Artikel top billede

Iran vil skabe sit eget internet

Med et nationalt internet vil Iran kappe forbindelsen til resten af online-verdenen. Google er allerede røget på den sorte liste.

Iran vil nu blokere Google og Gmail som en reaktion på den anti-islamiske film, som har udløst protester i flere muslimske lande. En talsmand for den iranske stats-censur bekræfter, at Google nu er landet på den sorte liste. Det sker, samtidig med at landet gør klar til at starte sit eget nationale internet. De iranske internet-brugere bliver dermed afskåret fra resten af nettet.

Google-blokeringen skulle være en reaktion på, at Youtube har afvist at fjerne den omstridte film Innocence of Muslims. Det skriver avisen The Guardian.

Men det kan også være det første element i det nye nationale internet. Landets internet-udbydere skal kappe forbindelsen til resten af verden, og populære tjenester som Google, Hotmail og Yahoo skal erstattes med nationale statsejede alternativer som Iran Mail og Iran Search Engine.

Dermed har myndighederne den fulde kontrol over alt indhold på netværket og kan til enhver tid fjerne uønskede sider og slukke helt for kommunikationen om nødvendigt. Det er også slut med anonymiteten. For at få en konto hos Iran Mail skal man registrere sig med fuldt navn og adresse.

"I de seneste dage er alle offentlige myndigheder og kontorer ... blevet forbundet med det nationale informations netværk," siger landets teknologi-minister Ali Hakim-Javadi til nyhedsbureauet Mehr.

Det iranske erhvervsministerium fortalte sidste år, at det nationale intranet helt skal afløse internettet i Iran. Banker, myndigheder og store virksomheder skal dog fortsat have adgang til det normale internet. Men almindelige borgere må altså nøjes med at surfe i det nationale net.
 
Der er også meldinger om, at Iran vil udvikle sit eget operativsystem som alternativ til Windows. Dette er dog ikke blevet officielt bekræftet.

Iran er allerede et af de lande i verden med den mest omfattende netcensur. Hele landets internet-trafik ledes gennem nogle få udbydere, som styres af det statslige Telecommunication Company of Iran (TCI).
 
Ifølge tal fra den internationale teleunion (ITU) er 11 ud af 100 iranere på nettet. Selv landets præsident har sin egen blog. Men regimet frygter, at nettet bliver brugt til at importere vestlige værdier.
 
Andre lande har også forsøgt at bygge deres egne nationale intranet. Burma har oprettet lokale alternativer til populære tjenester som f.eks. Ymail, der er en kopi af Gmail. Cuba har også to systemer; ét net der er forbundet til omverdenen for regeringsfolk og turister, og et lukket og overvåget netværk for offentligheden.

Senest har Hviderusland vedtaget en ny lov, som forbyder landets borgere at surfe på udenlandske websteder.

Iran bruger ikke kun teknologien til at holde styr på sine egne borgere. Iranerne hævder også, at man er i stand til at gennemføre cyberkrig mod andre lande. For nogle måneder siden fik Iran fat i en avanceret amerikansk militærdrone - angiveligt ved at hacke GPS-signalet.

Men Iran er nu ikke skyld i alt det, som landet bliver beskyldt for - som da Google-chef Eric Schmidt ved en fejl kom til at hævde, at Iran havde kapret den danske internet-trafik.

Landet har også selv været målet for cyberangreb. Det menes, at Stuxnet-ormen var programmeret for at ramme det iranske atomprogram. Iran har brugt Stuxnet som en begrundelse for, at man er nødt til at "bygge en mur" rundt om sit eget nationale internet for at beskytte sig. Men måske skal muren holde folk inde - og ikke ude.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere