Artikel top billede

Vild overvågning: Sådan kan virksomheder holde øje med dig

Softwarevirksomheder slås om at kortlægge din færden i den fysiske verden. Her er tre bud på den rigtige teknologi.

Kampen om din fysiske position spidser til, og antallet af virksomheder, der forsøger at holde styr på din position i den fysiske verden, vokser hurtigt.

Det kan således blive oplysninger om dig, der er med til at redde de fysiske butikkers eksistens i kampen mod onlinebutikkerne.

Løsninger af denne type anvendes blandt andet af Coop og i lufthavnen i København.

Den gigantiske handelskæde Macys anvender lignende løsninger.

Det er dog langt fra alle, der har succes med kundeovervågning.

Butikkens var på Google Analytics

Niclas Jern er softwareudvikler og grundlægger af firmaet Walk Base.

Virksomheden arbejder på et softwaresystem, der kan identificere, hvordan kunderne bevæger sig rundt i et indkøbscenter eller i en butik.

Med egne ord vil firmaet været den fysiske butiks svar på Google Analytics.

Læs også: Bare vent: Så vild bliver overvågningen af dig

"Vi kan måle, hvor mange kunder der kommer ind i en butik, og hvor ofte de kommer tilbage. Hvis man bruger disse oplysninger i en butikskæde, har du et godt grundlag for at sammenligne kundernes reaktioner med dine beslutninger," siger han til Computerworlds svenske søsterside.

Han mener, at de fysiske butikker kan høste de samme fordele om detaljer om kunderne, som onlinebutikkerne allerede har og bruger.

Walk Bases teknologi anvender små WLAN-routere kombineret med et analyseværktøj, der kan identificere, hvilke mobiltelefoner, tabletter eller andre bærbare enheder der er i nærheden. Det gøres ud fra den enkelte device, som har et unikt identifikationsnummer.

Som man kender det fra Google Analytics, indeholder oplysningerne information om den enkelte besøgende.

Forskellen er, at Walk Base analyserer bevægelserne i butikken fremfor bevægelserne mellem forskellige websider.

Systemet skanner alle enheder, der har slået WLAN-funktionen til, og derfor kræver løsningen ingen form for software installeret på den enkelte mobil eller tablet.

En enkelt tilføjelse er dog vigtig i den sammenhæng, siger grundlæggeren.

"Vi indsamler kun anonyme data."

Magnetfelter og russisk kapital

Selv om Walk Base kun har nogle få kunder rundt omkring i Europa, så er der interesse for udviklingsarbejdet.

Den russiske Fond SBT Venture Capital har netop investeret små 30 millioner kroner i selskabet. Desuden har den russiske bank Sberbank, der står bag fonden, valgt at bruge Walk Bases teknologi på 18.000 afdelingskontorer.

Walk Base er dog langt fra alene om at være en lille virksomhed, der håber på at vokse sig stor med udspringet i dine personlige shopping-vaner.

Indoor Atlas er et andet eksempel. Virksomheden er udsprunget af robotforskningen på universitetet i Oulu i Finland.

Teknologien bygger på et andet fundament. Folkene bag Indoor Atlas bruger telefonernes indbyggede kompas til at læse variationer i et magnetfelt.

For at det skal virke, skal feltet først læses ved hjælp af en speciel app på telefonen. Når det er sket, får man et magnetisk fingeraftryk, som afslører, hvor brugeren befinder sig.

Denne teknologi har dog en udfordring.

Den virker nemlig ikke i alle bygninger. Der kræves metal, som kan påvirke magnetfeltet. Derfor virker teknologien ikke i eksempelvis træbygninger.

Ligeledes skal der installeres en app på telefonen.

Bluetooth-sporing

Nimble Devices har valgt en helt tredje teknologi til deres positionerings-app. Virksomheden opsætter Bluetooth beacons.

Takket være Bluetooth-sensorerne, der har en rækkevidde på op til 50 meter, vil butikkens salgssystem med det samme kunne registrere, når en ny bruger træder ind i butikken.

Det gør det også muligt for butiksejeren at sende tilbud, produktoplysninger eller et menukort ud til kunderne via en Bluetooth Low Energy-løsning.

Teknologien minder således om den, man finder i Apples telefoner, kaldet iBeacon.

Læs også:
Sådan bliver du indfanget i lufthavnens enorme it-spind

Sådan kortlægger Coop kunderne med big data - og tjener flere penge

Bare vent: Så vild bliver overvågningen af dig




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere