Foto: Ernst Tobisch/CPH.

Sådan bliver du indfanget i lufthavnens enorme it-spind

Tag med på en digital rejse gennem de hundredevis af it-systemer, som du møder på din vej gennem Københavns lufthavn.

Der er stadig to timer, indtil flyet til Stockholm letter fra Københavns Lufthavn, der optager lige knap 20 procent af landarealet på øen Amager sydøst for hovedstaden.

Imens toget fra Hovedbanen langsomt glider ind mod perronen i lufthavnen, og de mange passagerer gør klar til at stige ud, tænker jeg på, hvor mange af dem, der egentlig er klar over, hvilket kæmpe spind bestående af hundredevis af it-systemer, de nu er på vej til at træde ind i.

Systemer, der skal gøre det lettere at være passager, lettere at drive forretning og ikke mindst lettere at holde sikkerheden på et højt niveau.

"Nævn en leverandør, og jeg er sikker på, at vi har det pågældende it-system," fortæller Christian Poulsen, der er direktør for asset og technology i lufthavnen, mens et smil breder sig ud over hans ansigt.

Computerworld har besøgt ham i administrationshuset, som ligger klemt inde mellem terminal 1 og terminal 2, for at give dig et overblik over, hvad der egentlig sker bag facaden, når du letter mod varmere himmelstrøg.
"Når kunden fysisk møder op, er den første store hurdle check-in."

En hans målsætninger er, at der kun må gå 10 minutter, fra jeg stiger af mit tog, til jeg kan købe den første flaske Gammel Dansk eller en eyeliner af parfumesælgeren i den toldfri butik.

En plan, der kun kan lykkes gennem en optimering via it.

75 procent er digitale
Menneskemængden på togstationen bevæger sig i samlet trop og med målrettede skridt op mod afgangshallen i terminal tre.

Op mod den digitale check-in-maskine.

I dag er 75 procent af de rejsendes check-in foretaget i en automat eller er på anden vis digital. På den måde sluser de rejsende sig selv ind i den verden af nuller og et-taller, der skal holde styr på alt fra bagage, fly-parkering, rengøring, mad på turen og gode tilbud i butikkerne.

75 procent af alle passagerer anvender i dag digital check-in. Foto: Ernst Tobisch/CPH

Der kommer op imod 25 millioner mennesker igennem lufthavnen i løbet af et år, men de fysiske rammer og ønsket om en kompakt lufthavn betyder, at man ikke bare kan bygge arealerne større, og derfor skal der optimeres. Det handler om automatisering og præcision.

"Når kunden fysisk møder op, er den første store hurdle check-in. Gennem ti år har vi skiftet fra personale-check-in til automater, og 75 procent bruger enten maskinerne eller andre former for selvbetjenings check-in. Det giver langt større muligheder for at få flere rejsende gennem systemet, " fortæller Christian Poulsen.

Men dialogen med dig sker i mange tilfælde langt tidligere, end når du ankommer til lufthavnen.

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
GDPR, status og overblik: Påbud og afgørelser strømmer nu ud fra Datatilsynet

Få styr på hvordan du kan sikre løbende overholdelse af GDPR-reglerne i fremtiden. Ved hjælp af de rigtige processuelle værktøjer og systemer kan du leve op til forventningen om, at din virksomhed har styr på reglerne og overholdelses af dem.

25. november 2020 | Læs mere


Hvordan bevarer du kontrollen, når målet er ultimativ frihed? Data Governance i en hybrid infrastruktur

Vores infrastruktur er i høj grad blevet ”sluppet løs”. Vi lever alle sammen med hybrid IT, hvor vores workloads er (eller skal ende) som frie og mobile entiteter, og hvor data kan bo overalt. Men hvordan bevarer du kontrollen, når målet er ultimativ frihed? I dette webinar retter vi fokus mod én af de måder, hvormed vi bedst bevarer balancen mellem frihed og kontrol over vores værdifulde data.

26. november 2020 | Læs mere


Simplificeret storage: Spar penge og besvær med software-defined storage fra Red Hat

Alle organisationer skal forholde sig til håndtering og lagring af hastigt stigende datamængder, hvilket igen øger behovet for en stabil, sikker og fleksibel måde at opbevare deres data på. Vel at mærke uden samtidig at presse økonomien unødigt. Når du har deltaget i Arrow’s webinar, har du viden om, hvordan din næste storageløsning skal se ud og hvorfor open source modellen fra Red Hat CEPH er det rigtige valg.

26. november 2020 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Vækst på over 350 procent sender Scales til tops blandt it-kometerne
It-komet 2020: Med en eksplosiv vækst over de seneste fire regnskabsår på over 350 procent lander Microsoft Dynamics-partneren Scales på en samlet 10. plads i Årets it-komet 2020. ”Vi bilder os selv ind, at vi er et ’safe bet’ at ringe til, når det handler om Dynamics 365,” siger co-CEO hos Scales, Jesper Outze.
Computerworld
Stein Bagger gør comeback i ny branche: "De lignede et mafiahold, førte sig frem som nyrige og plaprede løs om urealistiske drømme"
Stein Bagger har skiftet navn og fører sig nu frem i store biler i en helt ny branche, skriver en dansk avis.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi
Evnen til at tilpasse sig en verden i konstant forandring bliver afgørende for virksomhedens mulighed for at vækste i fremtiden. Ét af de finansielle håndtag du kan skrue på, er en hel eller delvis outsourcing af it-driften. I e-bogen ”Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi” får du viden om, hvordan din virksomhed kan bruge tilpasningsøkonomi til at håndtere fremtidens krav til it. Vi spørger blandt andet: - Kan din virksomhed skalere og tilpasse sin digitale kapacitet og økonomi? - Har dine kunder tillid til, at du har de skarpeste it-løsninger? - Ville I kunne styrke forretningen ved at give jeres it mere fokus? - Kan I få øget funktionalitet til samme pris? Vi fokuserer på risiko, økonomi, fokus og valg af it-partner, som er fire opmærksomhedspunkter du skal have styr på for at lykkes med at tilpasse virksomheden til at modstå forandringerne i verden.