Artikel top billede

Efter CPR-sjusk: Telefirmaer trues med hårde straffe

Både Socialdemokraterne og Venstre ønsker at indføre straf til virksomheder, der sjusker med danskernes CPR-sikkerhed.

Læs også:
Stort sikkerhedshul: Så nemt kan man stjæle dit cpr-nummer

Telefirmaer taget med bukserne nede: Anede intet om CPR-huller

S: Få styr på CPR-sikkerhed eller vi kommer efter jer

"Det er dybt skuffende," mener Socialdemokratiets it-ordfører, Trine Bramsen, om de nye eksempler på CPR-huller, der gør det muligt nemt og hurtigt at hugge danskernes CPR-numre.

Trine Bramsen vil nu undersøge muligheden for at indføre hårde sanktioner imod televirksomheder, der sløser med cpr-sikkerheden.

"Ministeriet skal inddrages i problemstillingen. En sanktionsmulighed kunne være at pådrage sendetilladelserne i form af mobilfrekvenser," siger Trine Bramsen

Hos oppositionen deler man holdningen om, at det skal have større konsekvenser, end den nuværende model med en påtale fra Datatilsynet.

"Jeg er dybt chokeret," lyder fra Venstres it-ordfører, Michael Aastrup Jensen, efter nye CRP-huller blandt to televirksomheder er dukket frem.

Som det ser ud i dag, risikerer virksomheder, der slækker på CPR-sikkerheden at få en påtale af Datatilsynet.

Begge it-ordførere er enige om, at det langtfra er nok.

Sendetilladelserne skal kunne inddrages

Trine Bramsen mener, at det ikke er nok at indføre økonomiske sanktioner overfor virksomheder, der sløser med cpr-sikkerheden.

"Jeg tror mere på, at vi skal se på sanktioner i form af rettigheder at drive den slags virksomhed. Sandheden er, at der er så mange penge i branchen, så det skal være meget store bødestraffe, hvis det skal batte noget," siger Trine Bramsen.

Det er ikke første gang, at Trine Bramsen truer med sanktioner i form af inddragelse af sendetilladelser. 

Senest blev forslaget dog irettesat af tidligere Erhvervs- og Vækstminister, Ole Sohn, og Telekommunikations-industriens direktør Jakob Willer. Læs historien her.

Efter gentagne eksempler på sløset CPR-sikkerhed, mener Venstres it-ordfører, at det er på tide, at få indført nye sanktionsmuligheder overfor virksomheder, der ikke håndterer cpr-numrene på en forsvarlig måde.

"Hvis virksomhederne ikke kan finde ud af at håndtere CPR-sikkerheden efter den store skandale i maj, så er der brug for, at der er nogle andre, der simpelthen slår dem over fingrene, og søger for, at det bliver gjort," siger Michael Aastrup Jensen.

Helt konkret vil Michael Aastrup Jensen arbejde for, at virksomhederne straffes økonomisk, hvis ikke CPR-sikkerheden håndteres tilfredsstillende.

"Der skal etableres et bødesystem, som giver et større incitament til, at virksomhederne bringer CPR-sikkerheden i orden," mener Michael Aastrup Jensen.

Nu falder hammeren

Da to it-studerende i maj første gang påviste cpr-hullerne, var Trine Bramsen meget kontant i sin udmelding.

"Få styr på det, ellers kommer vi efter jer," udtalte Trine Bramsen dengang.

Derfor undrer det den socialdemokratiske it-ordfører, at selvsamme branche ikke har bragt tingene i orden.

"Jeg havde indtryk af, at teleselskaberne arbejdede meget hårdt med at få de problemer løst. De har endog givet mig en garanti for, at de selv ville fikse det. Så det var på ingen måde nødvendigt med noget, der lignede lovgivning," siger Trine Bramsen.

Påtale fra Datatilsynet er ikke nok

I dag er der ikke økonomiske konsekvenser for virksomhederne, der kun risikere at få en påtale fra Datatilsynet.

"Hvis det bare ender ud med en beklagelse på en hjemmeside, sikrer det ikke folks tiltro til noget som helst og skaber ikke sikkerhed," siger Michael Aastrup Jensen om det nuværende system.

It-ordføreren understreger, at de nye eksempler på cpr-huller er med til at svække hele tiltroen til cpr-systemet.

"Der er ikke noget, der er vigtigere end at vi har et 100 procent sikkerhed omkring folks cpr-numre. Ikke mindste af hensyn til, at man kan komme rigtig langt med misbrug af cpr-numre, men også samtidig for at kunne bevare tiltroen til hele cpr-systemet," mener Michael Aastrup Jensen.

Læs også:
Stort sikkerhedshul: Så nemt kan man stjæle dit cpr-nummer

Telefirmaer taget med bukserne nede: Anede intet om CPR-huller

S: Få styr på CPR-sikkerhed eller vi kommer efter jer
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere


Microsoft 365: Gør klar til store prisstigninger

For første gang i mange år hæver Microsoft til foråret priserne på enterprise-udgaverne af Microsoft 365, som er meget udbredte i danske organisationer. Hør om mulighederne i Microsoft 365-pakkerne. Og hør, hvordan du med god license management har mulighed for at trimme dit setup, inden prisstigningerne på op til 25 procent træder i kraft 1. marts 2022.

19. november 2021 | Læs mere