Artikel top billede

Stort dansk CMS sendes i skyen: Nye vilkår for ansatte

Interview: Det danske Umbraco CMS skifter fra lokal installation til skyen. Det betyder samtidig en helt ny forretningsmodel for de 10 danske kodedrenge, der bygger CMS.

Læs også:
ABBA og gratis kode er nøglen til succes

Dansk it-system toptunes til Microsofts cloud-verden

"Når man vil installere et CMS, så henter man det på nettet og installere det på en maskine. Sådan har man gjort i et årti," fortæller Niels Hartvig, stifter af CMS-firmaet Umbraco.

Og sådan har det også været med hans eget indholdsstyringssystem, men det ændres nu.

"Vi har brugt de sidste par år på at skabe en ny udgave af Umbraco, der bliver hostet i skyen. Grunden til at det har tage så lang tid, er fordi, vi ikke ønsker at være en host."

Umbraco-folkene har da heller ikke beskæftiget sig med hosting tidligere, og derfor er den tekniske del af løsningen bygget op omkring den kommende version af Azure, der er Microsofts cloud. 

"I 14 måneder har vi samarbejdet med Microsoft i USA i et pilotprojekt, der bygger bro mellem mellem Umbraco og Azure. Vi har udviklet systemet, så det passer til infrastrukturen, på den måde slipper vi for hele driften og kan have fokus på udvikling," siger Niels Hartvig. 

Niels Hartvig fra Umbraco er en af flere spændende talere på Danmarks største it-messe, Computerworld Expo 2013.

Tilmeld dig her.

Hurtigere projekter

Tankegangen bag web-løsninger i skyen er ganske ligetil.

"Når man starter et webprojekt, bruger man meget tid på at bygge infrastrukturen, hvilket jo ikke har noget med selve webstedet at gøre. Derfor har vi valgt at udvikle et miljø, hvor man fra starten har et udviklings-site, et test-site og et drift-site, så man kan bygge indholdet på sit webstede stille og rolig." fortæller han og fortsætter:

"På den måde kan man skrabe meget af det tekniske fra og i stedet koncentrere sig om indholdet."

Æbler og sikkerhed

En anden fordel ved skyen er, at brugeren kan administrere sin web-løsning fra andre styresystemer, eksempelvis Apples, da man ikke længere er afhængig af at køre systemet på en .NET-platform, som Umbraco er bygget på. 

"Der kommer flere og flere, som bruger maskiner med et smukt æble på, det kan vi lige så godt tage hensyn til."

Samtidig bliver det lettere at administrere sikkerheden, når man selv kan styre opdateringerne.

"Vi kan godt se, at navnet på vores CMS dukker op på diverse fora i forbindelse med sårbarheder i koden. Det skal der naturligvis gøres noget ved," siger Niels Hartvig. 

Ny forretningsmodel

Umbraco har tidligere tjent penge på at levere undervisning i brugen af indholdssystemet, men det kommer til at ændre sig med sky-versionen, hvor hele det element lægges ud i færdige cloud-løsninger.

Betyder det, at I helt ændrer jeres forretningsmodel?

"Ja. Vi vil gå benhårdt efter at tjene vores penge ved betaling for en færdigbygget løsning i skyen."

Hvad vil det betyde for virksomheden?

"Jeg vil rigtig gerne holde vores størrelse på omkring ti mand. Vi skal fortsat være en lille software-virksomhed og ikke en stor servicevirksomhed. Vi har ikke særlig meget forstand på forretning, men vi er gode til at skabe software, og sådan skal det også være fremover," siger Niels Hartvig.

Har I ikke forstand på forretning?

"Umbraco opstod ved en tilfældighed, og det ville være langt lettere, hvis virksomheden var startet sammen med en, der har forstand på forretning. Ingen i virksomheden er dygtige til den administrative side, og derfor samarbejder vi med Microsoft på det punkt," siger han.

"Vi skal have plus på bundlinjen. Men det skal først og fremmest være sjovt." 

Umbraco vil fortsat være open source, og man kan stadig downloade, installere og hoste Umbraco selv.

Løsningen bliver lanceret som som test sidst på måneden.

Niels Hartvig fra Umbraco er en af flere spændende talere på Danmarks største it-messe, Computerworld Expo 2013.

Tilmeld dig her.

Læs også:
ABBA og gratis kode er nøglen til succes

Dansk it-system toptunes til Microsofts cloud-verden




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere