Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Regeringen overvejer hårde straffe mod danske tele-firmaer

Erhvervs- og vækstminister Anette Vilhelmsen (SF) overvejer at skærpe sanktioner mod danske teleselskaber. Danske telefirmaer er bekymrede.

Læs også:
Telebranche går amok over trusler fra it-ordfører

It-politiker sat på plads efter trusler mod telebranche

Efter CPR-sjusk: Telefirmaer trues med hårde straffe

Noget tyder på, at der med ministerudskiftningen i Erhvervs- og Vækstministeriet kan være en ny, hårdere linje på vej over for teleselskaberne.

I hvert fald virker det symbolsk, at en diskussion, der ellers blev lukket ned under den tidligere minister Ole Sohn, nu åbnes op igen med nye meldinger fra Anette Vilhelmsen (SF).

Den handler om, hvorvidt det skal være muligt at fratage teleselskaberne retten til at bruge frekvenser.

Det var noget, som socialdemokraternes it-ordfører, Trine Bramsen, første gang truede med i sommer.

Hun blev dog sat på plads af Ole Sohn.

Men når katten er ude, leger musene på bordet, og der gik ikke lang tid fra den som erhvervsminister respekterede Ole Sohn forlod ministerkontoret til fordel for Anette Vilhelmsen, før socialdemokraternes it-ordfører valgte at fremføre truslerne mod telebranchen endnu en gang.

Det skete i et interview med Computerworld i en artikel, der handlede om teleselskabernes problemer med at håndtere CPR-sikkerhedshuller.

Her sendte Trine Bramsen en næsten tro kopi af truslen af sted mod teleselskaberne:

Pådrage sendetilladelserne

"Ministeriet skal inddrages i problemstillingen. En sanktionsmulighed kunne være at pådrage sendetilladelserne i form af mobilfrekvenser."

Det fik endnu en gang Venstres it-ordfører Torsten Schack Pedersen til at fare i blækhuset og sende et §20-spørgsmål af sted mod den nye minister.

Det er sket for at få svar på, om det er regeringens holdning, "at inddragelse af sendetilladelser skal være en sanktionsmulighed over for teleselskaber, hvis de sløser med sikkerheden omkring CPR-numre?".

Svaret fra Anette Vilhelmsen er nu kommet.

Se det på næste side.

Her er ministerens svar

Det kortfattede svar fra Anette Vilhelmsen lyder:

"Jeg er helt enig med Socialdemokratiets it- og teleordfører i, at televirksomhederne bør gøre mere for at sikre, at der ikke sløses med CPR-nummer-sikkerheden. Jeg har bedt mine embedsmænd se nærmere på mulighederne for at skærpe sanktionerne."

Svaret antyder en anden linje hos Anette Vilhelmsen end hos Ole Sohn, der satte Trine Bramsen på plads, da hun tidligere truede teleselskaberne med at fratage frekvenser.

I juni svarede han følgende:

"Reglerne for administration og anvendelse af frekvenser er fastsat i lov om radiofrekvenser. Frekvensloven giver ikke mulighed for at lægge begrænsninger på frekvens-anvendelsen, såfremt der sker overtrædelse af markedsføringsreglerne.

Bekymrede miner hos telebranchen

Anette Vilhelmsens svar indikerer altså, at der er kommet andre boller på suppen, og det vækker bekymring hos teleselskabernes brancheforening, Telekommunikationsindustrien.

"Det lyder temmelig bekymrende, hvis vi skal til at have særregler for teleselskaberne på dette område indført af Erhvervsministeren," lyder det fra Jakob Willer, direktør i Telekommunikationsindustrien.

Han gør opmærksom på, at CPR-registret faktisk slet ikke hører ind under den nye Erhvervs- og Vækstministers resortområde.

"Det er et område, der hører under Margrethe Vestager (Økonomi- og Indenrigsministeriet red.), og der er allerede et tilsyn i gang fra hendes embedsmænd, siger han.

Jakob Willer peger på, at han 'da godt kan forstå,' at Erhvervsministeren har brug for at markere sig og påpege, at der selvfølgelig skal være styr på sikkerheden. 

"Men det ville også have klædt hende at præcisere overfor telebranchen, at der selvfølgelig ikke vil blive pillet ved frekvenstilladelserne som konsekvens af, om man lever op til de opstillede sikkerhedskrav fra CPR-kontoret. De to ting har intet med hinanden at gøre," siger han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere