil gøre Irak til et vigtigt knudepunkt som forbinder Europa med Asien. Det er meget strategisk for landet," siger Ahmed Mekky, der er direktør for Gulf Bridge International, som har installeret det nye undersøiske kabel.

Der har været mange udfordringer i arbejdet med at installere kablet, der går i land i nærheden af Basra i det sydlige Irak. Kablet skal krydse mange olie- og gasledninger og der ligger stadig masser af ueksploderet ammunition fra krigen.

Men den største udfordring bliver nok at få irakerne på nettet. Landets kommunikations-minister forventer, at man kan gå fra 3 til 50 pct. på to år.

Mellemøsten har altid været en flaskehals for den global handel - både dengang karavanerne drog gennem ørkenen og i den moderne digitale tidsalder. I 2008 blev flere undersøiske kabler ud for Egypten afbrudt - det havde konsekvenser for hele den verdensomspændende telekommunikation.

En stor del af teletrafikken mellem Øst og Vest går gennem Egypten og det Røde Hav. En afbrydelse her kan hurtigt få store konsekvenser. Derfor er der brug for at etablere flere ruter, og en af dem kunne altså gå gennem Irak.

Der er også flere andre kabelprojekter, men de går gennem politisk ustabile lande som Syrien og Iran. Derfor kan Irak stå meget stærkt i kampen om den globale telekommunikation - og måske genfinde noget af sin storhed fra silkevejens gyldne dage.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital vækst 2024

På Digital Vækst 2024 bringer vi danske virksomheders organisation, forretning og data i spil samt spejler dem i det, som teknologipartnerne bringer til fadet. Konferencen bliver tætpakket med dygtige digitale ledere og frontkæmpere fra ind- og udland. De har én opgave på dagsordenen: At inspirere dig til at træffe de rigtige forretningsmæssige, teknologiske og strategiske valg i 2024, som kan sikre vækst for dig.

19. marts 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de IT-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

20. marts 2024 | Læs mere


AI Impact Day: Har du styr på risiko og governance – og er du klar til AI Act?

AI og Machine Learning har for længst gjort sit indtog i centrale, kritiske forretningssystemer, og både udviklere, platformleverandører og koncerner er begyndt at udforske mulighederne. På dette eksklusive event dykker vi ned i AI's indflydelse på fremtidens forretnings- og IT-drift. Men vi ser også på, hvordan du mest effektivt arbejder med governance og risikostyring på dine AI-projekter.

21. marts 2024 | Læs mere