Artikel top billede

Efter CPR-sjusk: Telefirmaer trues med hårde straffe

Både Socialdemokraterne og Venstre ønsker at indføre straf til virksomheder, der sjusker med danskernes CPR-sikkerhed.

Læs også:
Stort sikkerhedshul: Så nemt kan man stjæle dit cpr-nummer

Telefirmaer taget med bukserne nede: Anede intet om CPR-huller

S: Få styr på CPR-sikkerhed eller vi kommer efter jer

"Det er dybt skuffende," mener Socialdemokratiets it-ordfører, Trine Bramsen, om de nye eksempler på CPR-huller, der gør det muligt nemt og hurtigt at hugge danskernes CPR-numre.

Trine Bramsen vil nu undersøge muligheden for at indføre hårde sanktioner imod televirksomheder, der sløser med cpr-sikkerheden.

"Ministeriet skal inddrages i problemstillingen. En sanktionsmulighed kunne være at pådrage sendetilladelserne i form af mobilfrekvenser," siger Trine Bramsen

Hos oppositionen deler man holdningen om, at det skal have større konsekvenser, end den nuværende model med en påtale fra Datatilsynet.

"Jeg er dybt chokeret," lyder fra Venstres it-ordfører, Michael Aastrup Jensen, efter nye CRP-huller blandt to televirksomheder er dukket frem.

Som det ser ud i dag, risikerer virksomheder, der slækker på CPR-sikkerheden at få en påtale af Datatilsynet.

Begge it-ordførere er enige om, at det langtfra er nok.

Sendetilladelserne skal kunne inddrages

Trine Bramsen mener, at det ikke er nok at indføre økonomiske sanktioner overfor virksomheder, der sløser med cpr-sikkerheden.

"Jeg tror mere på, at vi skal se på sanktioner i form af rettigheder at drive den slags virksomhed. Sandheden er, at der er så mange penge i branchen, så det skal være meget store bødestraffe, hvis det skal batte noget," siger Trine Bramsen.

Det er ikke første gang, at Trine Bramsen truer med sanktioner i form af inddragelse af sendetilladelser. 

Senest blev forslaget dog irettesat af tidligere Erhvervs- og Vækstminister, Ole Sohn, og Telekommunikations-industriens direktør Jakob Willer. Læs historien her.

Efter gentagne eksempler på sløset CPR-sikkerhed, mener Venstres it-ordfører, at det er på tide, at få indført nye sanktionsmuligheder overfor virksomheder, der ikke håndterer cpr-numrene på en forsvarlig måde.

"Hvis virksomhederne ikke kan finde ud af at håndtere CPR-sikkerheden efter den store skandale i maj, så er der brug for, at der er nogle andre, der simpelthen slår dem over fingrene, og søger for, at det bliver gjort," siger Michael Aastrup Jensen.

Helt konkret vil Michael Aastrup Jensen arbejde for, at virksomhederne straffes økonomisk, hvis ikke CPR-sikkerheden håndteres tilfredsstillende.

"Der skal etableres et bødesystem, som giver et større incitament til, at virksomhederne bringer CPR-sikkerheden i orden," mener Michael Aastrup Jensen.

Nu falder hammeren

Da to it-studerende i maj første gang påviste cpr-hullerne, var Trine Bramsen meget kontant i sin udmelding.

"Få styr på det, ellers kommer vi efter jer," udtalte Trine Bramsen dengang.

Derfor undrer det den socialdemokratiske it-ordfører, at selvsamme branche ikke har bragt tingene i orden.

"Jeg havde indtryk af, at teleselskaberne arbejdede meget hårdt med at få de problemer løst. De har endog givet mig en garanti for, at de selv ville fikse det. Så det var på ingen måde nødvendigt med noget, der lignede lovgivning," siger Trine Bramsen.

Påtale fra Datatilsynet er ikke nok

I dag er der ikke økonomiske konsekvenser for virksomhederne, der kun risikere at få en påtale fra Datatilsynet.

"Hvis det bare ender ud med en beklagelse på en hjemmeside, sikrer det ikke folks tiltro til noget som helst og skaber ikke sikkerhed," siger Michael Aastrup Jensen om det nuværende system.

It-ordføreren understreger, at de nye eksempler på cpr-huller er med til at svække hele tiltroen til cpr-systemet.

"Der er ikke noget, der er vigtigere end at vi har et 100 procent sikkerhed omkring folks cpr-numre. Ikke mindste af hensyn til, at man kan komme rigtig langt med misbrug af cpr-numre, men også samtidig for at kunne bevare tiltroen til hele cpr-systemet," mener Michael Aastrup Jensen.

Læs også:
Stort sikkerhedshul: Så nemt kan man stjæle dit cpr-nummer

Telefirmaer taget med bukserne nede: Anede intet om CPR-huller

S: Få styr på CPR-sikkerhed eller vi kommer efter jer
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2022: Digitalisering, sikkerhed og strategi

Hvordan bruger A.P. Møller - Mærsk cloud? Hvordan sikrer digitalisering at TV 2 kan konkurrere med streaming-tjenesterne? Og er din organisation klædt på til at håndtere et DDoS-angreb? Svarerne får du på Computerworld Summit 2022: En hel dag til dig der arbejder professionelt med it.

17. maj 2022 | Læs mere


Datadrevet forretning 2022: Sæt data på den strategiske dagsorden

Lær hvordan du tænker automatisering, data og digitalisering ind i dagligdagen, over for kunderne og hvordan du får skabt ny forretning.

31. maj 2022 | Læs mere


Sådan gør du din forsyningskæde mere robust

Vi sætter fokus på standardværktøjer og tillægsløsninger til Microsoft Dynamics 365 FO i produktionsvirksomheder, som vil planlægge og drive en effektiv supply chain.

31. maj 2022 | Læs mere


CIO
Årets CIO 2022: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?