Artikel top billede

Bredbånd er alt for dyrt - men nu skal det være slut

Lynhurtige bredbåndsforbindelser skal gøres langt billigere ved hjælp af et opgør med det omkostningstunge anlægsarbejde.

Læs også:

Nye tal: Hver fiberforbindelse koster 46.000 kroner

Dansk fiberbranche bekymret - får massivt baghjul

Højhastighedsinternet i EU-landene skal være langt billigere, mener EU-kommissær Neelie Kroes, der står i spidsen for unionens digitale dagsorden.

Kommissionen vil derfor have undersøgt, "hvordan man kan reducere omkostningerne ved anlægsarbejderne - for eksempel opgravning af veje for at nedlægge fiberkabler - der udgør op til 80 procent af de samlede omkostninger."

Konkret lyder fra Neelie Kroes,, at man kan skære en fjerdedel af investeringsomkostningerne væk ved de rette tiltag.

"Vi er nødt til at nedbringe anlægsomkostningerne ved udrulningen af bredbåndsnet, hvis vi vil have hurtigere bredbåndsforbindelser i hele Europa," udtaler Neelie Kroes.

"Vi må afprøve konkrete forslag til, hvordan vi kan reducere omkostningerne, og hvordan vi gør det nemmere at få adgang til denne infrastruktur, genbruge den og deles om den."

Derfor er det så dyrt

Ifølge EU går op til 80 procent af de samlede investeringer i bredbånd til anlæg af infrastruktur.

Forklaringen er både, at man ikke koordinerer af anlægsarbejdet, at man ikke udnytter eksisterende infrastruktur og ikke samarbejder godt nok mellem de forskellige aktører.

"For eksempel har vand-, energi- og jernbanevirksomheder ofte hver deres egen infrastruktur og iværksætter gravearbejder uden at koordinere med teleselskaberne. En hurtig bredbåndsudrulning hæmmes yderligere af langtrukne, uigennemsigtige og besværlige procedurer for at opnå anlægstilladelse og andre nødvendige tilladelser på nationalt eller lokalt plan."

Kommissionen indkalder derfor nu til en høringsrunde, hvor man kan komme med indspark til, hvordan bredbånds-omkostningerne kan sænkes - og dermed også i sidste ende slutpriserne.

Høringsfristen er den 20. juli.

Læs også:

Nye tal: Hver fiberforbindelse koster 46.000 kroner

Dansk fiberbranche bekymret - får massivt baghjul




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere