Vinderen er fundet:Her er Danmarks bedste CIO: Susanne Schustin fra Blue Water Shipping er Årets CIO 2023

Artikel top billede

Bare vent: Så vild bliver overvågningen af dig

Big data-løsninger vil betyde en enorm overvågning af dig og din færden. Her er et bud på fremtidens overvågningssamfund med et godt tilbud i enden.

ComputerViews: Hvis du tror, du bliver overvåget meget nu, så bare vent. 

For den dataindsamling, der sker i øjeblikket, er kun starten på en minutiøs kortlægning af dig.

Et af de væsentligste mål med datahøsten er at få snablen ned i din pengepung ved at kortlægge dig som forbruger.

En 360-graders kundeprofil kalder man det i en meget stor dansk bank.

Læs også: Så blodtørstige er virksomhederne efter dig og dine data

Udgangspunktet er big data, business intelligence 2.0 eller digital markedsføring - kært barn har mange navne - men formålet har ikke ændret sig, siden Lars Larsen tonede frem på tv-skærmen i reklamefilmens barndom med et "godt tilbud til dig."

Firmaer som Sitecore eller Adobe har allerede set mulighederne og med stor succes til følge.

Vi høster allerede

Endnu har vi kun set begyndelsen, og løsningerne er stadig et stykke fra målet, men datagrundlaget om dig høstes allerede i stor stil. 

Der mangler it-løsninger, der for alvor kan samle og analysere de store ustrukturerede datamængder i realtid, men der arbejdes på højtryk for at få det til at lykkes

Du har allerede fået et målrettet nyhedsbrev eller mødt de første (og måske lidt ubehjælpsomme) forsøg på eksempelvis Facebook, hvor en annonce, baseret på et lille datagrundlag om dig, udgiver sig for at være målrettet.

Du griner måske lidt over Facebook-annoncerne for Wallmans Dinnershow eller sms-lån og siger en sætning som, "at de annoncer da rammer helt forkert." 

Et lille tankeeksperiment

Men lad os opstille et eksperiment, der ikke sætter fantasien for meget på prøve.

En dagligvarebutik har en medlemsordning, hvor du er registreret med dine personlige oplysninger.

Desuden har forretningen oprettet en bank, og så tilbyder den dig en billig, eller måske ligefrem gratis mobiltelefon i samspil med et abonnement. Dog på betingelse af at dagligvarebutikken må følge din færden via telefonens gps-system. 

I butikken er der ligeledes opsat et videoovervågningssystem, der følger din færden i butikken og som analyserer, hvor du er, og hvad du ser på - i realtid.

En lørdag eftermiddag bruger du 15 minutter i tv-afdelingen, fordi du lige skal orientere dig om de nye fjernsyn.

Før du forlader butikken, tikker der en sms ind på din mobil, som giver dig 10 procent rabat på et fjernsyn, et tilbud om finansiering gennem et banklån og en kontaktperson, du kan finde i afdelingen. 

Læs også: Sådan kortlægger Coop kunderne med big data - og tjener flere penge

Langt ude?

Er eksemplet for langt ude (i fremtiden)?

Måske, men der arbejdes hårdt på, at det skal blive virkelighed.

Man kan også sige, at det er harmløst, og at du jo bare kan sige nej tak til fjernsynet. Ligeledes er der gode eksempler på, hvordan big data ligefrem kan bruges til at forlænge dit liv eller sætte folk i arbejde.

Men mon ikke lidt mere sprængfarlige brancher eller forretningsområder vil benytte sig af data-analyser for at lange deres varer over disken?

Tænk, hvis præmien på din sundhedsforsikring blev baseret på, hvor mange Endomondo-opslag du har på din Facebook-side.

Kvindetøj til mænd

Eller hvis et tilbud på kvindetøj i mandestørrelser begyndte at tikke ind i mail-boksen, fordi du har klikket på en 'forkert side'. Det kunne nok lægge brænde på bålet til en alvorlig diskussion i det lille hjem.

For slet ikke at tale om partier og kandidaters kamp om vælgerne ved kommune- eller folketingsvalg.

I dag kan efterretningstjenester (ingen nævnt, ingen glemt) måske ikke hive alle informationer ud af de datamængder, der høstes.

Men efterretningstjenesterne gør det næppe for sjov, og djævlens advokat kan måske sige, at de samler sammen, indtil teknologien, som giver de ønskede løsninger, er på banen.

Forbrugeren har naturligvis en beskyttelse imod samkøring af data og oplysninger, og der er naturligvis en god forretningsmoral i hovedparten af erhvervslivet, men der skal ikke mange små tuer på stien til at vælte læsset med tillid til online-verdenen.

Læs også: Danske net-butikker tracker dig ulovligt

Kig bare på, hvad du får af phishing og spam i din postkasse. Eller kig på fup-butikker i de annoncer, der er på Facebook i dag.

Optakten til finanskrisen er vel et meget konkret eksempel på, at opfindsomheden for at hive penge op af lommerne på forbrugeren, er høj, også blandt folk med slips og med bank-logoer på ydersiden af de bygninger, som udgør arbejdspladsen.

Registreringen af data om dig er det nye sort. Det er her, der skal tjenes penge, og du betaler for virksomheders indtjening via dine data.

Gratis betyder data

I dag betaler du allerede med dine oplysninger til 'gratis' tjenester som eksempelvis Facebook og Google, så selv om it-løsningerne ligger lidt ude i fremtiden, så er jagten på dine data i fuld gang.

Læs også: Stor mangel på kloge it-folk inden for nyt vækst-område og Total overvågning på nettet: Denne teknologi holder snushanerne effektivt fra døren.

Men hvad siger du?

Grænser mine tanker sig til det paranoide, eller bliver datahøsten og overvågningen endnu mere opfindsom?

Giv dit bud i debatten.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
B2B automatisering

Globale software- og udviklerhuse såsom Microsoft, IBM, Salesforce og SAP mangedobler i disse år deres investeringer i udvikling af teknologi, der integrerer automatisering i ERP-platforme og andre forretningskritiske services. Du får konkret viden om, hvordan stadig flere koncerner samt mindre og mellemstore virksomheder allerede i dag konverterer processer, så langt de fleste sager håndteres automatisk, mens kun et mindretal behandles manuelt.

14. juni 2023 | Læs mere


NIS2 - Når ansvaret for cyberforsvaret lægges i hænderne på danske produktionsvirksomheder

I takt med at cybertruslen stiger og kravene til cybersikkerheden skærpes, når det nye NIS2-direktiv træder i kraft den 17. oktober 2024 bliver en endnu større del af det officielle ansvar for at beskytte den kritiske infrastruktur i Danmark lagt i hænderne på direktionen og bestyrelserne i private produktionsvirksomheder og ledelsen i offentlige organisationer og myndigheder.

14. juni 2023 | Læs mere


Enterprise Architecture Day 2023: Skab og dokumentér værdien af virksomhedens enterprise arkitektur

Vi går i dybden med, hvordan du kan optimerer driften af dit it-landskab præget af et godt mix af egne datacentre, hostede løsninger, API-integrationer og middleware – alt tilsat et stigende antal cloud-løsninger, som binder løsningerne sammen. Programmet for dagen afspejler den situation, virksomheder møder i bestræbelserne på at håndtere et it-landskab i forandring, hvor man skal have virksomhedens egen infrastruktur til at spille sammen med integration til cloudbaserede elementer.

15. juni 2023 | Læs mere