Artikel top billede

Dårligt nyt for Apple-brugere: Danske mobilbetalinger kommer ikke til iPhone

Nets og teleselskaberne har valgt at satse på NFC-teknologien.

NFC-teknologien ser ud til at blive standarden, når det gælder mobile betalinger. 

I øjeblikket barsler både Nets og de danske teleselskaber med to storstilede mobilbetalingsløsninger, der begge bygger på NFC. 

NFC er en en teknologi, der gør det muligt for en mobiltelefon at kommunikere trådløst med eksempelvis en betalingsterminal i en butik. 

For at gennemføre en betaling kræver det ofte blot, at du holder en telefon med indbygget NFC-chip op foran en NFC-modtager i en butik.

Teknologien findes allerede i de fleste nyere Android-telefoner, men til gengæld har Apple valgt ikke at indbygge en NFC-chip i sine iPhones. 

Mobilbetaling er kun for Android

Selvom iPhonen sidder på knap en tredjedel af smartphone-markedet i Danmark, har både Nets og teleselskabernes mobilbetalingsfirma, 4T, valgt at satse på en NFC-løsning.

"Umiddelbart vil der ikke være understøttelse for iPhone, men vi tror og håber på, at Apple vil lancere en NFC-kompatibel telefon, når nu alle andre leverandører har valgt at støtte op om NFC. Men når det er sagt, så kan vi jo også se, at markedsandelen for Android-telefoner i den grad er stigende i Danmark," siger Kristian Thure Sørensen.

Hos Nets er man klar over, at den åbenlyse konsekvens dermed også er, at løsningen vil få en lavere udbredelse.

Men ifølge Kristian Thure Sørensen har Nets heller ikke ambitioner om, at løsningen med det samme skal opnå tårnhøje brugertal.

"Vi gør os ingen illusioner om, at alle danskere fra dag et vil tage den her løsning til sig. Dankortet slog heller ikke igennem med det samme, og vi forventer, at der går et stykke tid, før det for alvor bliver et massemarked, og i løbet af den tid håber vi også, at der vil ske en teknologisk udvikling med danskernes telefoner," siger han. 

Som eksempel nævner han, at Dankortet blev lanceret i 1983, men først i 1995 rundede Dankortet én milliard transaktioner. Til sammenligning var der alene i 2012 over 975 millioner Dankort-transaktioner.

"Vi gør os ingen illusioner om, at alle danskere fra dag et vil tage den her løsning til sig"

NFC giver højest sikkerhed
Nets forklarer, at når valget faldt på NFC-teknologien, så skyldes det dels, at teknologien ifølge Nets er den, der tilbyder den højeste sikkerhed, dels at den på trods af de manglende iPhone-brugere har nået et udbredelsesniveau, der gør den attraktiv. 

"NFC har den sikkerhedsmæssige fordel, at det er at sammenligne med et fysisk kort. Når du sidder med dit plastikkort i hånden, kan du se, at der sidder en chip i kortet. I den chip ligger de krypterede sikkerhedssoplysninger, der er nødvendige, for at betalingen kan gennemføres. På samme fysiske vis vil denne type oplysninger også være lagret i en chip i enten telefonen eller i simkortet," siger Kristian Thure Sørensen. 

Peter Bredgaard, der er direktør for TDC, Telia, Telenor og 3's fælles mobilbetalings-satsning 4T, medgiver, at der er alternativer til NFC, og at de også har indgået i 4T's overvejelser.

Teleselskaber afventer Apple-udmelding

Peter Bredgaard nævner alternative løsninger, hvor du ved betalingen kan indskanne en stregkode fra din smartphones skærm, og amerikanske Squares løsning, som blandt andet Starbucks bruger, hvor overførelsen sker automatisk via butikkens Wi-Fi. 

"Vi har overvejet alternativer. Der findes andre løsninger, men NFC er lige nu det, som markedet satser mest på. Det er ikke tilfældigt, at Nets også vælger at satse på NFC, og at der i øjeblikket bliver udrullet betalingsterminaler med NFC-antenner på," siger han. 

Afventer udmelding fra Apple

I tirsdags lancerede Apple to nye iPhones ved navn iPhone 5s og 5c, men ingen af dem har fået indbygget NFC.

Det vides endnu ikke, om Apple har planer om at indbygge NFC i fremtidige iPhones, eller om Apple måske vælger at gå sine helt egne veje, når det gælder mobilbetalinger.

Men meget tyder på, at Apples har et relativt køligt forhold til NFC-teknologien og muligvis helt fravælger den til fordel for løsninger, der enten er internetbaserede eller anvender bluetooth.

Vælger Apple en anden vej, vil Peter Bredgaard ikke udelukke, at 4T kan finde på at følge med. 

"Hvis Apple siger, at de har en anden teknologi, som de tror mere på, kan det jo meget vel være, at de har ret i det. Men det kommer an på, hvilken attitude Apple anlægger," siger han. 

Men hos 4T frygter de, at Apple vil vælge at forfølge en mere lukket løsning. 

"Hvis de ønsker at 'Apple-ficere' verden med deres eget lukkede system, tror jeg, at de får det svært. Der er mange eksempler på, at folk fravælger virksomheder, hvis de begynder at blive styrende eller dominerende. Så finder folk noget, som de synes er sjovere," siger Peter Bredgaard. 

[b]Læs også:
NemID-bagmænd og teleselskaber klar til vild kamp om mobilbetalinger

Danske Bank satser stort på MobilePay: Forlænger gratis periode




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere